Slik unngår du flyttefella
Publisert: 20/05/2021
Hver fjerde nordmann vet ikke hvordan man går frem for å velge strømleverandør når man flytter til ny bolig, viser en fersk undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av NorgesEnergi.
Dette svarte folk da de fikk spørsmålet:

Hele 24 % vet ikke hvordan de ville gått fram for å velge strømleverandør dersom du skulle flyttet. Kilde: YouGov for NorgesEnergi 4/21.

Hele 24 % vet ikke hvordan de ville gått fram for å velge strømleverandør dersom du skulle flyttet. Kilde: YouGov for NorgesEnergi 4/21.
Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi synes det er litt overraskende – særlig fordi mangelen på kunnskap kan gå utover lommeboken til forbrukerne.
- Faren er at man ender opp med en strømavtale som er mye dyrere enn nødvendig.

"Faren er at man ender opp med en strømavtale som er mye dyrere enn nødvendig."
- Geir Arne Gundersen
Han legger til at det er noen få, men viktige ting folk bør være klar over når det gjelder strøm og flytting.
- Vet man dette, vil man ha større mulighet til å unngå de dyreste strømavtalene.
Velg fritt
Én av tingene Gundersen sikter til, er at det er fritt strømvalg i Norge. Du står dermed fritt til å velge hvilken som helst strømavtale med akkurat den strømleverandøren du ønsker. Det trenger heller ikke å være en lokal leverandør, du kan velge en leverandør fra hvor som helst i landet.
- Før var det faktisk slik at det kun var en strømleverandør i hvert geografiske område. Denne måtte man da benytte seg av. Men selv om strømmonopolet nå er opphevet, er det fremdeles mange som tror at de må velge leverandøren som historisk har hatt fotfeste i den regionen man flytter til. Men det må du altså ikke.
Ta strømmen med på flyttelasset
Dersom du allerede har en gunstig strømavtale i boligen du flytter fra, og har lyst til å ta den med deg på flyttelasset, kan det også være en mulighet.
- NorgesEnergi, for eksempel, har laget en løsning som gjør det veldig enkel for folk å ta med seg strømmen på flyttelasset. Det er bare å fylle ut et kort skjema på våre nettsider, så får du billig strøm uten påslag i din nye bolig, forteller hun.
Bestill strøm til din nye bolig
Sjekk før du tar over
En annen ting som er greit å vite om, er at dersom du får tilbud om å overta tidligere boligeiers strømleverandør, bør du sjekke hva slags avtale det er snakk om før du eventuelt aksepterer. Det er nemlig langt fra sikkert at denne er så gunstig som det du kan skaffe deg selv.
- Det gjelder å være bevisst og ikke bare ta det første og beste du kommer over, sier Gundersen i NorgesEnergi.
Unngå dyr ventestrøm
Du bør også være klar over at dersom du glemmer å tegne strømavtale til den nye boligen, vil du få strøm fra netteieren med leveringsplikt i det området boligen din er i. Denne strømmen kalles ventestrøm.
De første seks ukene er prisen regulert av satser fra staten, men i tiden etter det, er det opp til netteier å bestemme prisen.
- Denne strømmen er mye dyrere enn strømmen du får levert fra strømselskapene, så du bør unngå å ende opp med denne. Det er jo ikke vits å betale mer for strømmen enn du behøver, sier Gundersen.
Les også: Så dyr er ventestrømmen
Tips til deg som skal flytte:
- Det er fritt strømvalg i Norge, du kan velge akkurat det strømselskapet du vil
- Gjør research før du velger, bruk tid på å finne ut hvilken tilbyder som gir deg det beste tilbudet. På Forbrukerrådets Strømprisportal får du enkelt oversikt
- Unngå dyr ventestrøm, derfor må du huske å bestille strøm – og helst før overtakelse
- Husk å si opp strømavtalen i den gamle boligen