Så mye koster det å ha julelysene på en hel måned

Publisert: 17/11/2021


Slapp av, du kan lyse opp til jul uten å bli ruinert – særlig dersom du velger LED-julelys.

I hele høst har strømprisene vært skyhøye, og det er ingen tegn på at disse skal falle inn mot jul. Så dersom du bekymrer deg for strømkostnadene med å lyse opp til jul, enten det er i form av lysslynger og blinkende dekorasjoner i hagen, adventsstaker, julestjerner eller annen type lysende juledekorasjon, er du langt fra alene.

- Det er nok mange som tenker litt ekstra på dette i år, og som lurer på om det er mye å spare på å dra ut støpselet til lyslenkene om dagen når det er lyst, sier Rita Lund Thune i NorgesEnergi.

"Har du belysning med LED-pærer, koster det nesten ingenting"

- Rita Lund Thune

Heldigvis er det liten grunn til engstelse, for ifølge et overslag fra NorgesEnergi kan du lyse opp til jul uten å bli ruinert.

- Ja, du trenger ikke bekymre deg, for det koster nesten ingenting - i hvert fall ikke hvis du har lyslenker eller lysdekorasjoner med LED-lys, sier Thune og viser til ulike beregninger for å illustrere poenget.

8 kroner i måneden for lyslenke


Har du for eksempel en hundre meter lang lyslenke med 630 LED-lys i hagen eller på verandaen, og lar denne stå på 24 timer i døgnet gjennom hele desember, vil dette koste deg rundt 8 kroner i strømutgifter.

8 kroner i måneden for lyslenke


Har du for eksempel en hundre meter lang lyslenke med 630 LED-lys i hagen eller på verandaen, og lar denne stå på 24 timer i døgnet gjennom hele desember, vil dette koste deg rundt 8 kroner i strømutgifter.

- Er du veldig glad i å lyse opp uteområdene til jul, og bestemmer deg for å ha fem slike lyslenker utenfor boligen, vil strømkostnaden øke til 40 kroner for hele desember måned, eksemplifiserer Thune.

 

Lysende julekule

Liker du i tillegg å pynte opp hagen med ulike julefigurer, som for eksempel et lysende julekule eller små reinsdyr trenger ikke strømregningen å øke noe særlig av den grunn.

- Det er nok heller prisen på juledekorasjonen som vil koste. For dersom du velger en juledekorasjon med energigjerrig LED-lys, vil du knapt merke på strømregningen at du har den stående på i julemåneden, sier hun.

Ta for eksempel en stor lysende julekule med 3,6 Watts effekt. Pynter du med den i hagen 1. desember vil den på nyttårsaften ha kostet deg mindre enn 4 kroner, ifølge NorgesEnergis overslag.

Ta for eksempel en lysende julekule med 3,6 Watts effekt. Pynter du med denne i hagen 1. desember vil den når rakettene skytes opp på nyttårsaften ha kostet deg under 4 kroner, ifølge NorgesEnergis overslag.

2 krone for å ha adventsstaken tent i jula

Har du en moderne femarmet adventsstake med LED-lys i vinduet, og lar den stå på fra første desember til og med nyttårsaften, vil det koste i underkant av 2 kroner i strømutgifter om du lar den stå på halve dagen

- Så dersom du velger julelys med LED-lys, koster det ikke mange kronene i strøm å lyse opp til jul, sier hun.

Den klassiske sjuarmede adventsstaken er derimot mye dyrere i drift. Den koster i overkant av 11 kroner i en måned i strømutgifter. 

Den klassiske adventsstaken bruker mer strøm enn en moderne lysestake med LED-lys. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Den klassiske adventsstaken bruker mer strøm enn en moderne lysestake med LED-lys. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Slik regnet vi*

Julelenke:
7,5 W i effekt = 0,0075 kw/h * 24 timer i døgnet *30 dager = forbruk på 5,4 kWh * 1,47 kr snittpris = 7,93 kr i strømutgifter

Moderne adventsstake:
0,8 W i effekt per pære (5 stk) = 0,0008 kw/h * 5 * 12 timer i døgnet * 30 dager = forbruk på 1.44 kWh* 1,47 kr snittpris = 2,1 kroner i strømutgifter

Klassisk adventsstake:
21 W i effekt = 0,021 kw/h *12 timer i døgnet * 30 dager = forbruk på 7,56 kWh* 1,47 kr snittpris = 11,11 kroner i strømutgifter

Juledekorasjon, snøball 50 cm
3,6 W i effekt per pære = 0,0036 kw/h * 24 timer i døgnet * 30 dager = forbruk på 2, 592 kWh * 1,47 kr snittpris = 3,8 kroner i strømutgifter

Adventsstjerne: 
1,3W i effekt= 0,0013 * 24 timer i døgnet * 30 dager = Forbruk på 0.936 * 1,47 kri snittpris = 1, 37 kroner i strømpriser

*1,47 er snittprisen for strøm, inkludert nettleie og avgifter i Norge i 3. kvartal 2021.

Kilder: SSB, Enova Svarer, Clas Ohlsson