Over 800 kroner dyrere å vaske og tromle tøy i sør enn i nord

Publisert: 15/11/2021
Hovedbilde: unsplash.com
Priseksemplene i denne artikkelen er omtrentlige og basert på gjennomsnittlig strømpris for oktober 2021


Det er store prisforskjeller for strømmen i Norge, det betyr at dusjen, klesvasken og støvsugingen koster forskjellig ulike steder i landet.

Hvor du bor, har stor betydning for hvor mye du må betale for dagligdagse ting som å dusje, vaske tøy, tromle og lade elbilen.

Aller dyrest er det for deg som bor lengst sør i Norge – du risikerer å måtte betale mange ganger så mye for samme strømbruken som en som bor nord i landet.

 

Vasker du tøy 3,5 timer i uken i Kristiansand, vil det koste deg 455 kroner i strømutgifter i løpet av et år. 
Vasker du tøy 3,5 timer i uken i Kristiansand, vil det koste deg 455 kroner i strømutgifter i løpet av et år. 

I Oslo er det tilnærmet likt; kostnaden for tøyvask blir 450 kroner.

I Tromsø, derimot, betaler du langt mindre for samme gjøremål. Her må du bare ut med 140 kroner, altså 315 kroner mindre enn kristiansanderen.

Går vaskemaskinen din oftere enn 3,5 timer, blir prisforskjellen enda større.
Foto: Planetcare - unsplash.com
Går vaskemaskinen din oftere enn 3,5 timer, blir prisforskjellen enda større.

500 kroner dyrere å bruke tørketrommelen i sør

Skal du attpåtil tørke klærne i tørketrommel, øker kostnadene. Bruker du trommelen tre timer i uken i snitt, koster dette deg 791 kroner i året dersom du bor i Kristiansand. Bor du i Oslo, er det noen få kroner billigere; 785 kroner. I nord, derimot, vil du bare måtte betale 244 kroner for tilsvarende, altså en drøy femhundrelapp mindre.

Eksempelet viser at sørlendinger må ut med over 800 kroner mer i året for å vaske og tromle tøy enn det nordlendinger må.

"Det kan nok virke veldig urettferdig at prisene er så forskjellige innad ett og samme land"

- Hildegunn Skage Teinum

- Det kan nok virke veldig urettferdig at prisene er så forskjellige innad ett og samme land, sier Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi og forklarer at det skyldes at myndighetene har delt Norge inn i fem geografiske prisområder. Stort sett har den sørligste prissonen høyest pris, mens den nordligste som regel har lavest.

- Og når strømprisen er så dyr som nå, blir forskjellen ekstra merkbart, slik som eksempelet viser, legger hun til.

Les mer om prissoner: Derfor blir strømmen billigere i nord enn i sør

Bildet viser de fem strømprissonene i Norge. Illustrasjon: NorgesEnergi

Bildet viser de fem strømprissonene i Norge. Illustrasjon: NorgesEnergi

10 kroner for en dusj i Bergen, men bare 3 kr i Alta

Også folk i bergensområdet, som sorterer under prisomrområde Sørvest-Norge, opplever at de betaler mye mer for hverdagslige gjøremål enn man gjør helt i nord. En bergenser, for eksempel, betaler i underkant av ti kroner for en ti-minutters dusj. I Alta koster tilsvarende rundt tre kroner.

Hvis det er fire i familien som dusjer ti minutter hver dag, blir forskjellen betydelig større. Bergen-familiens dusjing koster da rundt 40 kroner i uken, mens Alta-familien må ut med 12 kroner. Dusjer alle hver dag i en uke blir regningen 280 kroner for familien i Bergen, og 84 kroner for familien i nord.

Det er store prisforskjeller på dusjing mellom prisområdene i nord og sør. Illustrasjonsfoto

Det er store prisforskjeller på dusjing mellom prisområdene i nord og sør. Illustrasjonsfoto

I Trondheim, derimot, er prisen midt i mellom. En familie på fire må til sammenligning ut med 126 kroners for en ukes dusjing. Det er 42 kroner mer enn dem i Tromsø, men 154 kroner billigere enn familien i Bergen.

- I løpet av et år blir dette ganske store prisforskjeller totalt sett. Prognosene tyder på at strømprisene skal holde seg høye gjennom vinteren, så enn så lenge får man prøve å redusere strømforbruket så godt man kan. Det å korte ned dusjen og installere sparedusj, for eksempel, kan få ned utgiftene knyttet til dusjing, tipser Teinum.

Slik sparer du strøm i vinter

Se våre aller beste sparetips