Derfor bør du velge spotpris

Sist oppdatert: 09/06/2021


Usikker på hvilken strømavtale du skal velge? Her finner du oversikt over fordelene med å velge spotpris.

​​Når du er på jakt etter ny strømavtale, må du ofte ta stilling til om du ønsker spotpris, fastpris eller variabel pris. De aller fleste strømselskap tilbyr nemlig ulike kostnadsavtaler til kundene sine.Likevel er det en avtaletype som skiller seg ut som den aller vanligste - nemlig spotpris.


– Rundt 70 prosent av alle norske strømkunder har valgt dette, påpeker Rita Lund Thune, PR-ansvarlig i NorgesEnergi.

 

Det mest lønnsomme alternativet

Den største fordelen med spotprisen er prisen, mener hun, og forteller at dette kan leses ut av strømprisstatistikkene.

– Ved å sjekke disse, samt utvikling over tid, ser man at spotprisavtalene har vært de mest lønnsomme for strømkundene i lang, lang tid, fortsetter Thune. ​​​

Pia C. Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet, bekrefter dette - og viser til beregninger fra Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE), der de har sammenlignet strømkostnadene hos en gjennomsnitts husholdning ut fra ulike avtaletyper.

– Der kommer det frem at spotprisavtaler i snitt har gitt 8 prosent lavere strømkostnader enn en ettårig fastprisavtale. Variabel pris, derimot, har gjennomgående vist seg å være det dyreste alternativet, beskriver hun.

 

Les mer om vår mest populære spotprisavtale

Prisen varierer fra time til time

Når du velger spotprisavtale, får du den prisen strømleverandørene kjøper strømmen for på NordPool-kraftbørsen.

– Det betyr at strømprisen varierer fra time til time, og den påvirkes blant annet av vær, temperatur og etterspørsel. I tillegg betaler du et fast månedsbeløp og lovpålagte utgifter til elsertifikater, forklarer Thune.

I motsetning til hva en del tror, så er det ikke selve spotprisen som varierer hos de ulike strømselskapene. Den vil være lik uavhengig av hvilket selskap du velger.

– Det er de faste månedsbeløpene som kommer i tillegg som varierer, understreker hun.

 

Mindre forutsigbarhet

Ulempen med spotpris, derimot, er at prisene kan variere ganske mye. Og det kan være utfordrende dersom du har en stram økonomi med behov for faste utgifter. Har du variabel pris-avtale, må prisendringer varsles minst 14 dager før endringen kan tre i kraft.

– Men dersom du kan tåle at prisene går litt opp og ned, ville jeg anbefalt spotprisavtale fremfor variabel pris, tipser Thune i NorgesEnergi.

 

Les mer og bestill en spotprisavtale