Hvorfor er strømprisene så høye i sommer?

Oppdatert: 23/06/2022


Det er ingen tegn til at strømprisene i sør skal synke gjennom sommeren og høsten, ifølge kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight. Han forventer derimot at prisene skal holde seg høye – kanskje til og med høyere enn de var i vinter. Ekstra dyre blir de i det sørligste prisområdet. 

- I sør forventer vi priser på rundt 1,50 kroner per kilowattime som ren kraftpris*, noe som er nesten 1 krone mer enn det vi opplevde i fjor sommer da prisen var på 60 øre per kilowattime. Faktisk er det også en høyere pris enn den vi hadde i vintermånedene vi nå har lagt bak oss, forteller han.

Prisene i de tre sørligste prisområdene har stort sett vært ganske like hele vinteren og våren, men siden midten av juni er det prisområdet helt i sør som har hatt desidert høyest pris. I NO1 og NO5 er snøsmeltingen i full gang og vannmagasinene fylles sakte, men sikkert opp. I det sørligste prisområdet, NO2, er fyllingsgraden svært lav, i uke 24 var de på det laveste nivået noensinne. I tillegg er dette prisområdet også mer påvirket av prisen i Europa. Prisene her fikk et ekstra hopp i midten av juni da Russland ytterligere reduserte gasseksporten til Europa.  Så lenge den norske strømprisen ligger under prisene der, blir det eksportert kraft. 

I nord vil strømprisene ha langt hyggeligere valør. Kraftanalytikeren forventer stabil, lav pris mellom 10 og 20 øre per kilowattime. Det er lavere enn fjorårets pris.

- Så prisnivået denne sommeren vil variere mye fra nord til sør, understreker han.

Dette skyldes at fyllingsgraden i vannmagasinene i midt- og nord-Norge er ganske normal for årstiden.

* I tillegg til kraftprisen kommer nettleie, moms og andre avgifter.

"Prisnivået denne sommeren vil variere mye fra nord til sør"

- Tor Reier Lilleholt, Volue

Flere årsaker

Lilleholt peker på flere forklaringer til hvorfor strømprisen i sør er så høy i sommer. Den ene dreier seg om Russland og krigen mot Ukraina, som altså har påvirkning på strømprisene.

Usikkerheten rundt strømforsyning til Europa har ført til at strømprisene har økt siden krigen brøt ut. Og etter at Russland har kuttet tilførselen av gass til flere land, har strømprisene steget enda mer, spesielt i sør-Norge.

- Krigen bidrar til å trekke prisene etter håret i Europa, sier han.

Lite nedbør

En annen forklaring er at det er lite vann i magasinen i sør-Norge. Lite regn og nedbør har ført til rekordlave vannlagre – noe som gjør at det er lite billig kraft å hente fra disse. Og selv om snøsmeltingen er godt i gang, er det lite som tyder på at tilsiget vil være nok til å sikre vannlagrene for vinteren. 

- Og så lenge det er slik i sør, blir området i stor grad påvirket av de europeiske prisene, forklarer Lilleholt.

Lite nedbør

En annen forklaring er at det er lite vann i magasinen i sør-Norge. Lite regn og nedbør har ført til rekordlave vannlagre – noe som gjør at det er lite billig kraft å hente fra disse.

- Og så lenge det er slik i sør, blir området i stor grad påvirket av de europeiske prisene, forklarer Lilleholt.

Risikerer enda høyere priser

Han ser foreløpig ingen tegn til at strømprisen skal bli lavere eller normalisere seg etter sommeren, og har dermed lite trøst til dem som sliter aller mest med de høye strømprisene.

- Det ser ikke så lovende ut for høsten og neste vinter. Om ikke vi får fylt opp magasinene i Sør-Norge til mer normale tilstander, vil vi til og med kunne risikere å se høyere priser enn det vi så sist vinter.

Likevel kan det være håp – særlig dersom det blir en regntung sommer. Mye nedbør vil fylle opp vannmagasinene, og bidra til lavere strømpris. Mye vind kan også føre til lavere strømpriser i perioder. I slutten av mai var dette tilfellet flere dager, da prisene droppet betydelig på dagtid

- Et roligere marked for gass og kull i Europa kan også gi vesentlig lavere priser på kort tid. Dessverre er det ikke så veldig sannsynlig slik som situasjonen er nå, sier han.

