NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

 Foto: Marit Løvstuen 

Marit stortrives på 34 kvadrat

Det kreves hard prioritering når man flytter fra stort til smått, men Marit Løvstuen (50) i Kristiansand forteller at hun synes det er befriende å ikke ha så mye å ta vare på lenger.

For to år siden flyttet Marit Løvstuen fra en leilighet på over 100 kvadratmeter og inn i en 34 kvadratmeter liten leilighet i Kasernen i Kristiansand.

 

"Tidligere har jeg bodd i både enebolig og langt større leiligheter, så jeg måtte prioritere hardt for å finne ut hva som skulle bli med meg videre i livet.​"

- Marit Løvstuen

Foto: privat

Foto: privat

"Husarbeidet er unnagjort på null komma niks, og jeg får frigjort mye tid til familie, venner og friluftsliv"

- Marit Løvstuen

– Det ble naturlig å nedskalere ettersom barna flyttet hjemmefra, og det har over lengre tid presset seg frem et ønske om å ikke ha så mye å ta vare på, sier hun og forteller at hun stortrives i den lille leiligheten.

Den har hjulpet henne til å få en livsstil hun trives godt med.​

– Husarbeidet er unna på null komma niks, og siden jeg verken har mange ting eller hus og hage å passe på, får jeg frigjort mye tid. Den tiden bruker jeg på venner og familie, og så har jeg fått et mye tettere forhold til parkene, stranda og skogen i nærheten.

Marit Løvstuen stortrives i sin nye leilighet i Kasernen i Kristiansand. Foto: privat

Marit Løvstuen stortrives i sin nye leilighet i Kasernen i Kristiansand. Foto: privat

Begynn planleggingen tidlig

Interiørarkitekt Eva Isachsen får ofte spørsmål om hva som er lurt å tenke igjennom dersom man skal flytte fra noe stort til mindre.

– Det typiske er at man skal flytte inn i leilighet etter mange år i enebolig, forklarer hun.

Og svaret på spørsmålet er såre enkelt:

– Det aller viktigste er å begynne planleggingen i god tid før selve flyttingen, sier hun og råder til å begynne allerede seks måneder før flyttingen, men gjerne tidligere.

– Det er mye man skal gå gjennom for å ta stilling til om det skal få være med på flyttelasset eller ikke, understreker Isachsen, som sammen med datteren Line Marie Skaget står bak boken Ryddeglede.

Eva Isachsen og Line Marie Skaget har skrevet boken "Ryddeglede" med 200 ryddetips

Brukte år på å bli kvitt ting

Da Marit Løvstuen skulle nedskalere, tok hun seg god tid. Både til den praktiske og mentale delen av flytteprosessen. Dessuten innrømmer hun at hun har brukt flere år på å kvitte seg med ting og tang.

– Det er gjerne følelser knyttet til ting, og jeg måtte for eksempel kvitte meg med bestemors heklerier og møbler som min bestefar, som var møbelsnekker, hadde laget. Men det ble lettere da jeg innså at selv om jeg ikke er var omgitt av tingene lenger, var minnene likevel med meg, forteller hun.

Samtidig råder hun andre som skal gjennom en flytteprosess til å være ærlig med seg selv, og følge hjertet. ​

– Har du noen skatter som betyr mye så beholder du selvsagt dem, men mange av oss er jo ofte omgitt av en haug av ting vi aldri ville savnet. Jeg har i alle fall aldri savnet noe av det jeg har kvittet meg med, og min erfaring er at det oppleves både befriende, trygt og avslappende å slippe alt ansvaret som følger med det å eie så mye.

"Selv om jeg ikke er omgitt av tingene lenger, har jeg fremdeles minnene med meg"

- Marit Løvstuen

Gi bort eller selg

Marit har vært bevisst på at ting som er brukbare, ikke skal kastes. Dermed er det hun ikke har hatt behov for selv, stort sett blitt solgt eller gitt bort. Det synes interiørarkitekt Isachsen er et godt poeng.​

– Og husk at når du flytter inn i noe mindre, er det et vesentlig poeng at du ikke tar med deg alle eiendelene dine. Du må gi slipp på noe av det du har. Det kan nok bli litt tøft og krevende, men ryddingen og nedjustering betyr ikke at du må fjerne alt det du er glad i. Det handler mer om å rydde plass til å finne din glede, og finne det som gjør deg glad, sier Isachsen.

Få ting gjør at ryddingen går som en lek, og man frigjør masse tid.   Foto: privat

Få ting gjør at ryddingen går som en lek, og man frigjør masse tid. Foto: privat

Pakk i gjennomsiktige bokser

Når du har fått oversikt over tingene du vil beholde, kan de med fordel pakkes i gjennomsiktige bokser, råder Isachsen. Da har du full kontroll under hele flytteprosessen – du ser enkelt hva innholdet i boksene er fra utsiden.

– Det kan være praktisk dersom flyttingen skjer etappevis, som for eksempel ved at boksene først flyttes ut i garasjen eller boden, for så å skulle inn i flyttebilen på et senere tidspunkt, og så inn i den nye boligen. Da er det fort å miste oversikten hvis du ikke mot formodning kan se innholdet eller har merket eskene veldig godt, sier hun.

Videre er det smart å bruke store bokser på lette ting, og mindre bokser å de tyngre sakene. Bøker bør for eksempel ikke pakkes i for store esker. Gjør du det, blir de fort uhåndterbare og tunge.

– I den nye boligen er det også lurt å ha laget seg noen velfungerende oppbevaringsløsninger. På mange måter er det faktisk slik at smarte og plasseffektive oppbevaringsløsninger blir viktigere dess mindre boligen er, sier hun.

Pakk i gjennomsiktige kasser når du flytter. Da får du også bedre oversikt over hva du har hvor i ditt nye hjem. Foto: mostphotos.com - Darryl Brooks

Pakk i gjennomsiktige kasser når du flytter. Da får du også bedre oversikt over hva du har hvor i ditt nye hjem. Foto: mostphotos.com - Darryl Brooks

Husk å bestille strøm

Kommunikasjonssjef i NorgesEnergi Geir Arne Gundersen minner også om at det er viktig å huske å bestille strøm hos nettselskap når man skal flytte.

– Med flyttekasser, nedvask og adresseendring i hodet, kan det være lett å glemme å bestille strøm på nytt sted. Det kan fort bli en dyr affære, sier han og forklarer at du definitivt vil merke det på fakturaen dersom du glemmer å inngå avtale med et strømselskap når du flytter.

Så mye koster ventestrømmen

– Prisene nettselskapene tar er langt over det strømselskapene opererer med uansett hvilken avtale du måtte velge, sier Gundersen i NorgesEnergi.

"Det kan fort bli dyrt dersom du glemmer å bestille strøm til din nye bolig."

– Geir Arne Gundersen

Meld flytting i god tid

Fyll ut flytteskjema