Så mye strøm er det vanlig å bruke

Sist oppdatert: 25/08/2022


Lurer du på hva som er et vanlig strømforbruk? Og hvordan du selv ligger an? Slik får du oversikten.

– En norsk husholdning bruker i gjennomsnitt 16 000 kilowattimer strøm i året, men det varierer selvsagt veldig, sier Hildegunn Skage Teinum i markedsavdelingen hos NorgesEnergi.


Hvor mye strøm du bruker avhenger selvsagt av hva slags type bolig du bor i, hvilke oppvarmingskilder du bruker, når på døgnet du bruker strøm og hvor god du er til å drive med effektive strømsparetiltak.

Det er derfor svært vanskelig å sammenlikne seg med naboen.
Selv om dere bor i like store hus eller leiligheter, kan strømforbruket være totalt forskjellig.
Foto: mostphotos.com - Nataliya Nazarova

Gode grunner til å få oversikt over eget strømforbruk

Teinum anbefaler at man skaffer seg oversikten over sitt eksakte strømforbruk. Det er nyttig dersom man skal bytte strømavtale, men det bidrar også til å øke bevisstheten og gjøre det enklere å holde kontroll på strømforbruket.

– Når du kjenner årsforbruket, blir det lettere å holde øye med forbruket og utviklingen på dette. Det kan også motivere til å teste ut nye strømsparetiltak - og følge med på hva slags effekt de har i kroner og øre, tipser hun.

– Selv bor jeg i et relativt nytt hus med en elbil, vann-til-vann varmepumpe og smartstyring. Men med fem personer i husholdningen går det mye strøm til oppvarming av varmtvann og klesvasken er en "never ending story". Vi bruker omtrent 30.000 kWh i året, fortsetter hun.

"Har du oversikten, er det mye enklere å legge merke til endringene og eventuelt gjøre forbedringer"

- Hildegunn Skage Teinum

Skulle du oppdage at strømforbruket de siste månedene har vært uforklarlig høyt sammenlignet med tidligere bruk, kan det være en indikator på at noe trenger ettersyn.

Kanskje tetningslistene rundt vinduer og dører har blitt dårlige, og slipper inn mye mer kald luft enn ellers? Eller kanskje varmepumpen har dårligere effekt enn den skal og trenger vedlikehold?

– Har du oversikten, er det mye enklere å legge merke til endringene og eventuelt gjøre forbedringer. Vi har for eksempel funnet ut at tettelistene rundt ytterdørene bør byttes denne høsten. Det samme må spottene i taket, der dimmeren ikke er tilpasset moderne led-pærer. Det er en investering, men vi tror det vil lønne seg i det lange løp, sier hun. 

– For ikke å snakke om at det ser ut som et diskotek i stua når lyspærene plutselig begynner å blinke helt vilt! 

Mann som bytter filter på varmepumpe

Det anbefales å bytte filter på varmepumpa hvert halvår. Mellom byttene er det lurt å støvsuge en gang i blant.

Slik sjekker du ditt strømforbruk

Dersom du lurer på hva ditt eksakte strømforbruk er, finnes det flere måter å finne ut av det på. Du kan for eksempel ta en titt på den siste strømregningen du fikk.

Da vil du se at forbruket ditt står oppført i kWh, noe som er en forkortelse for kilowatt hour, eller kilowattime som det heter på norsk.

Thune forklarer at en watt er målet på hvor mye effekt som forbrukes eller produseres; eller mer presist hvor fort energien omformes.

"En wattime er den energien som 1 watts effekt utvikler i løpet av en time. Det vil si at 1 kilowatts forbruk i løpet av én klokketime er det samme som 1 kilowattime."

- Rita Lund Thune

Tre steder du kan finne forbruket ditt:

 

1. Sjekk smartmåleren din hjemme

2. Logg deg inn på "Min Side"

3. Sjekk din siste faktura

Visning av strømforbruk i løpet av en måned på norgesenergi.no
Visning av strømforbruk time for time på norgesenergi.no

Prisene endrer seg time for time

 

Selv om du har likt forbruk i kWh hver måned, vil beløpet på strømregningen variere. 

Dette er fordi strømprisen endrer seg time for time gjennom hele døgnet. Bruker du mye strøm i de timene der prisen er høyest, vil det kunne gi store utslag på sluttsummen på fakturaen.

Dette består strømregningen av:

Sjekk hva du betaler for

Vi matcher prisen

Som kunder hos NorgesEnergi kan du være trygg på at du har god strømavtale. Får du tilbud om en billigere spotprisavtale fra en annen leverandør matcher vi prisen.

Les mer om Prismatch