Høye strømpriser - hold deg oppdatert

Sist oppdatert: 26/05/2023
Denne artikkelen blir fortløpende oppdatert med info om strømpriser og de siste prognosene om hvordan strømprisene vil utvikle seg fremover. 


I mai har strømprisene falt kraftig i hele Europa, spesielt i Nord- og Midt-Norge. De siste ukene har det vært flere timer med negative strømpriser. Dette skyldes høy kraftproduksjon og lavere forbruk, i tillegg til lavere gasspriser. 

Men tross fallende priser er det fremdeles svært stor forskjell på strømprisene mellom nord og sør i Norge. 25. mai hadde strømkundene i midt- og nord-Norge gjennomsnittlig strømpris på under null, hele 17 av timene var med negativt fortegn. Til sammenligning var gjennomsnittsprisen i sør-Norge på 72,33 øre (inkl. mva.) samme døgnet. 

Det er svært mange ting som påvirker strømprisen, og det eneste strømbransjen har lært de to siste årene er at ingenting er sikkert. Det er svært vanskelig å anslå utviklingen i strømprisene, og prisene svinger kraftigere enn tidligere. 

På vei nedover

- Vi så en kraftig nedgang i strømprisen i slutten av mars. Mens ukes-snittprisene var på 1,50 kroner i sør i begynnelsen av året, var den i slutten av mars nede i under 1 krone, sier Magnus Lingjærde i Europower til NorgesEnergi.

Og prisene har altså fortsatt og falle utover våren, av flere årsaker. Strømkundene i sør kan forvente at snittprisen vil holde seg på under 1 krone gjennom hele sommeren, ifølge ham.

- Markedsaktørene har priset inn strømprisen til å holde seg så lav gjennom hele sommeren. Og med tanke på at snittprisen var 2,60 øre i sør i fjor sommer, er dette noe folk vil merke godt på lommeboka i positiv forstand.

Betyr det at man allerede nå vet at strømprisene blir så lave sammenlignet med fjorårets priser?

- Det er de som handler strøm for levering i fremtiden som har blitt enige om priser på de kontraktene de handler. Så er det slik at forventningene endrer seg hele tiden. De er ikke statiske, forklarer han.

Følg med på strømpriser og forbruk på Min Side eller i NorgesEnergi-appen. Illustrasjonsfoto

Følg med på strømpriser og forbruk på Min Side eller i NorgesEnergi-appen. Illustrasjonsfoto

Tor Reier Lilleholt, strømanalytiker i Volue Insight sier at trenden med lavere priser nå er forventet, og er enig med Lingjærde i at alt tyder på at trenden fortsetter.

Ved starten av året sa han til NorgesEnergi at de forventet en snittpris i 2023 på rundt 1,1 kr/kWh. Etter at første kvartal var oppsummert, tyder det på strømprisen for året totalt sett skal synke enda mer.

- Prisene i første kvartal endte på rundt 1,1 kr/kWh, som var tett på prognosene våre. Men mens vi ved starten av året forventet en snittpris på det samme, altså 1,1 kr/kWh for hele 2023, forventet vi i slutten av mars at snittprisen ville ende på cirka 80 øre/kWh i sør og 55 øre/kWh i nord i år, sier Lilleholt.

"Vi tror snittprisen i 2023 vil ligge lavere enn vi antok i starten av året"

- Tor Reier Lilleholt, Volue

Mange faktorer

Han forklarer at det er mange faktorer som påvirker strømprisen, og at det har vært ekstra krevende å forutsi strømprisene det siste året. En rekke usikkerhetsmomenter påvirker i ulike retninger, for eksempel fyllingsgraden på gass, russisk krigsstrategi, myndighetenes agering i markedene - og ikke minst vinterværet i Sør-Norge.

- Nå som vinteren er over kan vi konkludere med at den ikke ble spesielt kald. Samtidig har forbruket vært lavt over tid som følge av de ekstreme prisene vi har hatt. Det gjør at systemet er i god balanse, selv om det fortsatt er behov for mer kraftproduksjon inn i det europeiske systemet, forklarer strømanalytikeren.

Mange faktorer

Han forklarer at det er mange faktorer som påvirker strømprisen, og at det har vært ekstra krevende å forutsi strømprisene det siste året.

En rekke usikkerhetsmomenter påvirker i ulike retninger, for eksempel fyllingsgraden på gass, russisk krigsstrategi, myndighetenes agering i markedene - og ikke minst vinterværet i Sør-Norge.

- Nå som vinteren er på hell så kan vi konkludere med at den ikke ble spesielt kald. Samtidig har forbruket vært lavt over tid som følge av de ekstreme prisene vi har hatt. Det gjør at systemet er i god balanse, selv om det fortsatt er behov for mer kraftproduksjon inn i det europeiske systemet, forklarer strømanalytikeren.

Henger sammen

En annen faktor som påvirker de sørnorske strømprisene er prisene i Europa, ifølge Lingjærde, og da mener han prisene i Tyskland, Danmark, Nederland og England.

- Prisene i Tyskland har falt med 20 prosent den siste tiden. Samtidig har de nordiske terminprisene falt kraftig for andre og tredje kvartal, og alt dette påvirker strømprisen her hjemme.

