Svært mye dyrere å vaske og tromle tøy i sør enn i nord

Publisert: 15/11/2021
Sist oppdatert: 02/09/2022
Hovedbilde: unsplash.com
*Priseksemplene i denne artikkelen er omtrentlige og basert på gjennomsnittlig strømpris for august 2022, inkludert moms. Der det er oppgitt årspriser er denne basert på at prisen vil være det samme som denne gjennom et helt år. Nettleie og strømstøtte er ikke tatt høyde for i denne artikkelen. 


Det er enorme prisforskjeller for strømmen i Norge, det betyr at dusjen, klesvasken og støvsugingen koster forskjellig ulike steder i landet.

Hvor du bor, har stor betydning for hvor mye du må betale for dagligdagse ting som å dusje, vaske tøy, tromle og lade elbilen.

Aller dyrest er det for deg som bor lengst sør i Norge – du risikerer å måtte betale svært mye mer for samme strømbruken som en som bor nord i landet.

 

Vasker du tøy 3,5 timer i uken i Kristiansand, vil det koste deg 1466 kroner i strømutgifter i løpet av et år*. 
Vasker du tøy 3,5 timer i uken i Kristiansand, vil det koste deg 1466 kroner i strømutgifter i løpet av et år*. 

I Oslo er prisene litt lavere; kostnaden for tøyvask blir 1162 kroner per år.

I Tromsø, derimot, betaler du langt mindre for samme gjøremål. Her må du bare ut med 8 kroner, altså 1458 kroner mindre enn kristiansanderen.

Går vaskemaskinen din oftere enn 3,5 timer, blir prisforskjellen enda større.
Foto: Planetcare - unsplash.com
Går vaskemaskinen din oftere enn 3,5 timer, blir prisforskjellen enda større.

Over 1500 kroner dyrere å bruke tørketrommelen i sør

Skal du attpåtil tørke klærne i tørketrommel, øker kostnadene. Bruker du trommelen tre timer i uken i snitt, koster dette deg 2553 kroner i året dersom du bor i Kristiansand. Bor du i Oslo, er det drøye 500 kroner billigere; 2023 kroner. I nord, derimot, vil du bare måtte betale 13 kroner for tilsvarende.

Eksempelet viser at sørlendinger må ut med over 2500 kroner mer i året for å vaske og tromle tøy enn det nordlendinger må.

"Det kan nok virke veldig urettferdig at prisene er så forskjellige innad ett og samme land"

- Hildegunn Skage Teinum

- Det kan nok virke veldig urettferdig at prisene er så forskjellige innad ett og samme land, sier Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi og forklarer at det skyldes at myndighetene har delt Norge inn i fem geografiske prisområder. Stort sett har den sørligste prissonen høyest pris, mens den nordligste som regel har lavest.

- Og når strømprisen er så dyr som nå, blir forskjellen ekstra merkbart, slik som eksempelet viser, legger hun til.

Se årsakene her: Derfor blir strømmen billigere i nord enn i sør

Bildet viser de fem strømprissonene i Norge. Illustrasjon: NorgesEnergi

Bildet viser de fem strømprissonene i Norge. Illustrasjon: NorgesEnergi

24 kroner for en dusj i Stavanger, men bare 13 øre i Alta

Det er ikke bare klesvasken folk i sør-Norge har betalt mer for i sommer. De som sorterer under prisomrområde Sørvest-Norge (NO2), betaler mye mer for alle hverdagslige gjøremål enn man gjør helt i nord. En fra Stavanger, for eksempel, betalte i snitt i overkant av 18 kroner for en ti-minutters dusj i august. I Alta kostet tilsvarende rundt 13 øre!

Dersom fire i familien dusjet ti minutter hver dag, ble forskjellen betydelig større. Stavanger-familiens dusjing kostet da rundt 96 kroner dagen, mens Alta-familien måtte ut med 52 øre. Dusjer alle hver dag i en uke ble regningen 672 kroner for familien i Stavanger, og rett over 3,6 kroner for familien i nord.

Det er store prisforskjeller på dusjing mellom prisområdene i nord og sør. Illustrasjonsfoto

Det er store prisforskjeller på dusjing mellom prisområdene i nord og sør. Illustrasjonsfoto

I Bergen, derimot, var juli-prisen litt lavere enn helt i sør. En familie på fire måtte til sammenligning ut med 533 kroner for en ukes dusjing. Det er nesten 530 kroner mer enn dem i Tromsø, men 138 kroner billigere enn familien i Stavanger.

- Dersom denne utviklingen holder seg, vil det i løpet av et år bli ganske store prisforskjeller totalt sett. Prognosene tyder på at strømprisene skal holde seg høye gjennom vinteren, så enn så lenge må man prøve å redusere strømforbruket så godt man kan. Det å korte ned dusjen og installere sparedusj, for eksempel, kan få ned utgiftene knyttet til dusjing, tipser Teinum.

Regjeringen har innført strømstøtte som kompensasjon til de som bor i områdene med høyest priser. I perioden september til desember 2022 dekker strømstøtten 90 prosent av det overskytende dersom strømprisen i et prisområde i snitt er over 70 øre uten moms. Med moms er beløpet 87,50 øre/kWt.  

- Selv om strømstøtten hjelper endel, vil folk i sør oppleve å måtte betale svært mye for strømmen dette året. Vi anbefaler derfor at alle gjør det de kan for å spare på strømmen. Siden spotprisene endrer seg time for time, vil det være enkelttimer som kan koste svært mye. Bruker man mye strøm når strømmen er dyrest vil dette kunne gi store utslag på strømregningen, fortsetter Teinum.

Les mer om strømstøtten fra staten

Slik sparer du strøm i vinter

Se våre aller beste sparetips