Så mye koster det å ha julelysene på i hele desember

Oppdatert: 9/12/2022
Artikkelens utregninger er oppdatert med snittprisen på strøm per 9.12.22. Prisområdene i sør: 417,28 øre/kWt inkl. moms, NO3: 326,12 øre/kWt inkl. moms, NO4: 92,39 øre/kWt, uten moms. Strømstøtte er også regnet med i utregningene, basert på snittprisen pr. 9.12.22, henholdsvis 296,80 øre, 214,75 øre og 20,15 øre. Nettleie og øvrige avgifter er ikke tatt med. 
Se nederst i artikkelen for utregning. 


Slapp av, du kan lyse opp til jul uten å bli ruinert – særlig dersom du velger LED-julelys.

I hele år, med unntak at et par uker nå i høst, har strømprisene vært skyhøye. Og det er ingen umiddelbare tegn på at de skal falle inn mot jul, snarere tvert i mot. På grunn av krigen i Ukraina, kulde, høye gasspriser, lite vind og stans i flere kjernekraftverk kan strømprisene blir høyere enn vi noengang har sett.

Dersom du bekymrer deg for strømkostnadene med å lyse opp til jul, enten det er i form av lysslynger og blinkende dekorasjoner i hagen, adventsstaker, julestjerner eller annen type lysende juledekorasjon, er du langt fra alene.

- Det er nok mange som tenker litt ekstra på dette i år, og som lurer på om de må droppe julelysene eller om det er mye å spare på å dra ut lyslenkene om dagen når det er lyst, sier Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi.

"Har du belysning med LED-pærer, koster det ikke allverdens"

- Hildegunn Skage Teinum

Heldigvis er det liten grunn til engstelse, for ifølge et overslag fra NorgesEnergi kan du lyse opp til jul uten å bli ruinert. 

- Ja, du trenger ikke bekymre deg, for selv med høye strømpriser koster julebelysningen ganske lite - i hvert fall ikke hvis du har lyslenker eller lysdekorasjoner med LED-lys, sier Teinum og viser til ulike beregninger for å illustrere poenget. 

- Og kostnadene blir enda mindre når statens strømstøtte er trukket fra. 

6,7 kroner i måneden for lyslenke


Har du for eksempel en hundre meter lang lyslenke med 630 LED-lys i hagen eller på verandaen, og lar denne stå på 24 timer i døgnet gjennom hele desember, vil dette koste deg 6,7 kroner i strømutgifter når strømstøtten er trukket fra. Nettleie og elavgift kommer i tillegg.

6,7 kroner i måneden for lyslenke


Har du for eksempel en hundre meter lang lyslenke med 630 LED-lys i hagen eller på verandaen, og lar denne stå på 24 timer i døgnet gjennom hele desember, vil dette koste deg 6,7 kroner i strømutgifter når strømstøtten er trukket fra. (Nettleie og elavgift kommer i tillegg.)

- Er du veldig glad i å lyse opp uteområdene til jul, og bestemmer deg for å ha fem slike lyslenker utenfor boligen, vil strømkostnaden øke til deøye 33 kroner for hele desember måned, eksemplifiserer Teinum.

- Det er mindre enn en kopp kaffe eller kakao på kafè!

Lysende julekule

Liker du i tillegg å pynte opp hagen med ulike julefigurer, som for eksempel et lysende julekule eller små reinsdyr trenger ikke strømregningen å øke noe særlig av den grunn.

- Det er nok heller prisen på juledekorasjonen som vil koste. For dersom du velger en juledekorasjon med energigjerrig LED-lys, vil du knapt merke på strømregningen at du har den stående på i julemåneden, sier hun.

Ta for eksempel en stor lysende julekule med 3,6 Watts effekt. Pynter du med den i hagen 1. desember vil den på nyttårsaften ha kostet deg i overkant av 3 kroner, ifølge NorgesEnergis overslag.

