Hvorfor er strømprisene så høye?

Oppdatert: 15/09/2022


Finnes det et tak for hvor høy strømprisen kan bli? Det er ikke utenkelig at strømprisene i Sør-Norge bikker 20 kroner per kilowattime de neste månedene, mener sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

- Det er et ganske ekstremt scenario, men jeg har sluttet å tro på at det finnes et tak på strømprisen, sier han til NRK og viser til at det i sommer ble oppfattet som drøyt når strømprisen bikket 5-6 kroner, og at 10 kroner var utenkelig for folk flest. Men etter prisrekorden på ti kroner for en kilowattime ble satt siste uken i august, er alle tidligere prognoser for strømpristak sprengt. 

- I løpet av sommeren har strømpristaket blitt flyttet voldsomt høyt, kommenterer Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi.

Økte priser også i nord

I nord har strømprisene hatt en langt hyggeligere valør hele sommeren. Som eksempel hadde kundene i landets to nordligste prissoner tilnærmet gratis strøm i juli da prisene i snitt var rundt to øre per kilowattime. 

Men nå i september har prisene økt både i midt og i nord. Og det er mye som tyder på at prisene skal ytterligere opp, slik de normalt sett gjør om høsten og vinteren. 

"Det er et ganske ekstremt scenario, men jeg har sluttet å tro at det finnes et tak på strømprisen"

- Tor Reier Lilleholt, Volue

Flere årsaker til rekorddyr strøm

Det er flere forklaringer til at strømprisen i de sørligste prissonene er så høy nå, påpeker Lilleholt.  Den ene dreier seg om at det er lite vann i magasinene i sør-Norge. Lite regn og nedbør har ført til rekordlave vannlagre – noe som gjør at det er lite billig kraft å hente fra disse.

- Og så lenge det er slik i sør, blir området i større grad påvirket av de europeiske prisene, sier han.

Krig og gass-kutt

En annen forklaring er Russlands krigføring mot Ukraina, som har stor påvirkning på strømprisene.

Usikkerheten rundt strømforsyning til Europa har ført til at strømprisene har økt siden krigen brøt ut. Etter at Russland har kuttet tilførselen av gass til flere land, har strømprisene steget enda mer i hele Europa.

Strømprisene henger tett sammen med prisen på gass, og akkurat nå er det hovedårsaken til de høye strømprisen.

Samtidig er det ekstrem tørke i store deler av Europa, som gjør situasjonen enda mer prekær.

Størst påvirkning i sør

Her i Norge er det det sørligste prisområdet som er mest påvirket av prisen i Europa på grunn av overføringskabler til en rekke land. I nord er de tettere knyttet mot Sverige, og påvirkes mest av prisnivået der.

Og så lenge den norske strømprisen ligger under prisene på kontinentet, blir det eksportert kraft.

Størst påvirkning i sør

Her i Norge er det det sørligste prisområdet som er mest påvirket av prisen i Europa på grunn av overføringskabler til en rekke land. I nord er prisene mest påvirket av prisene i Sverige. 

Og så lenge den norske strømprisen ligger under prisene på kontinentet, blir det eksportert kraft.

Omdiskuterte utenlandskabler

Den siste tiden har det vært heftig debatt hvorvidt utenlandskablene må ta mye av skylden for de skyhøye strømprisene i Sør-Norge. Statnett opplyser selv at utenlandskablene står for rundt 10 prosent av de høye strømprisene – og at prisene i de sørligste prissonene ville vært rekordhøye også uten kablene, skriver de i en pressemelding

En fersk utregning fra Volue Insight skisserer at strømprisene i Sør-Norge ville vært hele 25 prosent lavere om ikke de to siste kablene til England og Tyskland var blitt bygd.

Lilleholt mener at 10 prosents anslaget ikke har tatt høyde for verken effekten av krigen i Ukraina eller at Europa må klare seg uten gass fra Russland, skriver Volue Insight i en pressemelding.

- Dersom vi ser et lavere prisnivå neste år, kan prishevingseffekten fra kablene bli enda høyere, kommenterer Lilleholt. 

Det er lenge siden vannmagasinene i sør-Norge har vært velfylte.
Det er lenge siden vannmagasinene i sør-Norge har vært velfylte.

Risikerer enda høyere priser

Det er foreløpig ingen tegn til at strømprisen skal bli lavere eller normalisere seg utover året, og Lilleholt har dermed lite trøst til dem som sliter aller mest med de høye strømprisene.

