- Sannsynligvis høye strømpriser helt frem til påske

Oppdatert: 19/01/2022


Til tross for at strømprisen kan svinge fra uke til uke, forventer ekspertene at strømregningen vil bli skyhøye vinteren gjennom.

Det er bare å innstille seg på rekordhøye strømpriser og dyre strømregninger i lang tid fremover – sannsynligvis til et godt stykke ut i 2022, mener kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

Heldigvis har regjeringen innført en hel rekke tiltak; blant annet økt bostøtte og sosialhjelp. I tillegg lanserte de før jul en kompensasjonsordning for å dekke noen av strømutgiftene, men ikke alle dekkes av denne ordningen. Slik ble støtten for desember

Til tross for de innførte tiltakene vil de varslede prisene fortsatt føre til mye høyere strømregninger enn normalt, og det blir viktig at du fortsatt tenker over forbruket ditt.

Nederst i saken finner du noen enkle og billige strømsparetips. 

"Gjennomsnittsprisen kommer til å ligge på over 2 kroner per kWh"

- Tor Reier Lilleholt, Volue

- I Sør-Norge vil det mest sannsynlig være stabilt høye strømpriser som ligger på det prisnivået vi har sett den siste perioden. De høye strømprisene kan vare helt frem til påsketider.

Han estimerer at gjennomsnittsprisen forbrukerne må regne med å betale, riktignok etter at både avgifter og moms er inkludert, kommer til ligge på over to kroner i kilowattimen.

- Men vi kommer samtidig til å se uker der strømprisen ligger langt over dette, på lik linje som det vil være perioder der den også ligger under, sier han og legger til at det derfor er stor sjanse for at prisrekordene som er satt på slutten av 2021, ryker.

 

Ekstremværet Gyda førte blant annet til nedgang i strømprisene den andre uka i januar.

 

– En ekstraordinær situasjon krever ekstraordinære tiltak

– Det var mange som etterlyste tiltak fra myndighetene på grunn av de høye strømprisene, og kompensasjonsordningen vil gi en viss reduksjon på høye strømpriser som vil hjelpe mange. Samtidig skulle vi ønske at regjeringen også hadde sett på reduksjon av moms som et ytterligere tiltak for å redusere strømregningen til folk flest.

Dette belyste Hans-Erik Ramsdal, administrerende direktør i NorgesEnergi, i en kronikk i Nettavisen tidligere i vinter der han etterlyste tiltak som monner, spesielt for dem som trenger det mest. 

Les hele kronikken: "En ekstraordinær situasjon krever ekstraordinære tiltak"

 

Krevende situasjon på kundesenteret

Vi opplever også en ekstraordinær situasjon på kundesenteret hos NorgesEnergi. På grunn av økte strømpriser og forvirring rundt strømstøtten er det svært mange som kontakter oss om dagen. Vi har satt inn tiltak, men kunder vil oppleve at det er ekstra lang svartid på sine henvendelser til oss. 

Dette lurer mange av kundene våre på akkurat nå

Hans-Erik Ramsdal

Hans-Erik Ramsdal

"Vi i NorgesEnergi føler med kundene våre som i disse dager mottar regninger de er urolige for om de kan betale."

Rentefri utsettelse

Kunder som ønsker det kan nå få delt opp eller utsatt regningen sin rentefritt. Dette gjør vi fordi vi ønsker å bidra med det vi kan for de som er i en fortvilt situasjon. 

Derfor vil det være dyrt

Det er flere ting som presser strømprisen stadig høyere opp. Høyt forbruk, lave temperaturer, lite nedbør og nærmest full utnyttelse av produksjonskapasiteten ved kraftstasjonene er noen viktige årsaker.

- Vi produserer rett og slett ikke nok strøm til å både dekke vårt eget strømforbruk og til full eksport til utlandet, forklarer Lilleholt.

Til nå i år har Norge eksportert strøm tilsvarende årsforbruket til omtrent 800.000 norske husholdninger til det europeiske strømmarkedet, ifølge NTB.

- Dersom eksporten skal gå ned, må strømprisene våre opp på samme nivå som ellers i Europa, fortsetter kraftanalytikeren.

Det vil også avhjelpe situasjonen dersom det blir mer vind sørover på kontinentet, for da vil vindproduksjonen der ta seg opp og det vil bli mindre behov for å kjøpe strøm fra Norge.

- Samtidig er det ofte slik at når det er kaldt, så er det høytrykk og lite vind, legger han til.

 

Les mer om hva som påvirker strømprisene

Enkle og greie strømsparetips fra hele Norge

Vi samler folkets beste strømsparetips. Send inn ditt tips og bli med i trekningen av flotte premier. 

Send inn ditt tips her

Våt og mild vinter vil hjelpe

Får vi en mild og våt vinter her hjemme, vil det på mange måter være godt nytt for strømkunder. For når vannlagrene fylles opp, blir det mest sannsynlig lavere strømpriser.

