NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Så mye koster det å ha julelysene på i hele desember

Oppdatert: 20/11/2023


Slapp av, du kan lyse opp til jul uten å bli ruinert – særlig dersom du velger LED-julelys.

Dersom du bekymrer deg for strømkostnadene med å lyse opp til jul, enten det er i form av lysslynger og blinkende dekorasjoner i hagen, adventsstaker, julestjerner eller annen type lysende juledekorasjon, er du langt fra alene.

- Det er mange som lurer på om de må droppe julelysene eller om det er mye å spare på å dra ut lyslenkene om dagen når det er lyst, sier Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi.

"Har du belysning med LED-pærer, koster det ikke allverdens"

- Hildegunn Skage Teinum

Heldigvis er det liten grunn til engstelse, for ifølge et overslag fra NorgesEnergi kan du lyse opp til jul uten å bli ruinert. 

- Ja, du trenger ikke bekymre deg, for selv med høye strømpriser koster julebelysningen ganske lite - i hvert fall ikke hvis du har lyslenker eller lysdekorasjoner med LED-lys, sier Teinum og viser til ulike beregninger for å illustrere poenget. (Se nederst i saken hvordan vi har regnet ut eksemplene.)

- Og kostnadene blir enda mindre når statens strømstøtte er trukket fra. 

Nå får du strømstøtte time for time når strømprisen er over 87,50 øre/kWh inkl. moms. (70 øre/KWh uten moms.) Du får fremdeles dekket 90 prosent av strømprisen over denne terskelprisen. 

8 kroner i måneden for lyslenke


Har du for eksempel en hundre meter lang lyslenke med 630 LED-lys i hagen eller på verandaen, og lar denne stå på 24 timer i døgnet gjennom hele desember, vil dette koste deg drøye 8 kroner i strømutgifter, inkludert nettleie og avgifter.

8 kroner i måneden for lyslenke


Har du for eksempel en hundre meter lang lyslenke med 630 LED-lys i hagen eller på verandaen, og lar denne stå på 24 timer i døgnet gjennom hele desember, vil dette koste deg drøye 8 kroner i strømutgifter, inkludert nettleie og avgifter. 

- Er du veldig glad i å lyse opp uteområdene til jul, og bestemmer deg for å ha fem slike lyslenker utenfor boligen, vil strømkostnaden øke til 40 kroner for hele desember måned, eksemplifiserer Teinum.

- Det er mindre enn en kopp kaffe eller kakao på kafè!

Lysende julekule

Liker du i tillegg å pynte opp hagen med ulike julefigurer, som for eksempel et lysende julekule eller små reinsdyr trenger ikke strømregningen å øke noe særlig av den grunn.

- Det er nok heller prisen på juledekorasjonen som vil koste. For dersom du velger en juledekorasjon med energigjerrig LED-lys, vil du knapt merke på strømregningen at du har den stående på i julemåneden, sier hun.

Ta for eksempel en stor lysende julekule med 3,6 Watts effekt. Pynter du med den i hagen 1. desember vil den på nyttårsaften ha kostet deg i overkant av 4 kroner, ifølge NorgesEnergis overslag.

Ta for eksempel en lysende julekule med 3,6 Watts effekt. Pynter du med denne i hagen 1. desember vil den når rakettene skytes opp på nyttårsaften ha kostet deg i overkant av 4 kroner, ifølge NorgesEnergis overslag.

Omtrent 2 kroner for å ha adventsstaken tent i jula

Har du en moderne femarmet adventsstake med LED-lys i vinduet, og lar den stå på fra første desember til og med nyttårsaften, vil det koste deg litt over 2 kroner i strømutgifter om du lar den stå på halve døgnet.

- Så dersom du velger julelys med LED-lys, koster det ikke mange kronene i strøm å lyse opp til jul, sier hun.

Den klassiske sjuarmede adventsstaken er derimot litt dyrere i drift. Den koster deg rundt 12 kroner dersom den står på 12 timer i døgnet hele desember.

Den klassiske adventsstaken bruker mer strøm enn en moderne lysestake med LED-lys. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Den klassiske adventsstaken bruker mer strøm enn en moderne lysestake med LED-lys. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Slik regnet vi*: 

 • Julelenke:
  7,5 W i effekt, 24 timer i døgnet, 31 dager, snittpris 1,5 kroner, inkludert nettleie og avgifter = 8,37 kroner
 • Moderne adventsstake:
  0,8 W i effekt per pære (5 stk) = 4 W, 12 timer i døgnet, 31 dager, snittpris 1,5 kroner, inkludert nettleie og avgifter = 2,23 kroner
 • Klassisk adventsstake:
  21 W i effekt totalt, 12 timer i døgnet, 31 dager, snittpris 1,5 kroner, inkludert nettleie og avgifter = 11,7 kroner
 • Juledekorasjon, snøball 50 cm
  3,6 W i effekt, 24 timer i døgnet, 31 dager, snittpris 1,5 kroner, inkludert nettleie og avgifter = 4 kroner
 • Adventsstjerne:
  1,3W i effekt, 24 timer i døgnet, 31 dager, snittpris 1,5 kroner, inkludert nettleie og avgifter = 1,45 kroner


*Vi har lagt til grunn en gjennomsnittlig strømpris for desember på 1,5 kroner, inkludert nettleie og avgifter. Strømprisene i desember kan selvfølgelig avvike fra dette.
Strømstøtte er ikke inkludert. Denne gjelder nå time for time og du får dekket 90% av strømprisen i de timene strømprisen er over 87,50 øre/kWt, inkl. moms. NO4 er unntatt moms, så her er terskelprisen for strømstøtte 70 øre/kWh.)

Kilder: SSB, Enova Svarer, Clas Ohlsson, Nord Pool.