Det er lenge siden vannmagasinene i sør-Norge har vært velfylte.
Det er lenge siden vannmagasinene i sør-Norge har vært velfylte.

Staten har forlenget strømstøtte

Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi forstår godt de som synes strømprisene er vanskelige å fordøye.

- Heldigvis har regjeringen besluttet å utvide strømstøtten til ut mars 2023, så de som bor i sør med de høyeste prisene, vil fremdeles få dekket en del av regningen. Det er en liten trøst.

 

Misfornøyd med strømstøtte

En undersøkelse fra NorgesEnergi i vinter, viser likevel at 49 prosent ikke er fornøyd med statens strømstøtte. Endel svarte også at de er usikre på hvor godt de liker ordningen. 

- Uansett hvor mye støtte du ender opp med å få, så vil det høye prisnivået føre til mye høyere strømregninger enn normalt denne sommeren for deg som bor i sør. Derfor er det veldig viktig å fortsette å tenke på forbruket sitt – og prøve å redusere der man kan, råder Teinum.

"Den billigste strømmen er den du ikke bruker."

Følg med på forbruket ditt

- Følg med på strømforbruket på fakturaen eller på "Min Side". Da får du oversikt over hva slags forbruk du har og hvordan utviklingen er. Det bidrar til å øke bevisstheten, sier hun. 

Det kan også motivere til å teste ut nye strømsparetiltak – og følge med på hva slags effekt de har i kroner og øre, mener hun.

– Den billigste strømmen er tross alt den du ikke bruker, og det er mange grep du kan ta for å redusere forbruket ditt uten at det går utover komforten. 

Disse strømsparetipsene kan hjelpe deg å redusere strømforbruket

Tips #1 Skru ned varmen

Skru ned varmen inne, både panelovner og varmekabler. Reduserer du temperaturen med én grad, kan du spare så mye som fem prosent av utgiftene til oppvarming av boligen.

Tips #2 Dusj smartere

Installer sparedusj og dusj kortere. Unngå å dusje i de timene strømmen er dyrest og dusj gjerne om kvelden, da det ofte er billigere å varme opp vannet om natta. 

Sjekk hvor mye du kan spare ved smartere dusjing 

Tips #3 La tørketrommelen hvile

Tørk klesvasken på stativ eller utendørs.

Tips #4 Trekk ut 

Dra ut stikkontakten til apparater som står i standby-modus når de ikke brukes. TV, PC, ladere og spillkonsoller trekker nesten like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk.

Tips #5 Fyll helt opp

Fyll vaskemaskinen helt opp når du skal vaske tøy. Vask gjerne på lavere temperaturer eller med eco-program. Det tar litt lengre tid, men bruker mindre strøm. 

 

Tips #6 Sjekk strømavtalen

Sørg for at du har en god strømavtale. Med "Spotpris" fra NorgesEnergi får du en avtale helt uten påslag på strømmen. Du betaler kun et fast månedsbeløp på 49 kroner, i tillegg til det strømmen koster på strømbørsen. 

Hvor du bor kan avgjøre prisen

Eksakt hvordan strømprisene blir akkurat der du bor, vil variere ut fra hvilket geografisk område du hører til i. Norge er nemlig delt inn i fem ulike strømprissoner basert på geografi, og det kan være endel prisforskjeller mellom de ulike prissonene. Det  skyldes primært forskjeller i tilbud og etterspørsel av strøm i de forskjellige sonene. De to nordligste prisområdene har hatt markant lavere priser enn resten av landet denne høsten og vinteren, med unntak av noen få kalde uker i november. 

Strømkunder i det nordligste prisområdet er unntatt moms, og de som bor aller lengst nord betaler heller ikke elavgift. 

 

Sjekk prisen i din strømsone

Du kan enkelt se siste tilgjengelig snittpris der du bor ved å taste inn postnummeret ditt. Dersom du er kunde hos NorgesEnergi kan du sjekke "Min Side" for strømpris time for time

Se prisen der du bor