Så mye er et normalt strømforbruk

Sist oppdatert: 25/08/2022


Lurer du på hva som er et normalt strømforbruk i Norge? Og hvordan du selv ligger an? Slik får du oversikten.

– En norsk husholdning har et gjennomsnittlig strømforbruk på 16 000 kilowattimer strøm i året. Det vil si i snitt 1 333 kWh i måneden, men strømforbruket varierer gjennom året. De aller fleste bruker mer strøm om vinteren når det er kaldt enn om sommeren når behovet for oppvarming ikke er like høyt, sier Hildegunn Skage Teinum i markedsavdelingen hos NorgesEnergi.


– Hvor høyt strømforbruket ditt er avhenger selvsagt også av hva slags type bolig du bor i, hvilke oppvarmingskilder du bruker, når på døgnet du bruker strøm og hvor god du er til å drive med effektive strømsparetiltak, fortsetter hun.

Selv om dere bor i like store hus eller leiligheter, kan strømforbruket være totalt forskjellig.
Det er derfor svært vanskelig å sammenlikne seg med naboen.
Foto: mostphotos.com - Nataliya Nazarova

Gode grunner til å få oversikt over eget strømforbruk

Teinum anbefaler at man skaffer seg oversikten over sitt eksakte strømforbruk. Det er nyttig dersom man skal bytte strømavtale, men det bidrar også til å øke bevisstheten og gjøre det enklere å holde kontroll på strømforbruket. Er du kunde hos NorgesEnergi får du full oversikt over strømforbruk og strømpriser på Min side eller i NorgesEnergi-appen.

– Når du kjenner årsforbruket, blir det lettere å holde øye med forbruket og utviklingen på dette. Det kan også motivere til å teste ut nye strømsparetiltak - og følge med på hva slags effekt de har i kroner og øre, tipser hun.

– Selv bor jeg i et relativt nytt hus med en elbil, vann-til-vann varmepumpe og smartstyring på varmtvannsbereder. Men med fem personer i husholdningen går det mye strøm til oppvarming av varmtvann og klesvasken er en "never ending story". Vi bruker i underkant av 30.000 kWh i året, fortsetter Teinum.

"Har du oversikt over strømforbruket, er det mye enklere å legge merke til endringene og eventuelt gjøre forbedringer"

- Hildegunn Skage Teinum

Skulle du oppdage at strømforbruket de siste månedene har vært uforklarlig høyt sammenlignet med tidligere bruk, kan det være en indikator på at noe trenger ettersyn.

Kanskje tetningslistene rundt vinduer og dører har blitt dårlige, og slipper inn mye mer kald luft enn ellers? Eller kanskje varmepumpen har dårligere effekt enn den skal og trenger vedlikehold?

– Har du oversikten, er det mye enklere å legge merke til endringene og eventuelt gjøre forbedringer. Vi har for eksempel funnet ut at tettelistene rundt ytterdørene bør byttes denne høsten. Det samme må spottene i taket, der dimmeren ikke er tilpasset moderne led-pærer. Det er en investering, men vi tror det vil lønne seg i det lange løp, sier hun. 

– For ikke å snakke om at det ser ut som et diskotek i stua når lyspærene plutselig begynner å blinke helt vilt! 

Mann som bytter filter på varmepumpe

Det anbefales å bytte filter på varmepumpa hvert halvår. Mellom byttene er det lurt å støvsuge en gang i blant.

Slik sjekker du ditt strømforbruk

Dersom du lurer på hva ditt eksakte strømforbruk er, finnes det flere måter å finne ut av det på. Du kan for eksempel ta en titt på den siste strømregningen du fikk. Du kan også se hva strømregningen består av her.

Da vil du se at forbruket ditt står oppført i kWh, noe som er en forkortelse for kilowatt hour, eller kilowattime som det heter på norsk.

Teinum forklarer at en watt er målet på hvor mye effekt som forbrukes eller produseres; eller mer presist hvor fort energien omformes.

"En wattime er den energien som 1 watts effekt utvikler i løpet av en time. Det vil si at 1 kilowatts strømforbruk i løpet av én klokketime er det samme som 1 kilowattime."

- Hildegunn Skage Teinum

Tre steder du kan finne strømforbruket ditt:

1. Sjekk smartmåleren din hjemme

2. Logg deg inn på "Min Side" eller sjekk i NorgesEnergis app

3. Sjekk din siste faktura

Visning av strømforbruk i løpet av en måned på norgesenergi.no
Visning av strømforbruk time for time på norgesenergi.no

Prisene endrer seg time for time

Selv om du har likt strømforbruk i kWh hver måned, vil beløpet på strømregningen variere. 

Dette er fordi strømprisen endrer seg time for time gjennom hele døgnet. Bruker du mye strøm i de timene der strømprisen er høyest, vil det kunne gi store utslag på sluttsummen på fakturaen. Les mer om strømpriser og hvordan strømprisen fungerer.

Sjekk hva du betaler for:

Dette består strømregningen av

Vi matcher prisen

Som kunder hos NorgesEnergi kan du være trygg på at du har god strømavtale. Får du tilbud om en billigere spotprisavtale fra en annen leverandør matcher vi prisen.

Les mer om Prismatch