Slik unngår du at leietakerne sløser med strømmen i sommer

Sist oppdatert: 19/05/2021


Dersom du skal leie ut boligen din noen uker i sommer, kan det være smart å lære litt av danskene. De har nemlig en helt annen kultur for å spare på strømmen enn nordmenn.

– Det hender jo at dansker som er i Norge lurer på om det er noe galt i nabohuset siden det er lys i alle rommene, men det er det sjelden, sier Inge Lirhus, Business Manager i NorgesEnergi.

Det som er tilfellet er derimot at nordmenn er langt sløvere med strømforbruket enn danskene, og ifølge Lirhus henger det blant annet sammen med at strømprisene tradisjonelt har vært høyere i Danmark. Det har gjort danskene mer bevisste, og leier man for eksempel sommerhus i Danmark så er det ikke uvanlig at strømforbruket kommer i tillegg til leien.

I år, som i fjor, er det flere nordmenn som kommer til å feriere i Norge, og finn.no melder om rekordsøk etter feriehus- og hytter i Norge.

 

I Norge er strømmen vanligvis inkludert når man bare leier noen sommeruker. Men det kan likevel være smart å tenke gjennom strømforbruket før man overlater husnøklene til leietakerne.

Husk å skru ned varmen

Hvis strømmen er inkludert i utleieprisen, kan du ikke forvente at leietakerne vil ta spesielt mye hensyn til hvor mye strøm de bruker, og derfor må du gjøre grepene selv.

– Det ene er å sku ned varmekablene og varmen i huset før du drar, så får heller gjestene skru opp igjen etter behov. Det er i alle fall ikke nødvendig å ha det varmere enn nødvendig.

Man trenger ikke å si i fra til strømleverandøren dersom man leier ut i korte perioder, men Lirhus anbefaler å ta en prat med gjestene for å be dem unngå strømsløsing. Unødvendig forbruk er ikke lurt for verken lommeboka eller miljøet.

– Når man leier ut om sommeren så er det forhåpentligvis ikke nødvendig med mye oppvarming inne. Men mange har for eksempel store terrassevarmere som bruker endel strøm, og det kan være lurt å be gjestene huske å skru av disse når de ikke er i bruk.

Husk å skru ned varmen i huset før feriegjestene sjekker inn.

Husk å skru ned varmen i huset før feriegjestene sjekker inn.

Slik får du full kontroll

Den eneste måten å sikre seg full kontroll over strømforbruket på, er å lese av strømmåleren. Lirhus anbefaler denne fremgangsmåten:

1) Ta bilde av displayet på strømmåler før gjestene kommer.
2) Ta bilde av displayet på strømmåler når du kommer hjem igjen.
3) Finn differansen og gang denne med øreprisen.

— Hvis du ønsker å legge det reelle strømforbruket til utleieprisen i etterkant, er dette den beste måten å gjøre det på. Men det må selvsagt avtales i forkant av leieforholdet, sier til Lirhus i NorgesEnergi.