Hvordan spare strøm:
Ti enkle og billige tips for strømsparing
Oppdatert: 21/06/2023
Strømsparing trenger ikke å være vanskelig. Her finner du våre 10 beste strømsparetips. Lær hvordan du med enkle grep kan spare strøm og få redusert strømforbruket og strømregningen din.
Tips 1: Senk innetemperaturen
Oppvarming er den største strømtyven i norske hjem. Mellom 60-80 prosent av strømforbruket i en gjennomsnittlig bolig i Norge, går til oppvarming, og behovet for oppvarming er størst om vinteren når prisene normalt sett er høyest.
Senker du innetemperaturen med bare én grad, reduserer du strømforbruket med hele fem prosent.
Sparepotensialet er stort; en beregning vi gjorde sist vinter viste at nordmenn totalt kan spare flere milliarder på dette strømsparetipset alene.
NB: Regnestykket er basert på strømprisene vinteren 21/22, denne vinteren har sparepotensialet vært enda større.
Tips 2: Monter tettelister rundt vinduer og dører
Sprekker rundt dører og vinduer gjør at kald luft trekker inn i boligen og kjøler ned innetemperaturen, som igjen fører til at du bruker mer strøm til oppvarming.
Det kan være vanskelig å oppdage dette problemet, og mange sliter med stort varmetap uten at de kjenner noe til trekken. Du blir kvitt sprekkene ved å montere tettelister, et enkelt og rimelig tiltak du kan gjøre for å spare strøm.
Slik stopper du trekken
Tips 3: Flytt forbruket til billige timer
Ofte svinger timeprisen på strøm betydelig gjennom døgnet. Timene med høyest strømpris er som regel mellom 7-10 om morgenen og 16-19 om ettermiddagen, når forbruket av strøm er størst.
Et smart strømsparetips er derfor å redusere strømforbruket i de dyreste timene og heller flytte energikrevende aktivitet til timer med lavere strømpriser. Dette vil også være gunstig i forhold til den nye nettleiemodellen.
Som kunde i NorgesEnergi kan du sjekke strømpriser og forbruk på Min Side eller i strømappen vår.
Tips 5: Sjekk varmtvannsberederen
Mange varmtvannsberedere kommer med fabrikkinnstilt temperatur. Kanskje er temperaturen på din stilt inn unødvendig høy?
Det holder at temperaturen er max. 75 °C. Dette er mer enn nok for å få tatt knekken på legionella-bakterien. Ta kontakt med en rørlegger hvis du er i tvil.
Tips 6: Bruk oppvaskmaskinen
Bruk oppvaskmaskinen i stedet for å vaske opp for hånd. Oppvaskmaskin bruker nemlig mindre varmtvann enn du tror. Kjører du i tillegg et øko-program, sparer du enda mer strøm. Det tar litt lengre tid, men sparer strøm og oppvasken blir like ren. Husk også å fylle oppvaskmaskinen helt opp før du setter den i gang:)
Tips 7: Trekk ut og skru helt av
Elektriske apparater i standby bruker mer strøm enn du tror, og bør skrus helt av når de ikke er i bruk dersom du ønsker å spare strøm.
Det samme gjelder ladere som ikke er tilkoplet. Gjør det til en vane å ta ut laderen når du er ferdig med å lade. Det minsker også brannfaren.

Verv en venn - få 500 spenn
Verver du en venn får både du og vennen din 500 kroner i rabatt på strømregningen.
Tips 8: La tørketrommelen få hvile
Tørketrommelen trekker omtrent dobbelt så mye strøm som vaskemaskinenen. Et lurt strømsparetips er å henge opp tøyet til tørk.
Tips 9: Lukk dørene
Lukk døren til rom eller seksjoner du ikke bruker. Da slipper du å bruke masse strøm - og penger - på å varme opp rom du ikke bruker eller oppholder deg i.
Et godt tips kan være å montere automatiske dørlukkere; da sørger du for at dørene lukkes selv om du glemmer det.
Tips 10: Bytt lyspærer
Erstatt gamle lyspærer med LED- eller sparepærer. Disse bruker mye mindre watt enn halogenpærer. Bruker du fremdeles sistnevnte, husk å skru av lyset når du forlater et rom.
