NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Spar strøm med sommertips

Oppdatert: 09/05/2023
Hovedfoto: mostphotos.com

Selv om strømprisene har gått noe ned siden i fjor, er de likevel langt høyere enn de normalt sett har vært. Om sommeren går forbruket naturlig ned, men det er likevel ingen grunn til å sløse med strømmen.

Den aller billigste og mest miljøvennlige kilowattimen er den du ikke bruker. Vi i NorgesEnergi vil gjerne hjelpe kundene våre med å spare enda mer strøm for å kutte strømregningen så mye som mulig.

Følg disse sommertipsene for lavere strømforbruk og lavest mulig strømregning:

1. Skru ned varmen inne


Sjekk både panelovner og varmekabler. Reduserer du temperaturen med én grad, kan du spare så mye som fem prosent av utgiftene til oppvarming av boligen.

Kanskje er det så varmt ute at du kan kutte oppvarming helt om sommeren? Hvis du likevel ønsker litt lunk i noen gulv kan det å installere en termostat være nyttig. 

2. Har du varmepumpe? Bruk kjøling med måte

Klart det er deilig å svale ned stua på en varm sommerdag, men om det ikke er nødvendig, er det billigere å åpne et vindu. Når det er sagt; det koster ikke så mye å bruke varmepumpa til kjøling, men husk å bruke riktig innstilling. 

Slik bør du bruke varmepumpa

3. Fyll vaskemaskinen helt full før du skrur den på

Nå om sommeren er plaggene mindre – og dermed kan du klare deg med færre klesvasker. Bruk gjerne spareprogrammet på vaskemaskinen. Du kan også vaske mange ting på lavere temperatur.

Se flere strømbesparende vasketips

4. Tørk klærne ute

La tørketrommelen få hvile om sommeren – tørk klesvasken utendørs dersom været tillater det. Ute i frisk sommerluft tørker klærne ofte fortere også.

Badetøy kan med fordel bare skylles i lunkent vann og henges opp. Da beholder det både farger og fasong lenger.
Foto: mostphotos.com
Foto: mostphotos.com

Foto: mostphotos.com

Badetøy kan med fordel bare skylles i lunkent vann og henges opp. Da beholder det både farger og fasong lenger.

5. Flytt kjøkkenet ut

La komfyren hvile fram til hverdagen starter over sommeren. Tryll fram deilige salater med ingredienser fra kjøkkenhagen eller lag noe godt på grillen. 

Vær oppmerksom på at det er svært tørt og høy risiko for skogbrannfare mange steder. Respekter derfor eventuelle grillforbud og husk at det er forbudt å tenne opp bål fra 15. April til 15. September. 

Les mer om bålforbud

6. Slå av mest mulig lys både inne og ute

I lyse sommernetter klarer du deg kanskje helt uten utelys? Ønsker du belysning for kosens skyld anbefaler vi led-lys eller solcellelamper.
Er du bortreist, kan det likevel være lurt å la noe lys stå på for å redusere innbruddsfare. Mange utelamper kommer med bevegelsessensor eller tidsinnstilling. På den måten sikrer du at de ikke står på unødig.

7. Dra ut støpselet til apparater som står i standby-modus når de ikke brukes. TV, PC, ladere og spillkonsoller trekker nesten like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk.

8. Dusj smart!


Si farvel til lange varme dusjer om sommeren og bruk dusjen som en forfriskende avkjøling etter en lang dag i sola. Da bruker du mindre varmtvann og du får kjølt deg ned samtidig. Dusj med fordel om kvelden, da er strømprisene ofte lavere enn på dagtid og du får også bedre søvnkvalitet.

Bader du ofte i sjø eller vann trenger du kanskje ikke dusje mer enn et par ganger i uka?

9. Sjekk om varmtvannsberederen kan bli smart

Det kan være penger å spare på å installere smartstyring av varmtvannsbereder. Da vil du kunne programmere den til å varme opp vannet når strømmen er billigst.

Enova gir støtte til kjøp av smart bereder eller smart strømstyring i hjemmet

Full oversikt i strømappen

  • Sjekk strømpris time for time
  • Se estimert kostnad hittil i måneden
  • Sjekk forbruket ditt
  • Se faktura og betalingsstatus
  • Se dine Bonustimer
  • Få tilgang til Smartlading

Last ned appen her

Ulike skjermbilder fra NorgesEnergi-appen