NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Spabad? Slik holder du strømkostnadene nede

Publisert: 03/06/2022. NB: Prisene oppgitt i artikkelen er basert på strømprisen i månedskiftet mai/juni 2022. 
Foto: Spaxo.no


Rekordhøye strømpriser har ført til at nordmenn flest har kuttet i strømforbruket dette året – i håp om å holde strømregningen nede. Og siden det er få tegn til at strømprisene skal ned på normalt nivå med det første i sør-Norge, vil mange forsøke å knipe ytterligere utover sommeren. For noen vil det kanskje til og med bety at de kvier seg for å sette på spa- eller massasjebadet sitt.

- Du blir nok ikke ruinert av strømkostnadene med å bruke spa- eller massasjebadet ditt, trøster Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi og forklarer at et godt isolert bad ikke drar så mye strøm, så sant du bruker det fornuftig og tar noen enkle, strømsparende forholdsregler.

- Så de fleste kan nyte spabadet sitt i sommer uten å frykte at det koster skjorta i strømkostnader.

"De fleste kan nyte spabadet sitt i sommer uten å frykte at det koster skjorta i strømkostnader"

- Hildegunn Skage Teinum

– Bruker knapt strøm om sommeren

Massasjebad-eier Tom Erik Baglo tar det helt med ro – han har ingen planer om å la være å bruke massasjebadene sine, til tross for høy strømpris.

– Dessuten bruker de knapt strøm om sommeren, for det er så varmt ute at man slipper å varme opp vannet. Det eneste som drar bittelitt strøm er sirkulasjonspumpen og rensen av vannet, men det er bare småtterier.

Hjemme på Nøtterøy har han og kona hatt massasjebad fra Sundance Norge i over 20 år. Det har vært så stor suksess, at de har tilsvarende på hytta på Gaustablikk. Det skaffet de seg for rundt 12 år siden.

Tom Erik Baglo har hatt massasjebad på terrassen i 20 år. Foto: Tom Erik Baglo

Tom Erik Baglo har hatt massasjebad på terrassen i 20 år. Foto: Tom Erik Baglo

– Det er utrolig deilig, sier han og forteller at de bruker badene hele året, men aller mest i høst- og vinterhalvåret.

– Og det er særlig det på hytta vi bruker. I de 12 årene vi har hatt det, tror jeg knapt at jeg har vært der uten å ha vært innom massasjebadet.

Baglo har en egen strømmåler på hytta, og har god kontroll på hvor mye det koster dem å drifte massasjebadet der.

– Det går noe sånt som 2-2500 kroner i året, og det synes jeg er en liten sum for så mye velvære. I år blir det nok dobbelt så dyrt, men det er likevel verdt kronene.

"Liten sum for så mye velvære"

- Tom Erik Baglo

Foto: Spaxo.no
"Liten sum for så mye velvære"

- Tom Erik Baglo

Så mye koster det

Et overslag fra spabad-leverandøren spaxo.no viser at et godt isolert spabad bruker mellom 150-250 kw/t strøm per måned i sommerhalvåret. I den kaldeste perioden om vinteren, derimot, viser beregningene deres at strømforbruket øker til rundt 300-400 kw/t per måned.

– Vi estimerer at driftsutgiftene med å eie og bruke et spabad i Norge i dag ligger på mellom 3500 og 5000 kroner i året, avhengig av hvor du bor, hva strømprisene er der og hvor mye du bruker spabadet, sier daglig leder Hugo Reed i spaxo.no.

I snitt bruker en gjennomsnittlig kunde hos dem spabadet sitt tre ganger i uken – med en temperatur på 39 grader i vannet.

Tar man utgangspunkt i det, og at driftsutgiftene ender på 5000 kroner i året, vil driftskostnadene per bad bli rundt 32 kroner, estimerer Teinum i NorgesEnergi.

– Det er jo ikke allverdens sum, særlig hvis du sammenligner det med hvor mye det koster å gå i offentlige bad, sier hun og viser til at det for eksempel kan koste 145 kroner for en voksen å gå en dag i Frognerbadet i Oslo eller 215 kroner i Aquarama i Kristiansand.

– Vi estimerer at driftsutgiftene med å eie og bruke et spabad i Norge i dag ligger på mellom 3500 og 5000 kroner i året. 

- Hugo Reed

Viktig hva du velger

Det finnes mange bassengløsninger på markedet – av både permanent og oppblåsbare karakter.

– Jacuzzi, massasjebad og spabad er akkurat det samme, på lik linje som for eksempel begrepene hus, villa og enebolig kan brukes om hverandre, sier Reed.

