NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Halvparten av oss forstår ikke strøm

Foto: mostphotos.com

Oppdatert: 10/02/2022


59 prosent av nordmenn synes strøm er vanskelig å forstå, viser en fersk undersøkelse fra Ipsos gjennomført på vegne av NorgesEnergi. Det er åtte prosent flere enn da samme spørsmål ble stilt i en tilsvarende undersøkelse høsten 2021.

- Det ser ut til at stadig flere synes strøm er komplisert. Vi i NorgesEnergi engasjerer oss for å gjøre strøm enkelt og greit for folk flest, men undersøkelsen tyder på at det fortsatt er en stor jobb å gjøre, sier Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi. 

Hele 59 % svarte at de syntes det er vanskelig å forstå strøm. Kilde: Ipsos, 1-22

Hele 59 % svarte at de syntes det er vanskelig å forstå strøm. Kilde: Ipsos, 1-22

"Vi engasjerer oss for å gjøre strøm enkelt og greit for folk flest, men har fortsatt en stor jobb å gjøre"

- Geir Arne Gundersen

- Har ikke noe med kjønn å gjøre

I undersøkelsen kommer det også frem at det er flere kvinner enn menn som synes strøm er vanskelig.  To av tre kvinner svarer at de sliter med strømforståelse, mens 51 prosent av menn svarer det samme. 

Benja Stig Fagerland, universitetslektor, forfatter og internasjonal ekspert på SHEconomy, mener at dette ikke handler om intelligens eller forskjeller mellom kjønnene. 

-  Strøm er komplisert, men det har ikke noe med kjønn å gjøre. Det at kvinner i større grad sier de synes det er vanskelig å forstå strøm er tvert imot et tegn på «smartness». De smarteste er de som vet at de ikke sitter på hele fasiten, sier hun.

 

Benja Stig Fagerland

Benja Stig Fagerland

Hele 59 prosent svarer at de synes at strøm er vanskelig å forstå.

Kilde: Ipsos 1/2022

Slik fordeler andelen som synes det er vanskelig å forstå strøm seg på de ulike landsdelene:

                                                                                                                                                          Kilde: Ipsos, 9/2021

Dette bør du vite om strøm – og det er ikke så vanskelig


Gundersen i NorgesEnergi tror det er flere grunner til at stadig flere synes strøm er vanskelig, blant annet det at rekordhøye strømpriser har ført til økt fokus på strøm. Analyser, nyhetsdekning og andre medieoppslag har bidratt til å få frem de minste detaljer i strømnæringen som kanskje forvirrer mer enn de oppklarer. Debatter og innlegg i sosiale medier, som har hatt innslag av både riktig og uriktig informasjon, har også florert. 

- Dermed er det kanskje ikke så rart at folk er litt forvirret, sier han. 

Likevel har Gundersen et viktig budskap til dem som gjerne vil forstå, men som synes det er uangripelig:  Slapp av, du trenger ikke vite absolutt alt om strøm. 

Men det er noen få ting du bør vite, og de er ikke så vanskelig, mener han. 

- Det ene er å forstå hva prisen er og hvordan den blir påvirket, det andre er å vite hva du selv kan gjøre for å påvirke strømforbruket ditt. 

"Du bør forstå hva prisen er og hvordan den blir påvirket - og vite hva du selv kan gjøre for å påvirke strømforbruket ditt"

- Geir Arne Gundersen

Dette bør du kunne:

#1: Slik bestemmes strømprisen 

Det er tilbud og etterspørsel som bestemmer strømprisen, det vil si hvor mye strøm som kan produseres og hvor stort behov det er for strøm.

Strømmen som produseres her til lands kjøpes og selges på en felles nordisk strømbørs, Nord Pool. Siden Norge er en del av et nordisk kraftmarked, er det ikke bare forhold innenriks som påvirker strømprisene.

Også vær, prisen på gass, samt pris og produksjonsforhold i andre land er med på å bestemme prisene i Norge. 

Det er svært mange forhold som påvirker strømprisen; været er bare en av dem.
Det er svært mange forhold som påvirker strømprisen; været er bare en av dem.

Norge er delt inn i fem ulike strømprissoner, og prisen vil variere utfra hvilken prissone du bor i. De ulike sonene har ulik kapasitet og mulighet for utveksling av strøm med andre soner og land. De to nordligste prissonene har oftest billigere strømpriser enn de tre sonene lengst sør. 

Kart over de 5 strømprissonene i Norge

Kart over de 5 strømprissonene i Norge

Vil du vite enda mer om dette?

Les mer om hva som påvirker strømprisen

#2: Dette kan du gjøre for å påvirke strømforbruket ditt

Senk innetemperaturen

Sjekk om du kan senke temperaturen litt inne. Ingen skal sitte inne og fryse, men klarer du å redusere med en grad eller to er det penger å spare. Mellom 60-80 prosent av strømforbruket i en gjennomsnittlig bolig går til oppvarming. Senker du innetemperaturen med bare én grad, reduserer du strømforbruket med hele fem prosent.

Tett glipene

Et annet triks er å montere tettelister rundt dører og vinduer. Det er noe av det enkleste og billigste du kan gjøre for å unngå at kald luft siger inn i boligen og kjøler ned innetemperaturen, noe som igjen fører til at du bruker mer strøm til oppvarming. 

Sjekk strømavtalen din

Du bør også sjekke strømavtalen din, for det finnes mange strømleverandører som lokker deg inn på avtaler som er gunstige kun i en kort periode – for deretter å bli svært dyre.

Se våre avtaler

Dusj smartere

Dusj med god samvittighet, men litt kortere enn du pleier for varmtvann krever mye strøm. En sparedusj kan faktisk halvere utgiftene til dusjing.  Varmtvannsberederen trenger ikke mer en maks temperatur på 75 grader C. Har du høyere temperatur enn det, kan det hende du bruker mer energi enn nødvendig til oppvarming av vann.