NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Dette må du aldri gjøre med skjøteledningen

Skal du bruke skjøteledninger hjemme, bør du følge disse tipsene for å være sikker på at det er trygt.

Det er ikke farlig å bruke skjøteledninger – så fremt du bruker dem riktig. Men dessverre er det mange som ikke gjør det, forteller Mona Cicilie Stormoen, kommunikasjonsansvarlig hos Elsikkerhetsportalen.

— 70 prosent av nordmenn kobler elektriske produkter til brannfarlige skjøteledninger i hjemmet sitt, sier hun.

Hvert år registreres det rundt 20 branner som følge av uvettig bruk av skjøteledninger i Norge. I tillegg er det sannsynligvis flere tilfeller med varmgang og smelting som ikke blir rapportert inn, ifølge Huseierne.

Feil bruk av skjøteledning kan føre til varmgang – og i verste fall brann.

Feil bruk av skjøteledning kan føre til varmgang – og i verste fall brann.

Bruk skjøteledning forsiktig

– Skjøteledning skal brukes midlertidig og ikke til effektkrevende produkter som panelovner, hvitevarer og elbil, sier hun.

Dessuten bør du unngå å seriekoble skjøteledninger. Det anbefales å bruke en skjøteledning som er akkurat lang nok. Har du ledningstrommel, bør du kveile ut hele skjøteledningen. En skjøteledning som ligger sammenrullet øker nemlig risikoen for varmgang og nedsmelting, noe som i ytterste konsekvens kan føre til brann.​

Her er Stormoens tips til hva du ikke bør gjøre med skjøteledningene:

#1 Ikke bruk skjøteledning på effektkrevende produkter

I mange norske hjem finnes det skjøteledninger med flere koblinger, som brukes fast til å forsyne alt fra TV til varmeovner og hvitevarer med strøm.

– Men dette fraråder vi, sier Stormoen og legger til at en god tommelfingerregel er at produkter som bruker mer enn 1000 watt, som den oljefyrte varmeovnen, ikke skal tilkobles med skjøteledning.

Årsaken er at en stor belastning over tid kan føre til varmgang i kontakt eller støpsel, som igjen kan føre til brann.

#2 Ikke la skjøteledningen bli en permanent løsning

Skjøteledninger skal kun brukes midlertidig, og ikke permanent. Ved utstrakt bruk av skjøteledninger øker nemlig faren for overbelastning, varmgang og brann. ​

– Har du behov for flere fastmonterte stikkontakter, bør du heller ta kontakt med en elektriker og be om at vedkommende setter opp en eller flere ekstra kontakter for deg, råder hun.

Mann holder hekksaks og skjøteledning

Bruk skjøteledningen til midlertidig bruk, for eksempel til arbeid i hagen.

#3 Bruk riktig skjøteledning ute

Må du bruke skjøteledning til utendørsbelysning, for eksempel i forbindelse med juletrebelysning i hagen, må denne være beregnet på utendørsbruk, samt koblet til en jordet stikkontakt. Vanlige skjøteledninger er ikke beregnet til utendørs bruk.​

– Ved bruk over lengre perioder kan de tørke ut og sprekke opp. I beste fall blir skjøteledningen ødelagt, i verste fall kan det forårsake brann, sier Stormoen.

 

#4 Ikke lad elbilen med skjøteledning

– Skjøteledning skal ikke brukes til å lade elbilen med, kommenterer Stormoen.

Hun anbefaler elbil-eiere å få installert hjemmeladeboks der elbilen lades til daglig, noe hun mener både er enklere, sikrere og raskere enn å bruke vanlig stikkontakt.

– Hjemmeladeren tåler høy belastning over tid og lader effektivt. Det gjør ikke en vanlig stikkontakt. Den har stor sannsynlighet for varmgang og brann, sier hun.

NB: I mai 2022 ble det forbudt å installere stikkontakt til lading av elbil. Nå MÅ alle elbileiere installere godkjent ladeboks