- Det ser ikke så lovende ut for høsten og neste vinter. Om ikke vi får fylt opp magasinene i Sør-Norge til mer normale tilstander, vil vi til og med kunne risikere å se høyere priser enn det vi så sist vinter. Det har også vært snakk om rasjonering av strøm. 

Likevel kan det være håp – særlig dersom det blir en regntung høst. Mye nedbør vil fylle opp vannmagasinene, og bidra til lavere strømpris. Mye vind kan også føre til lavere strømpriser i perioder.

- Et roligere marked for gass og kull i Europa kan også gi vesentlig lavere priser på kort tid. Dessverre er det ikke så veldig sannsynlig slik som situasjonen er nå, sier sjefanalytikeren.

Staten har forlenget strømstøtte

Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi har full forståelse for de som synes strømprisene er vanskelige å fordøye.

- Heldigvis har regjeringen besluttet å utvide strømstøtten til minimum ut mars 2023, så de som bor i sør med de høyeste prisene, vil fremdeles få dekket en god del av regningen. Nå viser prognosene for vinterens strømpriser et fortsatt svært høyt nivå, så det blir enda viktigere å være bevisst på strømforbruket og gjøre de tiltakene man kan for å spare strøm, avslutter han. Husk at det er gjennomsnittsprisen for måneden som legges til grunn for strømstøtten. 

Sjekk hva strømstøtten fra staten ble i august

Geir Arne Gundersen

Geir Arne Gundersen

"Følg med på forbruket ditt"

Følg med på forbruket ditt

- Følg med på strømforbruket på fakturaen eller på "Min Side". Da får du oversikt over hva slags forbruk du har og hvordan utviklingen er. Det bidrar til å øke bevisstheten, sier han. 

Det kan også motivere til å teste ut nye strømsparetiltak – og følge med på hva slags effekt de har i kroner og øre, mener han.

Disse strømsparetipsene kan hjelpe deg å redusere strømforbruket

Tips #1 Skru ned varmen

Skru ned varmen inne, både panelovner og varmekabler. Reduserer du temperaturen med én grad, kan du spare så mye som fem prosent av utgiftene til oppvarming av boligen.

Tips #2 Dusj kortere og smartere

Installer sparedusj og dusj kortere. Dusj gjerne om kvelden, da det ofte er billigere å varme opp vannet om natta. 

Sjekk hvor mye du kan spare ved smartere dusjing 

Tips #3 La tørketrommelen hvile

Tørk klesvasken på stativ eller utendørs når været tillater det.

Tips #4 Trekk ut 

Dra ut stikkontakten til apparater som står i standby-modus når de ikke brukes. TV, PC, ladere og spillkonsoller trekker nesten like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk.

Tips #5 Fyll helt opp

Fyll vaskemaskinen helt opp når du skal vaske tøy. Vask gjerne på lavere temperaturer eller med eco-program. Det tar litt lengre tid, men bruker mindre strøm. 

 

Tips #6 Sjekk strømavtalen

Sørg for at du har en god strømavtale. Med "Spotpris" fra NorgesEnergi får du en avtale helt uten påslag på strømmen. Du betaler kun et fast månedsbeløp på 49 kroner, i tillegg til det strømmen koster på strømbørsen. 

#7 Lad elbilden smart

Med smart lading kan du lade elbilen når prisene er lavest. Unngå å sette bilen på lading med en gang du kommer hjem fra jobb - da er som oftest prisene høyest. 

Hvor du bor avgjør prisen

Eksakt hvordan strømprisene blir akkurat der du bor, vil variere ut fra hvilket geografisk strømprisområde du hører til i. Norge er nemlig delt inn i fem ulike strømprissoner basert på geografi, og det kan er store prisforskjeller mellom prissonene i sør og nord. Det  skyldes primært forskjeller i tilbud og etterspørsel av strøm i de forskjellige sonene og begrenset overføringskapasitet fra nord til sør. 

Strømkunder i det nordligste prisområdet er unntatt moms, og de som bor aller lengst nord betaler heller ikke elavgift. 

 

Sjekk prisen i din strømsone

Du kan enkelt se siste tilgjengelig snittpris der du bor ved å taste inn postnummeret ditt. Dersom du er kunde hos NorgesEnergi kan du sjekke "Min Side" for strømpris time for time

Se prisen der du bor