NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Sjekk hva slags elektrisk arbeid du kan gjøre selv

Det kan være lurt å holde fingrene unna jobber som kun elektrikere og fagfolk skal håndtere – hvis ikke risikerer du både å sette liv og bolig på spill. 

Dersom du er praktisk anlagt så kan det nok være fristende å spare penger på å gjøre de mindre elektriske arbeidene hjemme selv – som å skifte deksel på brytere, skifte støpsler eller reparere bordlampen som er gått i stykker. 

"Noen av småjobbene kan du faktisk gjøre selv, men før du setter i gang bør du har lest deg opp på akkurat hvilke det er, slik at du ikke gjør ting du aldri skulle gjort" 

- Geir Arne Gundersen

Montering av panelovner med bevegelig ledning og støpsel er en av tingene du har lov til å gjøre selv.

Montering av panelovner med bevegelig ledning og støpsel er en av tingene du har lov til å gjøre selv.

Han viser til Direktoratet for sammfunnsikkerhet og beredskap (DSB), som har laget en konkret liste over hva slags elektrisk arbeid du har lov til å gjøre hjemme selv.

Ifølge denne listen har du lov til å gjøre følgende elektrisk arbeid selv: 

 

 • Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser.

 • Montere og skifte varmeovner dersom de har bevegelig ledning og støpsel.

 • Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med
  og uten jording.

 • Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og
  apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording.

 • Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende
  med bevegelige ledninger, inkludert montering
  av ledningsbrytere.

 • Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller
  lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.
"Jobber som ikke står på denne lista, skal du alltid overlate til elektrikere eller andre kvalifiserte fagfolk"

- Geir Arne Gundersen

Ikke legg varmekablene selv

Det betyr blant annet at større elektriske jobber og arbeid på boligens elektriske anlegg skal utføres av elektrikere. Det samme gjelder legging av fastmonterte varmekabler.

— Mange tror feilaktig at de kan legge varmekabler selv, at det er gode penger spart på å gjøre det, for så å få en elektriker til å koble dem til det elektriske anlegget etterpå. Men det er bare faglærte som har lov til å legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler, sier Pernille Bjørnstad, kommunikasjonsrådgiver i Elsikkerhet Norge.

Trosser du regelverket og gjør elektrisk arbeid du ikke har lov til, kan resultatet fort bli både varmgang og brann. Da risikerer du ikke bare at forsikringsselskapet nekter å dekke skade som måtte oppstå, men også liv og helse.

Skifte deksel på topolede stikkontakter er noe av det elektriske arbeidet du har lov til å gjøre selv.

Skifte deksel på topolede stikkontakter er noe av det elektriske arbeidet du har lov til å gjøre selv.

— Det er ikke uten grunn at elektrikeren har en solid utdanning og at bygging av elektriske anlegg er strengt regulert gjennom lover, forskrifter og normer. Så når du skal få utført arbeid på elektriske anlegg eller utstyr, bør du bruke fagfolk. Det kan redde både ditt og familiens liv, sier Bjørnstad.