Penger å spare på smart dusjing

Publisert: 17/02/2021
Oppdatert: 20/06/2023 - Vi legger i denne saken til grunn en gjennomsnittlig strømpris på 150 øre kWh for året, inkludert nettleie og avgifter i regnestykkene våre. Det er ikke tatt høyde for prisforskjeller mellom prissonene. 


Høye strømpriser gir dyre dusjer. Så enkelt kan du redusere kostnadene.

- Varmtvann er en av de store strømslukerne i en husholdning. Klarer du å redusere forbruket ditt av varmtvann, vil du fort merke at både dusjen og strømregningen blir billigere – og spesielt nå som strømmen er så dyr, sier Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi.

I en familie på to voksne og tre barn, kan dusjingen bli en betydelig utgift dersom alle dusjer lenge når strømprisene er på det høyeste.

 

"Det kan bli unødvendig dyrt for en trang familieøkonomi der det ofte er mye annet pengene skal brukes på"

- Geir Arne Gundersen

Så mye koster det å dusje per år for en person*:

10 minutters vanlig dusj hver dag = 2426 kroner

10 minutters sparedusj hver dag = 1314 kroner

5 minutter vanlig dusj hver dag = 1213 kroner

5 minutter sparedusj hver dag = 657 kroner

 

Sparepotensiale per nordmann: 

Fra 10 minutters vanlig dusj til 10 minutters sparedusj - spar 1112 kroner i året

Fra 10 minutters vanlig dusj til 5 minutters vanlig dusj - spar 1213 kroner i året

Fra 10 minutters vanlig dusj til 5 minutters sparedusj - spar 1769 kroner i året

 

(*Tallene tar utgangspunkt i en gjennomsnittlig strømpris for året på 150 øre/kWh, inkludert nettleie og avgifter. Regnestykkene gjelder en dusj per dag for en person.)

 

"For en enkelt husholdning kan det å gå over til sparedusj, samt korte ned dusjtiden fra ti til fem minutter, fort bety flere tusen spart i året, for ikke å snakke om enda flere penger for storfamiliene."

- Geir Arne Gundersen

Nordmenn går glipp av milliarder

(Tallene tar utgangspunkt i en gjennomsnittlig strømpris for året på 150 øre/kWh, inkludert nettleie og avgifter.)

Et regnestykke strømselskapet har gjort, viser at nordmenn har mye å spare på å endre dusjvanene sine. Dersom vi legger til grunn at alle i Norge dusjer hver dag i ti minutter vil et skifte fra vanlig dusj til sparedusj gitt en samlet besparelse på 6 milliarder kroner i året. 

Hadde alle i tillegg redusert dusjtiden fra 10 min vanlig dusj til fem minutter i sparedusj, ville besparelsen økt til nesten 9,5 milliarder kroner.

— Det er kanskje ikke helt realistisk at alle i Norge dusjer så lenge hver dag, men på den andre siden er det heller ikke helt uvanlig at mange kan finne på å dusje både to og tre ganger, om dagen. Så helt urealistisk er det heller ikke, sier Gundersen.

Han understreker at det å tenke økonomi også når det kommer til dusjen ikke trenger å gå på bekostning av velværen.

— Sparedusjene er ikke sånn kjipe og vonde som før i tiden, og de koster heller ikke all verden, sier Gundersen og forklarer at mange tror feilaktig at trykket i dusjen blir dårligere med sparedusj.

Prinsippet med sparedusj, derimot, er at man lager en innsnevring i dusjhodet eller slangen som gjøre at vannmengden som kommer ut reduseres. På den måten sparer sparedusjen strøm.

Musikktrikset som kutter strømregningen

 

Et tips er å sette på favorittsangen din på vei inn i dusjen. Når den er ferdig, er dusjen også ferdig.

Må du dusje hver dag?

Tor Reier Lilleholt, analysesjef hos analyseselskapet Volue, mener mange kan spare mye på å tenke gjennom vanene sine – og vurdere hva som egentlig er nødvendig.

- Med dusjing gjelder nok alle bekker små prinsippet, sier han og fortsetter:

- Det er ikke kostnaden for den ene lange dusjen som blir dramatisk på strømregningen dersom den er nødvendig, da er det heller den totale dusjingen over tid. Man burde nok heller spørre om man virkelig trenger å dusje hver dag – eller til og med flere ganger om dagen?

"Trenger du virkelig å dusje hver dag - eller til og med flere ganger om dagen?"

- Tor Reier Lilleholt

Høyere strømpriser om vinteren

Selv om du klarer å knipe strøm på dusjvanene dine, har det likevel vært dyrt å bruke strøm de siste årene. Prisene er normalt sett høyere om vinteren når forbruket øker og det blir kaldt ute. Da øker også etterspørselen etter strøm. Om sommeren er 

Regjeringens strømstøtte

Selv om regjeringen har innført en ordning der staten dekker 90% av gjennomsnittlig strømpris over 70 øre kWh (uten moms), har forbrukerne merket de høye strømprisene godt. Staten har vedtatt strømstøtte ut 2024.

Les mer om kompensasjonsordningen