Blir det derimot noen kalde vinteruker på nyåret, med lite vann i magasinene og med snø som først smelter til våren, vil vi kunne se priser på det nivået andre europeiske land har å stri med. De er enda høyere enn de strømprisene vi har opplevd hittil, advarer kraftanalytikeren.

- Da kan det bli nye prisrekorder – og ekstremsituasjoner for strømprisen, sier han.

 

En våt og mild vinter kan hjelpe mot de høye prisene. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

En våt og mild vinter kan hjelpe mot de høye prisene. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Hvor du bor kan avgjøre prisen

Eksakt hvordan strømprisene blir akkurat der du bor, vil variere ut fra hvilket geografisk område du hører til i. Norge er nemlig delt inn i fem ulike strømprissoner basert på geografi, og det kan være endel prisforskjeller mellom de ulike prissonene. Det  skyldes primært forskjeller i tilbud og etterspørsel av strøm i de forskjellige sonene. De to nordligste prisområdene har hatt markant lavere priser enn resten av landet denne høsten og vinteren, med unntak av noen få kalde uker i november. 

Strømkunder i det nordligste prisområdet er unntatt moms, og de som bor aller lengst nord betaler heller ikke elavgift. 

 

Sjekk prisen i din strømsone

Du kan enkelt se siste tilgjengelig snittpris der du bor ved å taste inn postnummeret ditt. Ønsker du mer detaljert informasjon kan du besøke Nord Pool der prisene oppgis time for time for neste dag.  

Se prisen der du bor

Følg med på forbruket ditt

Hildegunn Skage Teinum tror årets høye strømpriser virkelig har gjort nordmenn bevisst på eget strømforbruk.

– Vi får mange henvendelser fra kunder som har fått helt sjokk over de høye strømregningene i år, og nå som prisen holder seg høy utover vinteren er det ekstra viktig å ta grep i forhold til forbruket sitt, sier hun. 

Les også: Hva består strømregningen av

 

Utsatt nettleiemodell

Dette blir spesielt viktig når den nye modellen for nettleie innføres. Da vil det nemlig også påvirke nettleien når på døgnet du bruker strøm. Denne ordningen skulle blitt innført 1. januar, men er utsatt på ubestemt tid. 

- Følg med på strømforbruket på fakturaen eller på "Min Side". Da får du oversikt over hva slags forbruk du har og hvordan utviklingen er. Det bidrar til å øke bevisstheten, sier hun. 

Det kan også motivere til å teste ut nye strømsparetiltak – og følge med på hva slags effekt de har i kroner og øre, mener hun.

– Den billigste strømmen er tross alt den du ikke bruker, men det er ikke meningen at folk skal sitte hjemme og fryse heller. 

"Den billigste strømmen er den du ikke bruker."

Disse strømsparetipsene kan hjelpe deg å redusere strømforbruket

Tips #1 Skru ned varmen

Skru ned varmen inne, både panelovner og varmekabler. Reduserer du temperaturen med én grad, kan du spare så mye som fem prosent av utgiftene til oppvarming av boligen.

Tips #2 Dusj smartere

Installer sparedusj og dusj kortere. Unngå å dusje i de timene strømmen er dyrest. 

Sjekk hvor mye du kan spare ved smartere dusjing 

Tips #3 Tett gliper

Unngå varmetap ved å tette gliper i vinduer og dører med tettelister. 

Tips #4 Tørk klærne på stativ

La tørketrommelen få hvile – tørk klesvasken på stativ.

Tips #5 Trekk ut 

Dra ut stikkontakten til apparater som står i standby-modus når de ikke brukes. TV, PC, ladere og spillkonsoller trekker nesten like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk.

Tips #6 Fyll helt opp

Fyll vaskemaskinen helt opp når du skal vaske tøy. Vask gjerne på lavere temperaturer eller med eco-program. Det tar litt lengre tid, men bruker mindre strøm. 

 

Tips #7 Sjekk strømavtalen

Sørg for at du har en god strømavtale. Med "Spotpris" får du en avtale helt uten påslag på strømmen. Du betaler kun et fast månedsbeløp på 49 kroner, i tillegg til det strømmen koster på strømbørsen. 

Bestill Spotpris

Sjekk strømforbruk og pris på "Min Side"

Logg inn på "Min Side" for å se hvor mye strøm du har brukt. Du finner oversikten under "Forbruk" i menyen. Dersom du klikker på en av søylene, får du forbruket ditt time for time. 

Under fanen "Strømpris nå" får du oversikten over strømprisen din time for time - samme dag, dagen før og neste dag (når tallene fra Nord Pool er tilgjengelige rundt lunsj.)

På"Min Side" finner du oversikt over hvor mye strøm du har brukt per dag. Du kan også trykke på søylene for å se strømforbruket time for time.

På"Min Side" finner du oversikt over hvor mye strøm du har brukt per dag. Du kan også trykke på søylene for å se strømforbruket time for time.