NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Slik håndterer du økonomien når utgiftene ikke lenger deles på to

Publisert: 10/04/2019
Sist oppdatert: 21/02/2022


Et samlivsbrudd gir deg en helt ny økonomisk situasjon. Men når du ikke lenger kan dele regningene på to – hva med å dele dem på enda flere? Kollektive løsninger kan gjøre de store utgiftene enklere å håndtere.

Når du ikke må sjekke nettbanken hver halvtime på lønningsdagen, regningene trekkes automatisk uten at du kaster et blikk på dem, og livet leves greit på det som er igjen, går alt på skinner.

Men sånn er det ikke etter et samlivsbrudd. Du har et nytt sted å bo, med nye utgifter og bare én lønn som kommer inn på kontoen hver måned. 

Vel, kan du ikke dele regningen på to, får du dele den på enda flere – tenk kollektive løsninger for å gjøre de store utgiftene enklere å håndtere. 

Når utgiftene ikke lenger deles på to, kan det blir en utfordring å få endene til å møtes. Foto: mostphotos.com - Antonio Guillem

Når utgiftene ikke lenger deles på to, kan det blir en utfordring å få endene til å møtes. Foto: mostphotos.com - Antonio Guillem

Utnytt fordelene ved å være flere 

Fagforeninger forhandler gunstige kollektive avtaler for medlemmene sine, i kraft av å være mange. Er ditt fagfelt dekket av en forening? Sjekk hvilke rabatter de tilbyr medlemmene. Kontingenten kan virke høy, men du får mye tilbake. Særlig på banklån og forsikring er det mye å hente i kollektive avtaler.

De store boligbyggelagene gir også mange fordeler gjennom medlemskapet. Skal du på boligjakt etterhvert, meld deg inn i for eksempel Huseierne. I tillegg til gode råd, nyter du godt av medlemsrabatter på alt fra bank, forsikring og strøm.  

Sjekk medlemsfordeler i fagforeninger, boligbyggelag, samvirkelag eller gjennom strømleverandøren din. Det kan være mye å hente på gunstige medlemsavtaler.

Sjekk medlemsfordeler i fagforeninger, boligbyggelag, samvirkelag eller gjennom strømleverandøren din. Det kan være mye å hente på gunstige medlemsavtaler.

Bli en grønnere bileier

Kanskje har du gledet deg til å fyke rundt i en liten, smart elbil, nå som det bare er deg – men har du vurdert å droppe bilen helt?

Med et bilkollektiv kan du velge en praktisk elbil for bykjøring og bensindrevet de gangene du skal på langtur. Liten eller stor modell? Velg det som passer for anledningen. Dette er en mye grønnere måte å være bileier på enn å kjøpe selv. 

Du sparer mange tusen i året på forsikring og avgifter, og slipper å skifte dekk og vedlikeholde bilen. Og så kan du jo leie ut parkeringsplassen til noen som ikke har vært like smarte som deg? Sjekk ut for eksempel Nabobil, Hyre, Bilkollektivet, Hertz BilPool

Klarer du deg uten bil i hverdagen, kan du spare mye

Utnytt medlemskap du allerede betaler for 

​Å starte på nytt betyr også mer tid til å være i aktivitet og komme ut og treffe andre. Har du planer om å melde deg inn i et turlag eller en idrettsklubb, men synes kontingenten er dyr?  
Mange tilbyr medlemmene rabatter og goder som ikke alle er klar over. Den Norske Turistforening gir for eksempel medlemsrabatt på både overnatting i fjellhytter og på hoteller, transport med buss og tog, og på sportsutstyr. 

 

Lag en avtale med eksen om fordeling av utgifter 

​Husk å avtale hva dere gjør med felles regninger før det økonomiske oppgjøret i skilsmissen er i orden. Den som blir boende i deres felles bolig, kan fort få problemer med å betale strømregningen, forsikring og kommunale avgifter på én lønn. 

Du som har flyttet ut, kan til gjengjeld kreve husleie fra den som blir boende igjen – halve boligen er fortsatt din, og du har nå en ny husleie å betjene. 

Les mer om hvorfor dette er smart på advokatenhjelperdeg.no

PS: Husk å bestille ny strømavtale når du flytter til ny bolig

Det er det nemlig veldig dyrt å glemme! Da er det netteieren som leverer såkalt «ventestrøm», som er mye dyrere enn strømavtalen du får gjennom en strømleverandør.

Meld flytting her