Slik dusjer du for en femmer -
og ikke tjue kroner

Publisert: 17/02/2021


Ekstremt høye strømpriser gir dyre dusjer. Så enkelt kan du redusere kostnadene.

- Varmtvann er en av de store strømslukerne i en husholdning. Klarer du å redusere forbruket ditt av varmtvann, vil du fort merke at både dusjen og strømregningen blir billigere – og spesielt nå som strømmen er så dyr, sier Rita Lund Thune i NorgesEnergi.

For med høyeste strømpriser på elleve år i Sør-Norge, kan en dusj fort koste deg rundt 20 kroner nå, skriver e24.no. I en familie på to voksne og tre barn, blir dusjingen fort en utgift på hundre kroner dagen dersom alle dusjer lenge på de dyreste tidspunktene.

 

"Det kan bli unødvendig dyrt for en trang familieøkonomi der det ofte er mye annet pengene skal brukes på"

- Rita Lund Thune

Vi går glipp av 3,59 milliarder kroner

Et regnestykke strømselskapet har gjort, viser at nordmenn har mye å spare på å endre dusjvanene sine. Hadde for eksempel alle endret gått fra ti minutters vanlig dusj til ti minutter i sparedusj, ville det gitt en samlet strømbesparelse som tilsvarer 3,59 milliarder kroner i året.

Hadde alle i tillegg redusert dusjtiden til fem minutter i sparedusj, ville besparelsen økt til 5,7 milliarder kroner. Thune understreker at det faktisk heller ikke trenger å gå på bekostning av velværen.

- Sparedusjene er ikke sånn kjipe og vonde som før i tiden, og de koster heller ikke all verden, sier Thune og forklarer at mange tror feilaktig at trykket i dusjen blir dårligere med sparedusj.

Prinsippet med sparedusj, derimot, er at man lager en innsnevring i dusjhodet eller slangen som gjøre at vannmengden som kommer ut reduseres. På den måten sparer sparedusjen strøm.

"For en enkelt husholdning kan det å gå over til sparedusj, samt korte ned dusjtiden fra ti til fem minutter, fort bety en tusenlapp spart i året, for ikke å snakke om enda flere penger for storfamiliene."

- Rita Lund Thune

Må du dusje hver dag?

Tor Reier Lilleholt, analysesjef hos analyseselskapet Volue, mener mange kan spare mye på å tenke gjennom vanene sine – og vurdere hva som egentlig er nødvendig.

- Med dusjing gjelder nok alle bekker små prinsippet, sier han og fortsetter:

- Det er ikke kostnaden for den ene lange dusjen som blir dramatisk på strømregningen dersom den er nødvendig, da er det heller den totale dusjingen over tid. Man burde nok heller spørre om man virkelig trenger å dusje hver dag – eller til og med flere ganger om dagen?

"Trenger du virkelig å dusje hver dag - eller til og med flere ganger om dagen?"

- Tor Reier Lilleholt

Spår lavere strømpriser snart

Selv om du klarer å knipe strøm på dusjvanene dine, er det likevel dyrt å bruke strøm fortiden.

- Siden nyttår har vi hatt en veldig kjølig periode; januar og februar er de kaldeste vintermånedene vi har registrert siden 2010. Norge er et av de landene i verden som er mest avhengig av elektrisk oppvarming, og da sier det seg selv at temperaturen er viktig for etterspørselen og prisen.

Trøsten er at det sannsynligvis er lavere priser i vente – spesielt når vinterkulden avtar.

- Det er meldt vesentlig mildere temperaturer fremover, selv om prognosene likevel tyder på at det blir en kjøligere mars enn normalt. Dette er selvfølgelig fortsatt usikkert, men det vil nok uansett bli mindre anstrengt prismessig enn vi tidvis har opplevd de siste månedene.

Stort sparepotensiale

Så mye kunne man spart dersom alle i disse byene hadde installert sparedusj og kun dusjet fem minutter - og ikke ti: