Strømpriser

Strømprisen er ulik fra time til time, og påvirkes blant annet av hvor du bor, været og hvor mye du bruker.

Lurer du på hva dagens strømpris er med vår bestselger Spotpris?

 

Hvilken strømavtale bør jeg velge?

Å velge strømavtale bør være enkelt.
Med spotpris som avtaleform kan du følge med på strømprisen time for time,
og enklere planlegge strømforbruket.

Se vårt utvalg av strømavtaler her

Historiske strømpriser i ditt prisområde

Her kan du enkelt finne den månedlige gjennomsnittsprisen i ditt område. Du finner også et regnestykke du kan bruke for å regne ut strømstøtten din.

Historiske strømpriser

Hva består strømregningen din av?

Når du betaler strømregningen din er det ikke bare strømmen i seg selv du betaler for. Du må også betale for å få fraktet strømmen hjem til boligen din og skatter og avgifter til staten. Det faste månedsbeløpet til oss som strømleverandør utgjør kun en liten del av de totale strømutgiftene. 

 

Strømprisen: Prisen som vi strømleverandører får når vi handler strøm på strømbørsen

Nettleie: Det du betaler netteieren din for å få strømmen transportert hjem til deg

Avgifter til staten: Det som går til merverdiavgift, el-avgift og energifondet Enova.

Fastbeløp: NorgesEnergi har ingen påslag på strømmen – kun et fastbeløp

 

Logg inn og les mer om strømavtalen din

Vi matcher prisen

Som kunde hos NorgesEnergi kan du være trygg på at du har en god strømavtale. Får du tilbud om en billigere spotprisavtale fra en annen leverandør, matcher vi prisen.

 

Les mer

Ofte stilte spørsmål

Har du spørsmål om strømabonnementet ditt? Gå til Min side.

 

Spotpris er den prisen vi strømleverandører kjøper strømmen for på kraftbørsen, www.nordpoolspot.com. Når du har en spotprisavtale med spotpris time for time vil du få strømmen til den samme prisen som vi kjøper den inn for, pluss moms*.

Spotprisen varierer fra time til time, og påvirkes blant annet av vær, temperatur og etterspørsel.

På fakturaen din vil du få en snittpris som er DIN snittpris regnet ut for alle timene i måneden. Utregningen gjøres ved at vi tar ditt forbruk*spotpris for hver enkelt time. Dette legges sammen og deles på antall timer per måned (720 eller 744 avhengig av antall dager i mnd, februar er unntak.) Moms (25%) legges til i alle strømprisområder unntatt NO4. 

Du kan få ulik snittpris enn naboen fordi dere har brukt ulik mengde strøm per time. Dersom du bruker mye strøm i de dyreste timene trekkes snittet opp, og motsatt dersom du flytter endel av forbruket til de timene med lavest spotpris. 

Hvis du vil vite hva dagens spotpris er der du bor kan du sjekke det her.

 

(*Prisområde 4 er unntatt moms)

Hvis du vil se din strømpris nå - og time for time - vil du finne dette på Min side. Da er det enklere å planlegge strømforbruket, og heller vente litt med elbillading eller vaskemaskinen til strømprisen ikke er på sitt høyeste.

Kl.13 hver dag vil du også kunne se strømprisene for morgendagen, også dette time for time.

Se din strømpris nå på Min side

Hvis du ønsker å se gjennomsnittsprisen for i dag, uten å logge inn på Min side, kan du bruke postnummeret ditt og søke opp dagens strømpris her. Merk at dette er siste tilgjengelige døgnsnitt fra Nord Pool. 

Dette finner du på Min side. Under fanen «Forbruk» vil du finne informasjon om strømforbruket ditt fra dag til dag, per måned og per år. Her kan du også se forbruket ditt på timesnivå og sammenligne mot tidligere perioder, samt se hva strømprisen var.

Det snakkes mye om prissoner, strømsoner eller strømregioner i strømbransjen. Norge er delt inn i 5 geografisk avgrensede områder/prissoner, og disse sonene kan ha ulike strømpriser. Forskjellene i strømpris er basert på sonens samlede strømforbruk, kraftproduksjon og overføringskapasitet. Med overføringskapasitet mener man evnen til å transportere strøm innad og mellom prissoner. 

Dette er prissonene i Norge:

Sone 1: Sør-øst-Norge

Sone 2: Sør-Norge

Sone 3: Midt-Norge

Sone 4: Nord-Norge

Sone 5: Vestlandet

Her kan du lese mer om strømpriser og sjekke strømprisen i ditt område:

Les mer om strømpriser

Spotpris og variabel pris er to ulike strømavtaletyper. 

Spotpris

Spotpris er markedsprisen på strøm på strømbørsen Nord Pool. Spotprisen endres time for time, og du får med deg alle prissvingningene. 

I tillegg til spotprisen betaler du et fast månedsbeløp og lovpålagte utgifter til el-sertifikater. Noen strømavtaler har også påslag per kWh du bruker. 

Variabel strømpris

Variabel pris er for deg som ønsker en mer forutsigbar strømavtale der prisen ikke endrer seg time for time.

Vi i NorgesEnergi setter en forhåndsavtalt pris per kWh basert på prisutviklingen i markedet slik at du har den samme strømprisen gjennom hele døgnet i en gitt periode frem i tid. Strømprisen du har beholder du inntil du får et varsel om prisøkning eller prisnedsettelse av oss. Vi har 30 dagers varslingsfrist. Det betyr at den nye strømprisen din først trer i kraft etter 30 dager.

I praksis betyr det at når gjennomsnittet på spotprisen i ditt prisområde går over 70 øre/kWh (ekskl. mva.) for en måned, vil staten dekke:

  • 90 % av strømkostnadene over 70 øre/kWh på strømforbruket fra september 2022 til og med mars 2023
  • 80 % av strømkostnadene over 70 øre/kWh på strømforbruket fra april til og med september 2023
  • 90 % av strømkostnadene over 70 øre/KWh på strømforbruket fra oktober til og med desember 2023

Strømstøtten gjelder et strømforbruk opp til 5000 kWh per måned. Den delen staten betaler blir trukket fra nettleien din. Dersom du har gjennomfakturering vil dette trekkes fra strømregningen din. Dersom du ikke har gjennomfakturering vil det trekkes fra på nettleiefakturaen fra din netteier. Du trenger ikke foreta deg noe annet enn å sørge for at netteier har riktig kontonummer slik at de kan betale ut eventuelt tilgodebeløp. Dersom gjennomsnittprisen i ditt prisområde overstiger 70 øre/kWh (ekskl. mva.) vil du automatisk få fratrekk på din faktura. Ordningen gjelder ut 2023, men regjeringen har foreslått utvidelse ut 2024. I tillegg er det forslag om at prosentsatsen på 90% skal gjelde hele året og det er meldt endringer i beregningen av strømstøtten fra og med september 2023. Dette er imidlertid ikke vedtatt. 
Les mer her.

Ja, du får strømstøtte uavhengig av hvilken strømavtale du har så lenge du bor i et område der spotprisen overstiger et gjennomsnitt på 70 øre/kWh (eks. mva.) i måneden.

Men merk deg at strømstøtten tar utgangspunkt i den gjennomsnittlige spotprisen i ditt prisområde. Det betyr at du ikke får strømstøtte for differansen mellom gjennomsnittlig spotpris og variabel pris eller fastpris dersom variabelprisen/fastprisen skulle vise seg å bli høyere enn markedsprisen.      

Det er vedtatt at ordningen varer ut 2023. Les mer her.

Selv om strømregningen din viser ditt totale strømforbruk og gjennomsnittsprisen for måneden, faktureres du faktisk for det du bruker time for time dersom du har en AMS-måler. Derfor er det veldig lurt å unngå høyt forbruk i de timene der strømprisen er på sitt høyeste. På Min side kan du se strømprisene time for time, og enkelt planlegge strømforbruket ditt deretter.

Se din strømpris nå

Ønsker du noen tips til å redusere strømforbruket i samme slengen? Her finner du noen av våre nyttige strømsparetips.

Prisforventninger fremover

Strømprisen påvirkes av flere faktorer. De viktigste er fyllingsgrad i kraftprodusentenes vannmagasiner, vær og temperatur, samt pris på etterspørsel etter gass. Akkurat nå er det krigen i Ukraina som presser både gass- og strømpriser oppover. 

 

Les mer

Strømsparetips og nyttig informasjon

Fant du ikke svar på det du lurte på?

Logg inn på Min side    Kontakt oss