NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Slik bruker du varmepumpen smart

Publisert: 04/01/2023


En av de smarteste tingene du kan gjøre for å få ned strømforbruket i boligen din er å installere en varmepumpe. Her får du noen tips til smart varmepumpebruk og hva du bør se etter dersom du har tenkt å skaffe deg en. 

- Noen tror at luft-til-luft-varmepumpe ikke fungerer når det blir skikkelig kaldt ute, men det er helt feil. Varmepumpen som er tilpasset et nordisk klima, har som regel garantert drift ned til minus 25 grader, sier Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening.

Sørg for at du velger en varmepumpe som tåler norsk klima og lave vintertemperaturer. Foto: Norsk Varmepumpeforening

Sørg for at du velger en varmepumpe som tåler norsk klima og lave vintertemperaturer. Foto: Norsk Varmepumpeforening

Det finnes riktignok noen modeller som har minus 15 som laveste garanterte driftstemperatur, men det er stort sett budsjettmodeller, påpeker han. 

- Med disse kan det kanskje være nødvendig å fyre litt i peisen på de aller kaldeste dagene. Men for de fleste vil en luft-til-luft-varmepumpe tilfredsstille de oppvarmingsbehovene man har i en bolig eller fritidsbolig, med mindre du har en stor bolig eller flere etasjer. Da kan det være nødvendig med flere varmepumper for å dekke hele boligen. 

"For de fleste vil en luft-til-luft varmepumpe tilfredstille oppvarmingsbehovene"

- Einar Gulbrandsen,Norsk Varmepumpeforening

Gir lavere strømregning

Luft-til-luft-varmepumpe er den vanligste typen varmepumpe i Norge, ifølge Enova. Kort forklart henter en slik varmepumpe varme fra luften ute, og blåser den inn i boligen.

Det er mange fordeler med varmepumpe, mener Gulbrandsen. Den gir høy komfort, har lang levetid og er enkel å vedlikeholde. Dessuten bidrar den til lavere strømregning fra første dag –  i og med at det er en svært energieffektiv varmekilde.

- Og så er det jo selvsagt slik at jo lavere temperatur du har inne i boligen eller på hytta, jo mer energi sparer du, sier Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen.

De fleste varmepumper styres enkelt ved hjelp av fjernkontroll
Foto: Norsk Varmepumpeforening
Foto: Norsk Varmepumpeforening

Foto: Norsk Varmepumpeforening

De fleste varmepumper styres enkelt ved hjelp av fjernkontroll

Så mye kan du spare

En utregning fra Enova illustrerer den potensielle energibesparelsen i en enebolig som bruker rundt  25.000 kWh i året. Har du en luft-til-luft-varmepumpe, kan du regne med å spare inn 4.800 kWh per år, og med en gjennomsnittlig strømpris på 1 krone per kWh, vil du spare omtrent 72.000 kroner i løpet 15 år. 

Les mer på Enovas hjemmeside

- Det kan absolutt være lønnsomt å ha luft-til-luft-varmepumpe, og energibesparelsen kan både være høyere og lavere enn Enovas eksempelregnestykke, kommenterer Alfredo Angelillo, seniorrådgiver i Bravida.

Det kommer blant annet an på hvordan du bruker varmepumpen, og hvordan og hvor godt boligen din er isolert. 

Han minner samtidig om at alltid er lurt å lese bruksanvisningen til varmepumpen. Der kan det nemlig være ekstra gode tips som gjelder akkurat din varmepumpe-modell.

– Produsentene har ofte energibesparende tips som er ekstra relevante, og de kan det vært lurt å få med seg, sier han. 

Ikke lurt å skru varmepumpen helt av

Når du bruker varmepumpen, vil den styre etter temperaturen du har valgt på fjernkontrollen. Så fort denne er nådd, vil den slutte å varme.  Viften i innedelen av varmepumpen vil likevel fortsette å gå på lav hastighet, slik at luften sirkuleres. 

Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi forteller at de får mange spørsmål fra strømkunder om hvordan man bruker luft-til-luft-varmepumpen sin mest effektivt.  Et tips de ofte gir, er å sørge for at varmepumpen holder en jevn temperatur gjennom døgnet. 

- Da vil den jobbe mest mulig effektivt og energibesparende, noe som vil få utslag på strømutgiftene, sier hun.

"Sørg for at varmepumpen holder jevn temperatur gjennom hele døgnet"

- Hildegunn Skage Teinum, NorgesEnergi

Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen er enig. Han forteller videre at det kan være dumt å skru av varmepumpen helt.  

- Du kan gjerne justere temperaturen ned noen få grader på kvelden før du skal legge deg, men store svingninger i temperaturen går på bekostning av komforten, og du sparer veldig lite på det.

