
Dette bør du sjekke før du går på visning
Hovedbilde: unsplash.com
Det er lett å forelske seg i bildene når man er på boligjakt. Før du går på visning er det imidlertid én ting du bør sjekke; nemlig energimerkingen.
Energimerkingen kan nemlig ha stor innvirkning på hvor høye strømregninger du får etter du har flyttet inn i boligen. Og høye strømregninger er jo noe de færreste ønsker – i hvert fall så lenge det er mulig å unngå.

Som vist i figuren, inneholder energimerkingen en energikarakter og en oppvarmingskarakter. Kilde: Enova
Energikarakter
Energikarakteren gir deg informasjon om boligens energikarakter – der A er best og G er svakest. En god energikarakter betyr at boligen er energieffektiv. Lavenergiboliger og passivhus ligger gjerne på A eller B, mens eldre hus oftest befinner seg i den andre enden av skalaen.
Oppvarmingskarakter
Oppvarmingskarakteren sier noe om boligens oppvarmingssystem. På den ene siden indikerer rød oppvarmingskarakter at boligen i stor grad må varmes opp med elektrisitet, olje eller gass. På den andre siden indikerer grønn oppvarmingskarakter at boligen i stor grad kan varmes opp med kilder som fjernvarme, sol og varmepumpe.
Oppvarmingskarakteren sier altså ikke noe om hvor energi du trenger for å varme opp boligen, slik energikarakteren gjør. Men ved for eksempel høye strømpris gir en god oppvarmingskarakter deg fleksibilitet til å benytte andre energikilder enn elektrisitet.

Energikarakteren og oppvarmingskarakteren utgjør til sammen boligens energimerking.
Energimerkingen kan påvirke strømregningen
Siden ulike boliger har ulik energimerking, er det ikke alltid at antall kvadratmeter avgjør størrelsen på strømregningen. Ved å velge en bolig med dårlig energimerking, kan du risikere å sitte igjen med strømregninger langt høyere enn du hadde forventet – og som du attpåtil aldri blir kvitt med mindre du renoverer boligen eller flytter.
Ved derimot å velge en bolig med god energimerking, skaffer du deg både et godt utgangspunkt for å holde strømregningene lave, samt fleksibilitet til å velge andre energikilder enn elektrisitet når strømprisene er høye.
Som kjøper har du krav på å få se boligens energiattest og det er eier av boligen som er ansvarlig for å energimerke boligen.
Det betyr at dersom du kjøper en bolig der selger ikke fremlegger energiattest etter du har bedt om dette skriftlig, kan du selv gå til anskaffelse av en energiattest for selgers regning.
Bestill strøm til ny bolig
Husk å bestille strømavtale til ny bolig når du flytter. Glemmer du det får du såkalt «ventestrøm» fra nettselskapet ditt, noe som er mye dyrere enn strømmen du kjøper gjennom en strømleverandør.
