NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Ikke glem å sjekke dette på overtakelsen

Publisert: 24/06/2019

Hovedbilde: unsplash.com


Dette bør du være ekstra oppmerksom på når du skal overta nøklene til boligen du har kjøpt

På overtakelsen overtar du nøkler til den nykjøpte boligen – og blir den ansvarlige eieren av den. Men før du skriver under på overtakelsesprotokollen, bør du sikre deg at alt er i orden. Her er syv ting du bør være spesielt oppmerksom på.

1: Sjekk om pengene er betalt


Når du, boligselger og av og til eiendomsmegler møtes til overtakelse, er det for å sikre at de siste formelle bitene ved boligtransaksjonen er på plass.

Før boligen kan skifte eier, må kjøper ha betalt hele kjøpesummen samt omkostninger. Hva som skal betales og til hvor skal eiendomsmegler ha gitt beskjed om i god tid før overtakelse.

– Pengene skal være på meglers klientkonto siste virkedag før overtakelse. Det betyr at hvis overtakelsen skjer i helgen eller på en mandag, så må pengene være overført senest fredag, forklarer advokat Linda Klokk, som er forbrukeransvarlig hos Norges Eiendomsmeglerforening.

Dersom boligkjøpesummen er lånte penger som krever pant i boligen, må pantedokumentet også være mottatt av eiendomsmegler innen fristen.

– Kjøper bør sjekke med banken at dette faktisk er gjort, råder hun. Når pengene er mottatt, vil meglerkontorets oppgjørsavdeling bekrefter dette til boligselger.

Sjekk at pengene er betalt før overtakelsen.

Sjekk at pengene er betalt før overtakelsen.

2: Er boligen vasket og ryddet?

Ifølge Avhendingsloven skal boligen være ryddig og rengjort før ny kjøper overtar. Og naturlig nok skal rom man bor og lever i, være grundigere vasket og rengjort enn loft, bod, kjeller og garasje.

— Vi får ofte spørsmål om hvor godt det skal være vasket, og mitt råd pleier å være at det skal være som en god julevask, forteller Klokk.

Dersom du opplever at boligen du skal overta er for slurvete vasket eller ryddet, kan du notere det i overtakelsesprotokollen.

— Du og boligselger kan for eksempel bli enige om en kompensasjon for manglende vask. Dette skriver dere inn i overtakelsesprotokollen og så blir pengene overført til kjøper ved oppgjøret. Men dere kan også bli enige om at selger får mulighet til å rette opp dårlig vask med å vaske på nytt, fortsetter hun.

Foto: mostphotos.com - Darya

3: Er alt som skal følge med boligen der?

Når en bolig skifter eier, finnes det regler for hvilke ting boligselger må la være igjen i boligen. Avhendingsloven stiller for eksempel krav til at boliger overdras kjøper med varig innredning og utstyr som enten er fastmontert eller særskilt tilpasset bygningen. 

Loven ramser også opp andre typiske eksempler som fastmonterte elektriske apparater, innebygde kjøkkenmaskiner, røykvarslere og brannslukkingsapparat.

Fastmontert innredning og innebygde kjøkkenmaskiner skal etter loven følge med boligen. Foto: unsplash.com

Fastmontert innredning og innebygde kjøkkenmaskiner skal etter loven følge med boligen. Foto: unsplash.com

– Men loven omtaler ikke alt, og den slår samtidig fast at partene kan avtale det de ønsker. Sørg bare for at dere er tydelige, sier Klokk.

Og på overtakelse sjekker du så at alt som er avtalt som medfølgende løsøre, faktisk er på plass.

 

4: Husk å melde flytting til strømleverandøren din

Husk å melde flytting fra boligen du flytter ut av. Gjør du ikke det, kan du sitte i saksen dersom vedkommende som flytter inn i den gamle boligen din ikke bestiller strømavtale. Ifølge gjeldende regler vil nemlig du bli ansvarlig for strømforbruket til den nye beboeren. 


– Så hvis ikke du vil betale andres strømregning, bør du huske på å melde flytting før du drar på overtakelse, sier Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi.

"Hvis du ikke vil betale andres strømregning, bør du huske å melde flytting før du drar på overtakelse"

- Geir Arne Gundersen

Samtidig bør du også huske å inngå avtale med et strømselskap i din nye bolig – og helst før overtakelse. Glemmer du å opprette din egen avtale, vil du definitivt merke det på strømfakturaene utover, ifølge Gundersen, som forklarer at det er fordi du da vil automatisk bli satt opp på nettleieselskapenes ventestrømavtale. De første seks ukene vil prisene her være regulert av olje- og energidepartementet, men etter denne perioden, er det helt opp til netteier å prise ventestrømmen.

- Og da får du langt høyere priser enn det strømselskapene opererer med, uansett hvilken avtale du måtte velge. Påslaget du må betale på strøm levert av nettleieselskapet er gjerne 13 ganger så høyt sammenlignet med strøm levert fra et strømselskap. Litt avhengig av hvor stort forbruket ditt er vil det koste deg hundrevis av kroner, sier han.

Les også: Så mye koster ventestrømmen

Presisering: RME har besluttet makspris på påslag på leveringspliktig strøm på 6,25 øre/kWh til 1.7.2024 

5: Har du fått alle nøklene?

På overtakelse skal boligselger levere deg alle nøkler som tilhører boligen. Husk å få med nøkler til alle dører, skap, boder og garasje, både ute og inne.

Dersom boligen inneholder alarmsystem eller har andre kodelåste funksjoner, bør du passe på å få disse også.

6: Har du skrevet under overtakelsesprotokollen

De fleste eiendomsmeglere har en overtakelsesprotokoll som du og boligselger fyller ut sammen. I denne bekrefter dere blant annet at dere har gått gjennom boligen, og om kjøper eventuelt har anmerkninger om vask, rydding eller andre forhold.

– Som kjøper har du mulighet til å holde tilbake penger hvis du ikke er fornøyd. Det må også noteres i overtagelsesprotokollen. Da heter det at kjøperen bruker sin tilbakeholdsrett. Når du holder tilbake penger slik, blir pengene stående på meglers klientkonto.

Men denne retten bør brukes med forsiktighet, maner Klokk. Og før du eventuelt bruker den, bør du ha kontaktet eiendomsmegleren for å forsøke å løse saken i minnelighet.

Overtagelsesprotokollen sendes til eiendomsmeglerens oppgjørsavdeling. De sørger nå for at heftelser blir slettet og at skjøtet på eiendommen sendes til Kartverket for tinglysning. Når tinglysningen er gjennomført, vil pengene for boligen utbetales til selgeren 

Les alle papirer nøye og sørg for at alt blir notert i overtagelsesprotokollen før du signerer. Foto: Shutterstock

Les alle papirer nøye og sørg for at alt blir notert i overtagelsesprotokollen før du signerer. Foto: Shutterstock

7: Har du husket å skaffe deg boligforsikring?

Når overtakelsesprotokollen er signert, har du som boligkjøper overtatt det hele og fulle ansvaret for boligen.

– Dermed er det viktig at du før overtakelsen har kontaktet forsikringsselskap og skaffet deg alle de nødvendige boligforsikringene, råder Klokk.

Ta strømmen med på flyttelasset

Fyll ut enkelt skjema