Men det å justere ned temperaturen et par grader på natten, vil bidra til strømsparing.

- De aller fleste varmepumper kan programmeres med et ukeprogram slik at du kan få varmepumpa til å gjøre dette helt automatisk hver eneste morgen og kveld. Og hvis du skal reise bort er det alltid smart å senke temperaturen litt mer og samtidig sette viftehastigheten høyt.

Du kan enkelt programmere varmepumpen din. Da kan du senke temperaturen om natten eller når du er bortreist. 
Du kan enkelt programmere varmepumpen din. Da kan du senke temperaturen om natten eller når du er bortreist. 

- Et godt sparetips

I tillegg bør du sette viftehastigheten høyt. Det er nemlig et annet godt sparetips, ifølge Gulbrandsen. For høy viftehastighet bidrar til å spre varmen enda bedre i boligen.

Det finnes også en auto-funksjon for viftehastigheten til varmepumpen. Bruker du denne, sørger den for at varmepumpen har den viftehastigheten som trengs for å oppnå ønsket temperatur raskest mulig. 

- Likevel kan det være smart å velge viftehastighet manuelt, for jo høyere viftehastighet du har på innedelen, jo mer effektiv er varmepumpa. Spesielt når det er veldig kaldt ute kan det være lurt å sette viftehastigheten på maks når du ikke er hjemme og om natten. 

Bruk varmepumpen til kjøling om sommeren

En annen fordel med varmepumpen, er at den både kan varme og kjøle. 

- Du kan med god samvittighet bruke varmepumpen til kjøling om sommeren. Det koster svært lite og går ikke på bekostning av besparelsen du får når du bruker varmepumpen til oppvarming. Kjøling på de varmeste sommerdagene bruker veldig lite energi, betrygger Gulbrandsen.

På varme sommmerdager kan du bruke varmepumpens kjølefunksjon. Foto: Norsk Varmepumpeforening

På varme sommmerdager kan du bruke varmepumpens kjølefunksjon. Foto: Norsk Varmepumpeforening

Ikke smart med autofunksjon

Varmepumper har en autofunksjon som gjør at varmepumpen selv velger om den skal varme eller kjøle ned, men det kan være gode grunner til å unngå denne innstillingen. For dersom det er kaldt ute og du fyrer i peisen, risikerer du at autofunksjonen stiller varmepumpen inn på avkjøling – for å holde temperaturen nede.

- Det beste er å aktivt velge oppvarming når du trenger varme – i form av symbolet sol, eller å velge kjølemodus, snøkrystallet, når du trenger kjøling, råder varmepumpe-eksperten.

Vurderer du varmepumpe? Pass på dette!

 

Tips 1: Velg riktig størrelse 

Pass på at modellen du velger, svarer til ditt behov. Ulike varmepumper leverer nemlig forskjellig effekt. Velg en med stor effekt, selv om den er dyrere, om du har en større bolig og ønsker å bruke minst mulig tilleggsvarme på de aller kaldeste dagene, Velg den med lavere effekt om du har mindre bolig eller hytte, og synes det er greit å spe på med andre varmekilder ved behov. 

 

Tips 2: Sjekk fra prisen inkluderer

Noen forhandlere oppgir pris inkludert installasjon, mens andre oppgir pris for produktet og for installasjonen hver for seg. Prisen avhenger av merke, modell og hvor avansert den er, og de kraftigste modellene med tidsstyring og temperaturkontroll er dyrere enn de enkle som kun har termostat. Men du må nok regne med at en god varmepumpe, med inkludert montering, koster et sted mellom sted mellom 18-30.000 kroner, ifølge Enova.

 

Tips 3: Avtal leveringstid og installasjon skriftlig

Sjekk leveringstiden for varmepumpen du tenker å kjøpe, og avtal skriftlig når du skal få varmepumpen installert. Blir det store forsinkelser, står du fritt til å velge en annen leverandør i stedet. 

 

Tips 4: Bruk en seriøs installatør

Alle som skal installere luft-til-luft-varmepumper må være f-gass sertifisert, ifølge krav fra myndighetene. Både installatør og bedrift må derfor kunne vise frem et gyldig sertifikat. Velger du en forhandler godkjent av Varmepumpeforeningen via deres oversikt varmepumpeinfo.no, kan du være trygg på at alt er i orden.

 

Tips 5: Plasser varmepumpen riktig 

For å få best mulig komfort og bruke minst mulig energi, er det viktig at ute- og innedelen til varmepumpen er plassert riktig. En befaring i forkant av installasjonen er smart, og vil også kunne avdekke eventuelle ekstrakostnader knyttet til elektrisk installasjon.

 

Kilde: Norsk Varmepumpeforening, Enova