De permanente badene er nettopp det, permanente, – mens de oppblåsbare er enkle å sette opp og pakke sammen når man føler badesesongen er over. De blåser seg selv opp på få minutter.

– Om du sammenligner med båter, så kan du kjøpe deg en båt i støpt skjell, eller du kan kjøpe deg en rib som er oppblåsbar, poengterer han.

I de oppblåsbare mspa boblebadene Reed formidler, kan du nyte varmt vann og boblebad, og flere modeller tilbyr også massasje- eller terapidyser.

– Mspa er moderne, energieffektive oppblåsbare boblebad som holder en jevn og herlig badetemperatur på inntil 40 varmegrader. Varmeelementet er på 1,5 kw og det bruker omtrent 150-250 kw/t per måned i strøm – noe som tilsvarer en panelovn, sier han og forteller at de fungerer på kun 10 ampere sikring, og derfor er en enkel plug & play-løsning.

Mspa eller tilsvarende oppblåsbare spabad har blitt svært populære de siste årene. Foto: spaxo.no

Mspa eller tilsvarende oppblåsbare spabad har blitt svært populære de siste årene. Foto: spaxo.no

Isolasjon!

Er lavt strømforbruk viktig, bør du være opptatt av bassengets isolasjon – uansett hva slags type basseng du har.

Stian Strandborg hos Sundance Norge forklarer at jo mer isolert et bad er, jo mindre strøm bruker det. Og siden spa og massasjebad som regel plasseres utendørs, bør de være laget slik at de tåler de store temperatursvingningene som følger de norske årstidene.

– Isoleringsevnen til et bad har mye å si for oppvarmingskostnadene, for dersom badet klarer å holde jevn temperatur slipper man unna et sterkt økende strømforbruk i takt med at utetemperaturen synker.

Derfor mener han også at det viktigste strømsparende tiltaket skjer før du har kjøpt massasjebad og begynner å bruke det. For kjøper du et energiøkonomisk bad, sparer du mye i årene som kommer.

– Det er uhyre viktig å velge et kvalitetsbad som er fullisolert og energieffektivt, og som leveres med et tykt, isolerende topplokk, sier han og forteller at de beste spabadene deres er fullisolert, i tillegg til at de er utstyrt med en såkalt “Winter Package”.

– Det er en ekstra isolasjonen som reduserer strømforbruket med ytterligere 25 prosent, sier han.

Foto: Spaxo.no

Foto: Spaxo.no

Unngå varmetap nedenfra

For å unngå unødvendig varmetap fra bakken, bør spabadet ditt plasseres på et isolerende underlag – og gjerne med en tykkelse på minst 5 cm, tipser Reed.

Hos spabadforhandlere kan du kjøpe spesiallagde underlag, men du kan også kjøpe isolerende materiale fra en byggvareforhandler og skjære det til selv.

– Dette vil beskytte godt mot kulden som slår opp fra bakken, og spare det for unødvendige strømkostnader, sier han.

Sørg for at du har en god strømavtale

Se våre avtaler

Hold jevn temperatur

For å holde strømkostnadene nede bør du også unngå å skru spabadet av og på. Derimot bør du la det holde jevn temperatur på ønsket nivå, råder han.

– Husk også å sette på topplokket mellom hvert bruk, da reduserer du varmetapet.

Skal du reise avgårde på ferie en lengre periode, eller vet du at du av andre grunner ikke kommer til å bruke spabadet på en stund, kan du vurdere å senke temperaturen på vannet, for eksempel til ti grader. Da begrenser du strømkostnadene.

Fjernstyrer vanntemperaturen via app

Det samme rådet gjelder for spabad på hytter, påpeker Reed. For bruker du hytta hver helg, er det mer fornuftig og energieffektivt å la spabadet stå på til ønsket temperatur hele tiden.

– Men er det perioder der du verken bruker hytta eller spabadet, kan du med fordel nedjustere temperaturen på vannet, sier han.

Baglo forteller at han og kona har en app på telefonen der de enkelt kan følge med på massasjebadet på hytta – både temperatur og status for rensing.

– Det er veldig praktisk. Og via appen kan jeg også senke temperaturen i vannet når jeg vet at det går noen dager til neste gang vi skal opp på hytta. Da kan jeg for eksempel sette ned fra 40 grader til 18 grader, og så setter jeg opp temperaturen igjen før jeg skal til hytta. Da kommer jeg opp til badeklart vann.

Massasjebadet på hytta blir mye brukt i vinterhalvåret. Foto: Tom Erik Baglo

Massasjebadet på hytta blir mye brukt i vinterhalvåret. Foto: Tom Erik Baglo