Høye strømpriser - hold deg oppdatert

Sist oppdatert: 31/05/2023
Denne artikkelen blir fortløpende oppdatert med info om strømpriser og de siste prognosene om hvordan strømprisene vil utvikle seg fremover. 


I mai har strømprisene falt kraftig i hele Europa, spesielt i Nord- og Midt-Norge. Den siste uken i mai har det vært flere timer med negative strømpriser. Dette skyldes høy kraftproduksjon og lavere forbruk, i tillegg til lavere gasspriser. 

Men tross fallende priser er det fremdeles svært stor forskjell på strømprisene mellom nord og sør i Norge. 25. mai hadde strømkundene i midt- og nord-Norge gjennomsnittlig strømpris på under null, hele 17 av timene var med negativt fortegn. Til sammenligning var gjennomsnittsprisen i sør-Norge på 72,33 øre (inkl. mva.) samme døgnet. 

– Snøsmeltingen har sørget for stor vannføring i vassdragene i hele landet. Flere steder har det blitt skadeflom. Det betyr også at det passerer mye vann gjennom elvekraftverkene, som har produsert på tilnærmet full kapasitet. I tillegg har solceller og vindmøller hatt høy produksjon, noe som toppet seg i pinsen, hvor strømproduksjonen fra vind og sol var større enn det vi klarte å bruke. Dermed importerte Norge store mengder strøm til priser under null. Det resulterte i at strømprisen også her falt til under nullnivået, og vi fikk negative strømpriser, forklarer Magnus Lingjærde i Europower. 

Vindmølle

Mye kraft fra vind og sol har gitt lavere priser i hele Europa siste tiden.

Både forbruk og strømpriser faller

– Fremover mot sommeren vil nok solcellene i Europa fortsette å øke produksjonen, og forbruket faller i takt med mindre behov for oppvarming. Derfor forventer markedsaktørene i strømmarkedet at strømprisen skal fortsette videre nedover gjennom sommeren. Med tanke på at snittprisen var 2,60 øre i sør i fjor sommer, er dette noe folk vil merke godt på lommeboka i positiv forstand. Mot neste vinter er det allerede priset inn en oppgang i strømprisene, noe som er ganske normalt, fortsetter Lingjærde.

Betyr det at man allerede nå vet hvordan strømprisene blir?

- Det er de som handler strøm for levering i fremtiden som har blitt enige om priser på de kontraktene de handler. Så er det slik at forventningene endrer seg hele tiden. De er ikke statiske, forklarer han og fortsetter: 

– Markedet for leveranse av strøm frem i tid (terminmarkedet) har nærmest tørket helt inn. Derfor er det vanskelig å vite hva strømprodusentene planlegger å selge strømmen for i tiden fremover. Men, ser vi mot Europa kan det se ut til at strømprisene skal litt videre ned fra de prisene vi har hatt i april og mai gjennom sommeren og frem mot høsten. Mot vinteren ventes det at de europeiske strømprisene skal stige igjen, og det er derfor grunn til å tro at det samme gjelder for de norske strømprisene.

Mer vann i magasinene

Bedringen i den hydrologiske balansen er også medvirkende til at prisene nå er på vei ned.

- Man forventer gode vannmengder i magasinene framover. Og dermed forventes det større strømproduksjon enn normalt, som igjen er med på å presse ned prisene, forklarer Lingjærde.

Demning med vann

Snøsmeltingen pågår for fullt og det forventes god fylling i vannmagasinene. Illustrasjonsfoto: unsplash.com

Slik mener han du kan spare strøm - også om sommeren.

Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi sier det er gode nyheter for norske strømkunder at prisene faller inn mot sommeren. 

– Nå har norske strømkunder, spesielt de i sør, hatt høye strømpriser i lang tid. Selv om forbruket normalt sett faller om sommeren, er det fremdeles store prisvariasjoner gjennom døgnet, forklarer han. 

– Det er derfor fremdeles viktig å ha et bevisst forhold til eget strømforbruk og det er fornuftig å ha oversikt over strømprisene gjennom døgnet slik at du kan planlegge energikrevende aktivitet til de timene strømmen er billigst, tipser Gundersen. 

Det kan også motivere til å teste ut nye strømsparetiltak – og følge med på hva slags effekt de har i kroner og øre.

Følg med!

Du kan følge med på strømforbruket på fakturaen din, på "Min Side" eller i strømappen til NorgesEnergi.

Last ned appen

Disse strømsparetipsene kan hjelpe deg å redusere strømforbruket

Tips #1 Husk å skru ned varmen

Skru ned varmen inne, både panelovner og varmekabler. Reduserer du temperaturen med én grad, kan du spare så mye som fem prosent av utgiftene til oppvarming av boligen. 

Tips #2 Dusj kortere og smartere

Installer sparedusj og dusj kortere. Dusj gjerne om kvelden, da det ofte er billigere å varme opp vannet om natta. 

Tips #3 La tørketrommelen hvile

Tørk klesvasken på stativ eller utendørs nå når været tillater det.

Tips #4 Trekk ut 

Dra ut stikkontakten til apparater som står i standby-modus når de ikke brukes. TV, PC, ladere og spillkonsoller trekker nesten like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk.

Tips #5 Fyll helt opp

Fyll vaskemaskinen helt opp når du skal vaske tøy. Vask gjerne på lavere temperaturer eller med eco-program. Det tar litt lengre tid, men bruker mindre strøm. 

 

Tips #6 Sjekk strømavtalen

Sørg for at du har en god strømavtale. Med "Spotpris" fra NorgesEnergi får du en avtale helt uten påslag på strømmen. Du betaler kun et fast månedsbeløp på 49 kroner, i tillegg til det strømmen koster på strømbørsen time for time. Avtalen har ingen bindingstid og du får 12 måneder garanti på fastbeløpet.  

#7 Lad elbilden når strømmen er billigst

Med smartlading kan du lade elbilen når strømprisene er på det laveste. Unngå å sette bilen på lading med en gang du kommer hjem fra jobb - da er som oftest strømmen dyrest.

Les mer om Smartlading

Hvor du bor avgjør prisen

Eksakt hvordan strømprisene blir akkurat der du bor, vil variere ut fra hvilket geografisk strømprisområde du hører til i. Norge er nemlig delt inn i fem ulike strømprissoner basert på geografi, og det kan er store prisforskjeller mellom prissonene i sør og nord. Det  skyldes primært forskjeller i tilbud og etterspørsel av strøm i de forskjellige sonene og begrenset overføringskapasitet fra nord til sør. 

Strømkunder i det nordligste prisområdet er unntatt moms, og de som bor aller lengst nord betaler heller ikke elavgift. 

 

Sjekk prisen i din strømsone

Du kan enkelt se siste tilgjengelig snittpris der du bor ved å taste inn postnummeret ditt. Dersom du er kunde hos NorgesEnergi kan du sjekke "Min Side" for strømpris time for time

Se prisen der du bor