Høye strømpriser - hold deg oppdatert

Sist oppdatert: 22/11/2023
Denne artikkelen blir fortløpende oppdatert med info om strømpriser og de siste prognosene om hvordan strømprisene vil utvikle seg fremover. 


Strømprisene har vært stigende i november i hele landet. Dette skyldes i hovedsak at kulda har satt inn for fullt. Prisene har økt mest i midt- og nord-Norge hvor de flere dager har hatt den dyreste strømmen i landet. 22.11 falt imidlertid prisene igjen - med hele 80 prosent i nord og 31 prosent i sør, melder NTB.

Hovedforklaringen til det kraftige prisfallet i de to nordligste prisområdene er at det er meldt storm og mye nedbør. Dette vil gi en firedobling av vindkraften i nord, sier kraftanalytiker Olav Botnen i Volt Power Analytics til NTB. 

Økningen uken før skyldtes i all hovedsak kulden, i tillegg til at det i Sverige og Finland var redusert kapasitet på grunn av islegging og turbinproblemer på et kjernekraftverk. 

Høyere priser om vinteren - helt normalt

I de tre sørligste prisområdene har prisene jevnet seg ut etter en sommer og høst med høyest priser i prisområdet NO2 (sørvest). 

Siden nordmenn bruker mellom 60-80 prosent av energiforbruket på oppvarming, er det bare naturlig at forbruket øker når det er kaldt ute. Da krever det mer energi å holde varmen på ønsket nivå. 

Snittpriser per prisområde i oktober 2023:

NO1 - Østlandet: 53,85 øre/kWh

NO2 - Sørvestlandet: 63,12 øre/kWh

NO3 - Midt-Norge: 20,34 øre/kWh

NO4 - Nord-Norge: 16,1 øre/kWh

NO5 - Vestlandet: 53,36 øre/kWh

Kilde: NordPool. Priser oppgitt med moms, bortsett fra NO4 som har momsfritak. Snittprisene oppdateres hver måned. 

Sjekk historiske strømpriser måned for måned

Få full oversikt i appen

Du kan følge med på strømpris time for time, strømforbruk og estimert kostnad hittil i måneden i strømappen til NorgesEnergi.

Last ned appen

Hvilke strømpriser kan vi forvente gjennom vinteren?

Strømprisutviklingen vil som vanlig være svært avhengig av været, spesielt av snømengden i vinter. Kommer det lite snø kan det føre til at produsentene må spare på vannet for å sikre nok vann til neste vinter, mens mye snø vil gi økt produksjon og lavere priser.

Samtidig som prisene øker, synker fyllingsgraden i vannmagasinene. Selv om vi har endel vann i magasinene nå, kan en kombinasjon av lite snø, tørt og kaldt vær, sammen med lite vindkraft, føre til at produsentene må holde igjen vannet og dermed vil prisene presses oppover.

Strømpriseksperter forventet i slutten av oktober en snittpris på strøm på omtrent en krone per kilowatttime i vinter (for landet totalt sett), uten moms og avgifter. Dette anslaget baseres blant annet på fremtidsprisene på både gass og strøm, men de understreker at det som alltid i kraftmarkedet er mange usikkerhetsmomenter som kan påvirke den endelige prisen. (Kilder: NTB, nve.no og europower.no)

Fremdeles dyrere strøm i sør

Utsiktene tilsier at det gjennom vinteren vil være noe dyrere strøm i sør enn i nord, men forskjellene skal bli mindre enn de var forrige vinter. Det vil også være unntak, slik vi så med høyere priser i nord i midten av november.

De tre sørligste strømprisområdene er mer påvirket av prissmitte fra utenlandskabler enn prisområdene NO3 og NO4. På grunn av begrensninger i overføringskapasitet mellom prisområdene, blir ikke midt- og nord-Norge like påvirket av prisene i landene rundt oss.

Det er mange ting som påvirker strømprisene - sjekk hvilke

Strømmaster i vinterlandskap

Kaldt og tørt vær fører til økt forbruk og høyere priser. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Ny beregning av strømstøtte


Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi er glad for at strømprisene ikke er på samme nivå som rekordåret 2022

- Det er godt nytt for norske strømkunder at strømprisene har gått noe ned, spesielt siden alt annet i samfunnet også har blitt dyrere, sier han. 

