Slik vasker du klærne dine riktig

Riktig klesvask og tørking kan spare deg mye strøm og stress.

I en undersøkelse Ipsos gjennomførte for Norgesenergi pekte mange på tørketrommelen og vaskemaskinen som de verste strømtyvene i norske husholdninger.

 

"Mange har mye strøm å spare på små vaskegrep. Dette gjelder spesielt unge i etableringsfasen med små barn og hyppige klesvasker."

- Hildegunn Skage Teinum, NorgesEnergi

Selv små vaskegrep kan gi store utslag for strømregningen

Det bekreftes av seniorforsker ved Forbrukerforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met, Ingun Grimstad Klepp.

– Folk har helt rett i at vaskemaskin og tørketrommel er store strømtyver. Både jeg og du som leser dette kommer jo helt garantert til å fortsette å vaske klær resten av livet. Hvor ofte og hvordan vi vasker klær har stor betydning for strømbruken.

"Vaskemaskin og tørketrommel er store strømtyver"

- Ingun Grimstad Klepp

10 vasketips som gir deg lavere strømregning

Tips #1

Hold klærne dine rene

Klarer du å tørke vekk flekker og lufte klærne du bruker hyppig sparer du strøm. Den billigste strømmen er tross alt den du aldri bruker. Dessuten varer klærne dine lengre.

Tips #2

Kjøp lettstelte klær i samme farge

Noen klær er lettere å holde rene enn andre. Hvis klærne dine krever spesielle vaskeprogram, er det større sjanse for å kjøre maskiner med få klær.

Foto: mostphotos.com - Sherratt John

Foto: mostphotos.com - Sherratt John

Tips #3

Ull er gull

Ull lukter mindre enn bomull og syntetiske klær, og ofte holder det med en lufting.

Tips #4

Lange vaskeprogram sparer strøm

Det høres helt feil ut, men her er det faktisk en mangel på forståelse hos en del forbrukere. Tiden erstatter mye vann, og mye vann bruker mye energi.

Tips #5

Ikke bruk for varmt vann

Vasketemperaturen betyr veldig mye for energibruk. Lavere temperatur sparer strøm. Men hva er varmt nok for at klærne faktisk skal bli rene?

Det blir en avveining mellom hygiene og energiforbruk som folk fint finner ut av selv, men ofte har vi litt temperatur å gå på.

Foto: mostphotos.com - Vladimir Zubkov

Tips #6

Fyll maskinen

Fyll maskinen godt slik at du vasker mer for hver vask.

 

Tips #7

Bruk høy sentrifugering

Klærne tørker fort hvis du bruker kraftig sentrifugering under klesvasken.

Tips #8

Minst mulig tørketrommel

Ja, jeg skjønner at du noen ganger må ta tørketrommelen i bruk. Men alltid? Utfordre deg selv til å finne enkle steder å henge opp klærne til tørk. Snorer, list eller stokk er gode alternativer, og om sommeren kan du tørke klærne ute.

Tørk klærne istedenfor å bruke tørketrommel. Husk også å sjekke vaskeanvisningen. Det er mange klær som ikke skal i tørketrommelen i det hele tatt.

 

Tips #9

Tørk klærne i rom du bruker

Det er lurt å tørke i rom som uansett varmes opp. Hvis du må varme opp et rom for å tørke klærne dine er det nok like bra å putte i tørketrommelen.

‌Bare husk å lufte godt når du tørker klær innendørs, så du unngår at fuktigheten fra klærne skaper dårlig inneklima. (Kilde: forskning.no)

Tips #10

Tenk klestørk når du innreder

Få av oss tenker klestørking når vi innreder, men det burde vi! Hvis du innreder slik at det blir superenkelt å henge opp til tørk i stedet for trommel, blir det mye mer realistisk å faktisk få det til.

Bonustips: Vask klær når strømmen er billigst

Få full oversikt i strømappen vår