NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Pensjonister skiller seg ut i ny undersøkelse om flytting

Publisert: 16/06/2021


- Lær av pensjonistene, mener Carsten O. Five. Her er kloke råd som kan spare deg for utgifter.

Den eldre delen av befolkningen vet mer om flytting, strøm og strømsparing enn den yngre, antyder en fersk undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av NorgesEnergi. Der kommer det blant annet frem at 68 prosent av de som er over 60 år, vet at man bør melde flytting til strømselskapet før selve flyttedagen, mens bare 46 prosent av unge mellom 18–29 år har fått med seg dette.

– Hvis du vil slippe å betale andres strømregning, bør du huske å melde flytting i god tid før du flytter, sier Geir Arne Gundersen, markeds- og kommunikasjonssjef i NorgesEnergi.

"Meld flytting i god tid for å unngå å betale andres strømregning"

 

- Geir Arne Gundersen

Bestill strømavtale

Se våre strømavtaler

Fritt strømvalg i Norge

Ifølge undersøkelsen vet 96 prosent av de over 50 år at det er fritt strømvalg i Norge, mot 67 prosent i alderen 18–29 år.

- Man står med andre ord fri til å velge akkurat den strømleverandøren man vil – og det er mange penger å spare på å velge en leverandør som har billige og gode strømavtaler, sier Gundersen.

"Det er fritt strømvalg i Norge"

- Geir Arne Gundersen

- Bevisste pensjonister

Økonomirådgiver Carsten O. Five, leder av økonomitelefonen i Pensjonistforbundet, er ikke overrasket, han er nemlig av akkurat samme oppfatning: At de eldre ofte vet best når det gjelder sparing og måtehold.

- Pensjonister flest er veldig bevisst på og opptatt av forbruket sitt. De har en fast inntekt det er vanskelig å gjøre noe med, det er mye enklere for dem å påvirke utgiftene sine. Dessuten er mange i den eldre generasjonen også oppvokst med å leve nøysomt, også i forbindelse med strøm og strømforbruk.

Dette mener han er en klok og god holdning, som de unge kan dra lærdom av.

- Sparing og bevissthet på eget forbruk er bra for både lommeboka og miljøet, sier han.

"Sparing og bevissthet på eget forbruk er bra for både lommeboka og miljøet"

 

- Carsten O. Five

Flyttetips 1: Sjekk om du har god strømavtale

Selv om mange pensjonister har god kontroll på strøm og strømsparing, hender det Five og hans kolleger ved Pensjonistforbundets økonomitelefon får spørsmål om strømsparing.

- Et av de vanligste rådene jeg gir er å være bevisst på at strømprisene kan være veldig forskjellige i ulike strømselskap – og at de varierer over tid.

- Det kan være smart å gå gjennom strømavtalen din en gang i blant. Sammenlign ulike avtaler og velg det tilbudet du mener er best for deg. Skal du flytte, bør du gjøre akkurat det samme, sier han.

Sjekk hvilken avtale du har og sammenlikne gjerne med andre. Skal du flytte kan du enkelt melde flytting til strømleverandøren din og ta med deg avtalen til din nye bolig.

Sjekk hvilken avtale du har og sammenlikne gjerne med andre. Skal du flytte kan du enkelt melde flytting til strømleverandøren din og ta med deg avtalen til din nye bolig.

Flyttetips 2: Velg spotpris hvis du tåler prissvingninger

Mange av medlemmene Five hjelper via økonomitelefonen, er i en prosess der de skal eller nettopp har flyttet fra en større enebolig til en mindre leilighet. En positiv effekt av det, er at strømutgiftene nesten alltid blir mindre fordi det blir mindre bolig å varme opp.

- Likevel råder jeg alltid til å være bevisst på hva slags strømavtale man velger til den nye adressen.

Spotpris gir normalt den laveste prisen på sikt, forklarer han, men velger man dette må man også være forberedt på kraftige svingninger i prisen.

Les mer om fordelene med spotpris her.

Med spotpris endrer prisen seg time for time, i takt med markedet. Du betaler det strømmen koster på strømbørsen NordPool.

Med spotpris endrer prisen seg time for time, i takt med markedet. Du betaler det strømmen koster på strømbørsen NordPool.

Flyttetips 3: Gjør boligen mer energiøkonomisk

Five oppfordrer også dem som er på flyttefot til å ta et ekstra blikk på hvor energiøkonomisk den nye boligen er. Kan man gjøre noen grep før man flytter inn, som gjør at man vil få et lavere energiforbruk?

- Mange eldre mennesker er handy, og de kan ofte være flinke til å etterisolere både vegger, dører og vinduer. Kan man gjøre det selv, sparer man penger. Har man verken kunnskap eller helse til å gjøre det, er det bare å leie inn en fagperson, for dette er energisparetiltak som vil betale seg på strømregningen, sier han.

Andre tips er å installere sparedusj og skaffe seg moderne, energiøkonomiske varmekilder.

- Dessuten gjelder jo også det gode, gamle rådet de eldre ofte er veldig gode på: Ikke sløs med strømmen. Skru av lys i rom du ikke er i, og kle heller på deg litt mer tøy om vinteren enn å skru opp termostaten på ovnene unødvendig høyt. Det er mange penger spart!

Gjør du store utbedringer kan du også sjekke om du får dekket noe av investeringen gjennom støtteordningen til Enova.