- Heldigvis har staten valgt å videreføre strømstøtteordningen ut 2024, slik at alle fremdeles har en sikkerhet mot høye strømpriser en god stund fremover. Fra 1. september ble det gjort endringer i beregning av strømstøtten. Nå får du strømstøtte for alle timer der strømprisen er over 87,50 øre/kWh, inkl. moms. I NO4 er grensen 70 øre/kWh, da de er fritatt for moms.

Sjekk siste nytt om strømstøtten fra staten

Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi
"Strømstøtten er vedtatt ut 2024"

- Geir Arne Gundersen

Få oversikt over eget strømforbruk

– Uansett hvor du bor i landet og hvor mye du betaler for strømmen er det fornuftig å ha et bevisst forhold til eget strømforbruk. Få full oversikt over strømprisene gjennom døgnet i appen vår slik at du kan planlegge energikrevende aktivitet til de timene strømmen er billigst, tipser Gundersen. 

Når på døgnet du bruker strøm kan også ha påvirkning på nettleiekostnadene. Det kan også motivere til å teste ut nye strømsparetiltak – og følge med på hva slags effekt de har i kroner og øre.

Disse strømsparetipsene kan hjelpe deg å redusere strømforbruket

Tips #1 Husk å skru ned varmen

Skru ned varmen inne, både panelovner og varmekabler. Reduserer du temperaturen med én grad, kan du spare så mye som fem prosent av utgiftene til oppvarming av boligen. 

Tips #2 Lad elbilen når strømmen er billigst

Med Smartlading kan du lade elbilen når strømprisene er på det laveste. Unngå å sette bilen på lading med en gang du kommer hjem fra jobb - da er som oftest strømmen dyrest.

Les mer om Smartlading

Tips #3 Dusj kortere og smartere

Installer sparedusj og dusj kortere. Dusj gjerne om kvelden, da det ofte er billigere å varme opp vannet om natta. 

Tips #4 La tørketrommelen hvile

Tørk klesvasken på stativ eller utendørs nå når været tillater det.

Tips #5 Trekk ut 

Dra ut stikkontakten til apparater som står i standby-modus når de ikke brukes. TV, PC, ladere og spillkonsoller trekker nesten like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk.

Tips #6 Fyll helt opp

Fyll vaskemaskinen helt opp når du skal vaske tøy. Vask gjerne på lavere temperaturer eller med eco-program. Det tar litt lengre tid, men bruker mindre strøm. 

 

Tips #7 Sjekk strømavtalen

Vi anbefaler spotpris - den billigste avtaleformen i over 10 år, i følge SSB. Med avtalen Spotpris får du:

  • Strøm til spotpris - time for time
  • 3,9 øre/kWh i påslag på strømmen, 49 kr/mnd i fastbeløp
  • eFaktura gebyrfritt/papirfaktura 7 kr
  • Avtalen gjelder kun forbrukerkunder
  • Kundens kredittverdighet kan vurderes som kan medføre krav om sikkerhetsstillelse eller avvisning som kunde
  • Ingen bindingstid eller forskuddsbetaling
  • Avtalen kan sammenlignes med andre på Forbrukerrådets prisportal

Les mer om Spotpris

Hvor du bor avgjør prisen

Eksakt hvordan strømprisene blir akkurat der du bor, vil variere ut fra hvilket geografisk strømprisområde du hører til i. Norge er nemlig delt inn i fem ulike strømprissoner basert på geografi, og det kan være store prisforskjeller mellom prissonene i sør og nord. Det  skyldes primært forskjeller i tilbud og etterspørsel av strøm i de forskjellige sonene og begrenset overføringskapasitet fra nord til sør. 

Strømkunder i det nordligste prisområdet er unntatt moms, og de som bor aller lengst nord betaler heller ikke elavgift. 

 

Sjekk prisen i din strømsone

Du kan enkelt se siste tilgjengelig snittpris der du bor ved å taste inn postnummeret ditt. Dersom du er kunde hos NorgesEnergi kan du sjekke "Min Side" for strømpris time for time
eller laste ned strøm-appen vår.

Se prisen der du bor

Neonskilt med spotpris