NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Julens beste sparetips

Oppdatert: 22/11/2022
Hovedbilde: mostphotos.com - Galina Sandolova


La ikke høye strømpriser legge en for stor demper på julefeiringen. Med disse tretten tipsene blir julehøytiden blir både koselig og rimelig.

Høye strømpriser vil prege julehøytiden for mange i år. Heldigvis er det mulig å skape en god og varm julehøytid likevel, som heller ikke trenger å koste så mye.

- Sett fokus på de hyggelige tingene, sier Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom hos Danske Bank.

Cecilie Tvetenstrand. Foto: Sturlason

Cecilie Tvetenstrand. Foto: Sturlason

"Er du ute i siste øyeblikk med julegaver, blir det ofte lite gjennomtenkt og dyrt"

- Cecilie Tvetenstrand, Danske Bank

Hun understreker at det ikke er det som koster mest, som nødvendigvis gir mest glede. Enkle ting som det å invitere noen som er mye alene på middag, ta med kakao og invitere med på gåtur eller sende et julekort til noen som bor langt unna, kan ofte være til større glede enn en butikkjøpt ting.

- Dernest, jo tidligere du planlegger og gjør deg ferdig med julehandelen – jo rimeligere blir ofte totalsummen du bruker, i tillegg til at du har mer tid til å bruke på å være sammen med de nærmeste. Er du ute i siste øyeblikk med julegaver, blir det ofte lite gjennomtenkt og dyrt.

Det samme sier Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi. Hun har tretten tips til hvordan du sørger for at julehøytiden både blir koselig og rimelig.

Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi

Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi

"Julekosen trenger ikke å koste mye."

Lag hjemmelagede gaver

Hjemmelagde gaver koster som regel mindre enn kjøpte gaver, og det er ofte de som blir satt mest pris på.

La barna male eller tegne et fint bilde som dere kan ramme inn og gi til besteforeldre; eller lag spiselige gaver, det pleier å være kjempepopulært.

Hva med å strikke sokker, genser, grytekluter eller skjerf? Da gir du en gave som varmer på alle vis. 

"Strikke eller hekle gaver av restegarn. Du finner mange enkle og gratis oppskrifter på nett."

- Hildegunn Skage Teinum

Foto: mostphotos.com - Lesscholz

Gavekort på oppgaver

De som sier at de ikke trenger noe, blir sannsynligvis veldig glade for å få opplevelser eller tjenester i julegave. Hva med et gavekort på barnepass til slitne småbarnsforeldre, klippekort på hundepass eller gavekort på male- eller hagearbeid til huseiere? Eller hva med å gi et klippekort på massasje? Her er det kun fantasien som stetter grenser.

 

Spleis på julegavene

Spleis på julegaver. Søsken kan spleise på gave til foreldrene, eller hva med å foreslå at to sett besteforeldre spleiser på noe dere selv eller barna virkelig trenger? Da kan gavene blir ekstra nyttige samtidig som gaveutgiftene reduseres.

 

Begrense antallet gaver

Barn, unge og voksne trenger ikke gaver i hopetall. Begrens julegavene – og husk at selv små ekstragaver ofte utgjør store summer når utgiftene slås sammen.

 

Pakk inn i ting du har

Pakk inn julegavene i papir du har liggende, det kan være alt fra julepapir du har tatt vare på til aviser, ukeblader eller gamle tapetrester. Hyssing er et billig og fint julebånd, mens merkelapper og julekort kan du enkelt – og helt gratis – lage av papp og kartong du har liggende. Billig, men koselig og personlig preget innpakning.

Enkelt, dekorativt og bærekraftig med innpakning av resirkulert materiale.  Det er jo tross alt det som er inni som teller!  ‌Foto: mostphotos.com - Baloncici

Enkelt, dekorativt og bærekraftig med innpakning av resirkulert materiale. Det er jo tross alt det som er inni som teller! ‌Foto: mostphotos.com - Baloncici

Bruk LED-lys

Bruk lysslynger med LED-lys, både på juletreet og andre steder. Bruker du i tillegg timer på lysene, slik at de skrus av på dagtid eller om natten, unngår du å sløse med strøm eller batteri. Husk også å skru av lys i rom du ikke oppholder deg, det er en annen måte å redusere strømregningen.

