Tips til deg som vil flytte uten flyttebyrå

Oppdatert: 01/08/2023


Når du skal flytte er kanskje det første du tenker at du må leie et flyttebyrå. Det er selvsagt det enkleste, men det koster fort noen tusenlapper. Dersom du heller vil gjøre jobben selv, er det flere ting du må huske på.

Pengene flyr gjerne fort når en skal flytte fra et sted til et annet, i tillegg kommer kostnaden med å transportere alt man eier som en lei ekstrautgift. Du kan spare mange penger på å gjøre jobben selv, men det er likevel noen utfordringer som det er viktig å ta stilling til før du setter i gang.

Du har ikke hengerfeste

Hvis du har bil uten hengerfeste blir det fort veldig mange bilturer, dermed går det mye tid og drivstoff og du vil uansett ikke få plass til de største tingene. En løsning kan være å montere hengerfeste. Det koster en del, men det kan jo være en god løsning dersom du tror du kan ha brukt for det også senere.

Ørjan Fidjeland hos Sjekkpunkt Bilverkstedet Grødum Auto, sier at prisene varierer veldig avhengig av biltype og om du skal ha et fastmontert eller avtagbart eller elektronisk feste.

— Et hengerfeste koster alt fra 7000 til 25 000 kroner, og de rimeligste er de som er fastmontert, men det kan være lurt å be om et konkret pristilbud hos bilverkstedet ditt, sier Fidjeland.

Hengerfeste på bilen er kjekt å ha, spesielt når du skal flytte. Foto: mostphotos.com - Gudellaphoto

Hengerfeste på bilen er kjekt å ha, spesielt når du skal flytte. Foto: mostphotos.com - Gudellaphoto

Du mangler tilhenger

Hvis du har bil og hengerfeste, men mangler tilhenger så har du tre valg; låne, leie eller kjøpe. Det billigste er selvsagt å låne, men det er forholdsvis rimelig å leie.

Mange bensinstasjoner har et rikt utvalg, og på Esso kan du velge mellom en vanlig tilhenger, en combi- eller skaphenger.

— Det rimeligste er å leie en vanlig, åpen henger som koster 300 kroner for 3 timer, sier Tim Rung hos Esso Parko i Kristiansand.

Hvis du trenger hengeren hele helga så må du ut med en tusenlapp, mens en stor skaphenger koster en 50-lapp mer. Pass på at du får med adapter som kan kobles på hengerfestet ditt dersom det er nødvendig.

En tilhenger med god plass er helt gull når du skal flytte.

En tilhenger med god plass er helt gull når du skal flytte.

Leie varebil eller bil med henger

Det finnes flere muligheter for å leie bil og henger, dersom du ikke har tilgang på dette selv. Noen steder tilbyr korttidsleie helt ned i et par timer.

Flytter du langt kan det være greit å sjekke om du kan leie kun en vei. Det er jo litt kjedelig å måtte returnere bilen til utgangspunktet når du bare er klar for å begynne innflyttingen.

 

Partnerinnhold: Sjekk ut Essos tilbud av leiehengere

Ta NorgesEnergi med på flyttelasset

Meld flytting her

Så mye har du lov til å trekke

Dersom du skal frakte flyttelasset på tilhenger så er det viktig å sjekke at du faktisk har lov til å kjøre tilhengeren.

Dersom du har sertifikat for personbil klasse B, som er det vanligste, har du lov til å trekke en tilhenger med totalvekt på inntil 750 kilo. Samtidig kan ikke den totale vekten på bil og henger være mer enn 3500 kilo til sammen.

Sjekk reglene for å kjøre med tilhenger

Slik finner du vekten

Hvis du ikke vet hva verken bilen eller hengeren veier så kan du enkelt finne det ut ved å legge inn bilen og tilhengerens kjennemerke i kalkulatoren til vegvesenet.

Her vil du også finne ut om det er tilstrekkelig med sertifikat klasse B (personbil) eller om du må ha klasse BE (personbil med tilhenger). Kalkulatoren forteller det også hvor mye du eventuelt kan laste på tilhengeren.

Statens Vegvesens tilhengerkalkulator

Med Statens Vegvesens tilhengerkalkulator finner du enkelt ut hvor mye du har lov til å trekke med din bil. Illustrasjonsfoto

Med Statens Vegvesens tilhengerkalkulator finner du enkelt ut hvor mye du har lov til å trekke med din bil. Illustrasjonsfoto

Pass på farten

Der tillatt fartsgrense er over 80 km/t så har du normalt ikke lov til å kjøre fortere enn 80 km/t med tilhenger.

Dersom hengeren ikke er utstyrt med egne bremser, har du ikke lov til å kjøre fortere enn 60 km/t og da er det også andre begrensninger på vekten på hengeren.

Sikring av last

Når du skal ut på veien med flyttelasset ditt, er det viktig å sikre lasten skikkelig. Det finnes en egen forskrift hvor dette beskrives i sin nøyaktighet, og den bør du titte på.

I korte trekk handler det om at godset skal være plassert slik at føreren har tilstrekkelig utsyn og ikke hindres i å manøvrere forsvarlig, og påbudt lys eller kjennemerke må ikke være tildekket.

Godsets vekt må også være mest mulig jevnt fordelt, og det må være sikret slik at det ikke utgjør noen fare for helse, eiendom eller miljøet.

Forskrift om sikring av last

Husk å bestille strøm

Det er mye å tenke på når du skal flytte, i tillegg til å transportere flyttelasset trygt og effektivt, må du huske på å bestille strøm til din nye bolig.

Meld flytting her