Flytte? Husk å ta med deg strømmen!

Å glemme å ta med deg strømmen når du flytter, kan fort bli veldig dyrt.

Oppdatert 06.01.2023

 

Med flyttekasser, nedvask og adresseendring i hodet, kan det være lett å glemme å bestille strøm på nytt sted. Det kan fort bli en dyr affære. Leveringspliktig strøm fra nettselskapene er langt dyrere enn strømmen du får levert fra strømselskapene.

Par løfter flytteesker inn i flyttebil

Leveringspliktig strøm kan bli dyrt

Nettselskapene er pålagt å levere strøm til deg selv om du ikke har tegnet en strømavtale. Det kalles leveringspliktig strøm eller ventestrøm. Prisen er regulert av staten de første seks ukene, men etter den tiden er det opp til netteier å bestemme prisen.

—Du vil definitivt merke det på fakturaen dersom du glemmer å inngå avtale med strømselskapet når du flytter. Prisene nettselskapene tar er langt over det strømselskapene opererer med uansett hvilken avtale du måtte velge, sier kommunikasjonssjef i NorgesEnergi Geir Arne Gundersen.

Det er også stor forskjell i pris hos de ulike netteierne etter reguleringsperioden på 6 uker. 

Midlertidig ordning for leveringspliktig strøm fram til sommeren 2023

Fram til 30.06.23 har Reguleringsmyndighetene for energi (RME) bestemt at påslaget skal være maksimalt 6,25 øre/kWh på grunn av de høye kraftprisene. Etter dette blir det opp til hver enkelt netteier å bestemme prisen. Det er ikke alle som har fastsatt påslaget ennå, men vi fant følgende hos noen av de største netteierne*: 

Elvia: Fra 01.07.2023 øker påslaget til 12,5 øre/kWh

Tensio Sør: Har ikke bestemt hva påslaget blir etter 01.07.23, men antar at det blir omkring 10 øre/kWh

Tensio Nord: Pris oppgitt på nettsiden er 25 øre/kWh. Usikkert om denne prisen vil gjelde etter 01.07.23

Agder Energi: Oppgir på nettsidene at påslaget er 18,75 øre/kWh

BKK Nett: Etter 01.07.23 vil påslaget være 12,50 øre/kWh 

Lede: Oppgir ingen pris etter 01.07.23

Norgesnett: Pris oppgitt på nettsiden er 20 øre/kWh

Glitre Energi Nett: Fra 01.07.23 blir påslaget 15 øre/kWh

Lnett: Oppgir ikke pris etter 01.07.2023


Prisene er gjennomgått 06.01.23

Billigst først, dyrt senere

Det finnes flere forbrukerportaler som hjelper deg å finne en strømleverandør som passer best til ditt forbruk. Men det er lett å velge feil dersom du kun ser på hvem som er billig nå, og ikke over lengre tid.

— Vi hører ofte historier om kunder som blir lokket inn på kampanjepriser som kort tid etter endrer betingelser, og der strømleverandøren også har krevd betaling på forskudd. Velg en strømleverandør som har bevist at de er billig over tid, sier Terje Hamre i Norsk Familieøkonomi.

Du velger selv!

Når du signerer kontrakten vil eiendomsmeglerene gjerne tilby deg en strømavtale med en aktør de har avtale med. Det kan være fint det, men husk at du selv fritt kan velge hvilken strømleverandør du ønsker deg. Du melder flytting til strømselskapet så snart du vet flyttedatoen – og senest tre dager før flytting. Slik slipper du å betale for begge boligene etter at du har flyttet. Du kan også velge strømavtale med et strømselskap i Sør-Norge selv om du bor i Nord-Norge. Som forbruker har du mye makt – bruk den til å gjøre det beste valget.

Vi anbefaler deg å melde flytting i god tid, så slipper du å tenke på strømleveranse midt i alt det andre flyttekaoset. Har du allerede strøm hos NorgesEnergi kan du ta med strømmen på flyttelasset og da beholder du både avtalen din og eventuelt oppsparte Bonustimer.