Gladmelding: Julelysene koster mindre enn du tror

 

Billig og velsmakende julepynt

Julepynten trenger ikke bestå av glitrende, dyre oppheng. Hjemmelagde pepperkakehjerter med rødt silkebånd eller hyssing er en billig, men skikkelig fin måte å pynte til jul. Et annet tips er å ta en tur i bruktbutikken, der bugner det ofte av nostalgisk og fin julepynt til en billig penge.

Dekorerte pepperkakehjerter gjør seg på juletreet.  Bare husk å lage noen ekstra - det er rapportert om stort svinn!  ‌Foto: mostphotos.com - Irina Schmidt

Dekorerte pepperkakehjerter gjør seg på juletreet. Bare husk å lage noen ekstra - det er rapportert om stort svinn! ‌Foto: mostphotos.com - Irina Schmidt

Bruk finstasen fra i fjor eller lån av hverandre

Du trenger ikke kjøpe nye finklær hvert år. Bruk det du har eller lån av gode venner. Vær heller ikke redd for å spørre venner med eldre barn om de har noe som er for smått og som kan arves.

Sjekk også finn.no, Tise eller kjøp-og-salg-grupper på Facebook. Der finner man mye fint til en billig penge. I tillegg gjør du noe fint for miljøet når du går for gjenbruk. 

 

Bruk opp julematrestene

Hvor mye mat trenger du egentlig? Mange nordmenn hamstrer så mye mat til juledagene at de ender opp med å måtte kaste mye. Handle det du trenger, og skulle du ende opp med rester fra ribbe-, pinnekjøtt- eller andre julemåltid, kan du bruke restene til å lage juletapas. Søk på nettet etter gode restemåltidsoppskrifter hvis du trenger inspirasjon.

"Utnytt julematrestene og lag juletapas i romjula. Det er utrolig hvor mye godt man kan lage av julematen."

- Hildegunn Skage Teinum

‌Foto: mostphotos.com - Daniel Gual

Skriv handleliste

Skriv handleliste før du drar på butikken for å ta storhandelen. Da får du med deg det du trenger – og sannsynligvis mindre av det du ikke trenger. Det er også lurt å ikke handle på tom mage, da ender man fort opp med å kjøpe alt man har lyst på.

Før jul er det ofte priskrig på vanlige julevarer, og det kan være mange kroner å spare på å følge litt med.

 

Fordel ansvaret for julemiddagen

Skal du arrangere juleselskapet? Hva med et spleiselag? Fordel gjerne ansvaret for alt fra medisterkaker, julepølser og surkål til dessert og smågodt på gjestene – mens du selv fikser hovedretten og varme poteter. Det sparer deg for arbeid, og gjør samtidig julemiddagen mer overkommelig for lommeboken.

 

Sett opp julebudsjett

Sett opp budsjett for hvor mye du tenker å bruke på julemat, julepakker og andre utgifter knyttet til julefeiringen. Da holder du kontrollen på hva du har å rutte med, og slipper tomme konti når julen er over.

 

Lag din egen julepynt av ting fra naturen

Det er mye fint man kan pynte med som er helt gratis. Ta en tur i skogen og samle inn litt granbar, lyng, kongler, sopp eller kvister. Dette kan du enkelt sette sammen til en dekorativ juledekorasjon, bruke som bordpynt til juleselskapet eller lage en fin julekrans.

– De eneste utgiftene jeg hadde til kransen på bildet under, var den lille nissen og halmkransen inni, men her kan du fint bruke avispapir som du former til en sirkel. Resten plukket jeg i skogen eller gjenbrukte fra tidligere års julepynt, forteller Hildegunn.

Denne kransen kostet ikke mer enn 50 kroner, en brøkdel av hva slike kranser koster i butikken. Kranslaging er også en koselig juleverkstedaktivitet. Foto: Hildegunn Skage Teinum, NorgesEnergi

Denne kransen kostet ikke mer enn 50 kroner, en brøkdel av hva slike kranser koster i butikken. Kranslaging er også en koselig juleverkstedaktivitet. Foto: Hildegunn Skage Teinum, NorgesEnergi