Ta for eksempel en lysende julekule med 3,6 Watts effekt. Pynter du med denne i hagen 1. desember vil den når rakettene skytes opp på nyttårsaften ha kostet deg i overkant av 3 kroner, ifølge NorgesEnergis overslag.

Under 2 kroner for å ha adventsstaken tent i jula

Har du en moderne femarmet adventsstake med LED-lys i vinduet, og lar den stå på fra første desember til og med nyttårsaften, vil det koste deg i underkant av 2 kroner i strømutgifter om du lar den stå på halve døgnet.

- Så dersom du velger julelys med LED-lys, koster det ikke mange kronene i strøm å lyse opp til jul, sier hun.

Den klassiske sjuarmede adventsstaken er derimot litt dyrere i drift. Den koster deg rundt 9 kroner i en måned i strømutgifter dersom den står på 12 timer i døgnet.

Den klassiske adventsstaken bruker mer strøm enn en moderne lysestake med LED-lys. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Den klassiske adventsstaken bruker mer strøm enn en moderne lysestake med LED-lys. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Slik regnet vi*: 

Sone NO1, NO2 og NO5:

 • Julelenke:
  7,5 W i effekt, 24 timer i døgnet, 31 dager, snittpris 417,28 øre, fratrekk strømstøtte 296,80 øre = 6,7 kroner i strømutgifter. 
 • Moderne adventsstake:
  0,8 W i effekt per pære (5 stk) = 4 W, 12 timer i døgnet, 31 dager, snittpris 417,28 øre, fratrekk strømstøtte 296,80 øre = 1,79 kroner i strømutgifter
 • Klassisk adventsstake:
  21 W i effekt totalt, 12 timer i døgnet, 31 dager, snittpris 417,28 øre, fratrekk strømstøtte 296,80 øre = 9,4 kroner i strømutgifter
 • Juledekorasjon, snøball 50 cm
  3,6 W i effekt, 24 timer i døgnet, 31 dager, snittpris på 417,28 øre, fratrekk strømstøtte 296,80 øre = 3,22 kroner i strømutgifter
 • Adventsstjerne:
  1,3W i effekt, 24 timer i døgnet, 31 dager, snittpris 417,28 øre, fratrekk strømstøtte 296,80 øre = 1,17 kroner i strømutgifter


*417,28 øre er snittprisen per 9.12.22 for de tre sørligste prisområdene, inkludert moms. Strømstøtte pr. 9.12.22 er også trukket fra, men nettleie og elavgift kommer i tillegg (utgjør ca. 65 øre/kWt). 

Kilder: SSB, Enova Svarer, Clas Ohlsson, Nord Pool. 

Kostnad for prisområde 3 - snittpris 326,12 øre/kWt, inkl. moms

 • Julelenke: 6,2 kroner i strømutgifter
 • Moderne adventsstake:  1,65 kroner i strømutgifter
 • Klassisk adventsstake:  8,7 kroner i strømutgifter
 • Juledekorasjon, snøball 50 cm:  2,98 kroner i strømutgifter
 • Adventsstjerne:  1,1 kroner i strømutgifter

Kostnad for prisområde 4 - snittpris 92,39 øre/kWt, uten moms

 • Julelenke:  4 kroner i strømutgifter
 • Moderne adventsstake:  1,1 kroner i strømutgifter
 • Klassisk adventsstake:  5,6 kroner i strømutgifter
 • Juledekorasjon, snøball 50 cm:  1,9 kroner i strømutgifter
 • Adventsstjerne:  0,7 kroner i strømutgifter

Prisene for sone 3 er inkludert moms. Sone 4 er unntatt moms. 
Prisene inkluderer ikke nettleie og elavgift. Strømstøtte pr 9.12.22 er trukket fra. Strømstøtte utløses ved snittpris på over 70 øre/kWt, uten moms (87,50 øre/kWt med moms). 

Les mer om strømstøtte her