Men mens prisene sør i landet henger sammen med prisene på kontinentet, ses prisene i Midt-Norge og Nord-Norge mer i sammenheng med prisene i Nord-Sverige. Derfor er heller ikke nedgang på spotprisen like stor i nord som i sør.

- Men så har heller ikke prisene vært like høye her, kommenterer Lingjærde.

Demning med vann

Det forventes god fylling i vannmagasinene utover våren når snøen smelter. Illustrasjonsfoto: unsplash.com

Mer vann i magasinene

Bedringen i den hydrologiske balansen er også medvirkende til at prisene nå er på vei ned.

- Man forventer gode vannmengder i magasinene framover. De er riktignok litt under normalen akkurat nå, men når snøen smelter og vannet siver inn i magasinene, vil ressurssituasjonen blir bedre enn normalt. Og dermed forventes det større strømproduksjon enn normalt, som igjen er med på å presse ned prisene, forklarer Lingjærde.

Slik mener han du kan spare strøm

Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi har full forståelse for de som frykter vinterens strømregninger, selv om prognosene nå tyder på at prisene skal falle sammenlignet med 2022.

- Heldigvis har regjeringen utvidet strømstøtten for privathusholdninger ut 2023. De som kvalifiserer til strømstøtte, vil få dekket en god del av regningen.

Strømstøtten beregnes ut fra snittprisen på strøm per måned, den følger ikke spotprisen time for time. Staten har i perioden september til mars dekket 90 prosent av det overskytende når gjennomsnittlig strømpris for måneden er over 70 øre per kilowattime, uten moms. Med moms er grensen 87,50 øre. Støttebeløpet vil altså være det samme, også i de dyreste timene, og gjelder uansett hvilken strømavtale du har. Fra april til september er støttesatsen 80 prosent. 

NB: Regjeringen har foreslått å forlenge strømstøtten ut 2024, og gjøre endringer i støttesats (90 % hele året) og beregningsmetode (gå fra gjennomsnittlig spotpris til time-for-time-beregning). Dette er ikke vedtatt ennå.

- Strømforbruket øker normalt godt utover vinteren, og det er lurt å være bevisst på strømforbruket og gjøre de tiltakene man kan for å spare strøm. Det vil for eksempel være lurt å senke forbruket så mye som mulig i de timene med høyest strømpriser for å holde strømregningen så lav som mulig, sier Gundersen. 

Følg med!

Et annet tips er å følge med på strømforbruket på fakturaen din, på "Min Side" eller i strømappen til NorgesEnergi.

- Da får du oversikt over hva slags forbruk du har og hvordan utviklingen er. Det bidrar til å øke bevisstheten, sier han. 

Det kan også motivere til å teste ut nye strømsparetiltak – og følge med på hva slags effekt de har i kroner og øre.

Illustrasjonsbilde av NorgesEnergi app

Disse strømsparetipsene kan hjelpe deg å redusere strømforbruket

Tips #1 Skru ned varmen

Skru ned varmen inne, både panelovner og varmekabler. Reduserer du temperaturen med én grad, kan du spare så mye som fem prosent av utgiftene til oppvarming av boligen.

Tips #2 Dusj kortere og smartere

Installer sparedusj og dusj kortere. Dusj gjerne om kvelden, da det ofte er billigere å varme opp vannet om natta. 

Tips #3 La tørketrommelen hvile

Tørk klesvasken på stativ eller utendørs når været tillater det.

Tips #4 Trekk ut 

Dra ut stikkontakten til apparater som står i standby-modus når de ikke brukes. TV, PC, ladere og spillkonsoller trekker nesten like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk.

Tips #5 Fyll helt opp

Fyll vaskemaskinen helt opp når du skal vaske tøy. Vask gjerne på lavere temperaturer eller med eco-program. Det tar litt lengre tid, men bruker mindre strøm. 

 

Tips #6 Sjekk strømavtalen

Sørg for at du har en god strømavtale. Med "Spotpris" fra NorgesEnergi får du en avtale helt uten påslag på strømmen. Du betaler kun et fast månedsbeløp på 49 kroner, i tillegg til det strømmen koster på strømbørsen time for time. Avtalen har ingen bindingstid og du får 12 måneder garanti på fastbeløpet.  

#7 Lad elbilden når strømmen er billigst

Med smartlading kan du lade elbilen når strømprisene er på det laveste. Unngå å sette bilen på lading med en gang du kommer hjem fra jobb - da er som oftest strømmen dyrest.

Hvor du bor avgjør prisen

Eksakt hvordan strømprisene blir akkurat der du bor, vil variere ut fra hvilket geografisk strømprisområde du hører til i. Norge er nemlig delt inn i fem ulike strømprissoner basert på geografi, og det kan er store prisforskjeller mellom prissonene i sør og nord. Det  skyldes primært forskjeller i tilbud og etterspørsel av strøm i de forskjellige sonene og begrenset overføringskapasitet fra nord til sør. 

Strømkunder i det nordligste prisområdet er unntatt moms, og de som bor aller lengst nord betaler heller ikke elavgift. 

 

Sjekk prisen i din strømsone

Du kan enkelt se siste tilgjengelig snittpris der du bor ved å taste inn postnummeret ditt. Dersom du er kunde hos NorgesEnergi kan du sjekke "Min Side" for strømpris time for time

Se prisen der du bor