Derfor er strømmen mye billigere i nord enn i sør

Publisert: 18/11/2021


Hvorfor koster det mye mer å ta en dusj i Oslo enn i Tromsø?

Lurer du på hvorfor det er så store prisforskjeller mellom nord og sør? Hvordan det kan være tilfelle at klesvask og tørketromling er mange ganger så dyrt på Sørlandet som helt i nord? Eller hvorfor en ti minutters dusj i Bergen og Oslo koster ti kroner, mens den bare koster tre i Tromsø?

 

De store forskjellen i strømpris gjør at det er mye dyrere å ta en dusj i sør enn i nord. Illustrasjonsfoto

De store forskjellen i strømpris gjør at det er mye dyrere å ta en dusj i sør enn i nord. Illustrasjonsfoto

I så fall er du ikke alene. 51 prosent av nordmenn opplever at det er vanskelig å forstå hvorfor strømprisen varierer, viser en undersøkelse Ipsos utførte tidligere i høst.

- Det er ikke rart det råder forvirring, strømmarkedet kan være kaotisk å holde styr på. Det finnes flere tusen ulike strømavtaler å velge mellom, strømprisene går opp og ned, og landet er til og med delt inn i forskjellige prissone som igjen har ulik pris fra hverandre, kommenterer Rita Lund Thune i NorgesEnergi.

"Landet er delt inn i fem forskjellige prissoner som har ulik pris fra hverandre"

- Rita Lund Thune

Sjekk prisforskjellene

Se hvor store prisforskjeller det er på vanlige huslige gjøremål som tøyvask og dusjing mellom nord og sør. 

Les hele saken

Fem forskjellige prissoner

Eksakt hvordan strømprisene blir akkurat der du bor, vil variere ut fra hvilket geografisk område du hører til i. Norge er nemlig delt inn i fem ulike strømprissoner basert på geografi: Sørøst-Norge, Sørvest-Norge, Midt-Norge, Nord-Norge og Vest-Norge.

Kartet viser de fem ulike prisområdene i Norge.

Kartet viser de fem ulike prisområdene i Norge.

Det kan være endel prisforskjeller mellom de ulike prissonene, forklarer Tor Reier Lilleholt, sjefsanalytiker hos Volue Insight. Ofte har de to nordligste prissonene billigere strømpriser enn de tre sonene lengst sør.


- Hittil i år er det litt som normalt: Det er spesielt de i nord som har sluppet billigere unna, de har hatt markant lavere priser enn resten av landet, mens de i sør har hatt de høyeste prisene, sier han


Strømkunder i det nordlige prisområdet er også unntatt elavgift og moms, noe som bidrar til å øke forskjellen.

"Hittil i år er det litt som normalt: Det er spesielt de i nord som har sluppet billigere unna, mens de i sør har hatt de høyeste prisene."

- Tor Reier Lilleholt

Sjekk prisen der du bor

Les mer om strømpriser

Billig strøm fra nord til sør i fremtiden?

Prisdifferansen skyldes først og fremst forskjeller i tilbud og etterspørsel av strøm i de forskjellige sonene. Dessuten er man avhengig av vind og vær for å produsert nok strøm – og dersom noen områder får lite nedbør over tid, vil dette påvirke både strømproduksjon og pris.


- I høst har det for eksempel vært lite nedbør i sør, men rikelig i nord. Det har ført til at strømproduksjonen i sør har vært mangelfull, noe som igjen har ført til at prisen har steget. I nord har situasjonen vært motsatt, forklarer Lilleholt.

Fyllingsgraden i vannmagasinene har i år vært langt under normalt i sør. 
Fyllingsgraden i vannmagasinene har i år vært langt under normalt i sør.

Han håper at det i fremtiden vil finnes bedre løsninger for å få transportert overskuddsstrøm som blir produsert nord i landet, men også i Nord-Sverige, til Sør-Norge.


- Det vil over tid bli foretatt investeringer i nettet som skal utjevne forskjellene, men det kan ta flere år å få planlegge og utført disse.