Dette bør du huske på når du skal overta den nye boligen
Oppdatert: 15/06/2023
Hovedbilde: unsplash.com - Christelle Bourgois
Slurver du på overtakelsen, kan det fort føre til utgifter du egentlig ikke skulle hatt. Dersom du skal overta en splitter ny bolig, har du flere rettigheter enn om du hadde kjøpt brukt bolig.Her er fire tips som potensielt kan spare deg for mange penger dersom ikke alt er som det skal være i forbindelse med overtakelsen.
TIPS 1: Skriv ned feil og få dem fikset
På overtakelsen går dere gjennom den leverte boligen for å se om alt er som det skal. Da gjelder det å sjekke alt fra topp til tå, i kriker og kroker. Du har for eksempel krav på at alle småfeil og skader du måtte oppdage, blir fikset uten at det koster deg ei krone. Forutsetningen er at du påpeker disse under overtakelsen.
- Finner du mangler, bør du notere dem fortløpende i overtakelsesprotokollen. Du og entreprenøren behøver ikke nødvendigvis å være enige; skriv uansett ned alt du mener mangler, uavhengig av hva entreprenøren måtte mene, råder Are Opdahl, advokat og distriktsleder for Huseiernes Landsforbund på Sunnmøre.
Grunnen er at overtakelsesprotokollen vil virke som bevismateriale i ettertid.
Ifølge Opdahl skal entreprenøren få mulighet til å rette manglene, men akkurat hvor mange rettingsforsøk entreprenøren skal få, blir et skjønnsspørsmål. Samtidig skal det ikke være til vesentlig ulempe for forbruker, og det skal skje innen rimelig tid.
- Blir ikke manglene rettet, kan du kreve et prisavslag som tilsvarer summen det koster deg å få manglene rettet, sier han.

Sjekk boligen grundig og skriv ned alt av feil og mangler i overtakelsesprotokollen. Foto: Shutterstock
TIPS 2: Nekt overtakelse før mangler er utbedret
Dersom boligen har vesentlige mangler, har du mulighet til å nekte overtakelse.
- Viktige fasiliteter som strøm og vann, samt formelle ting som manglende ferdigattest, manglende midlertidig brukstillatelse, eller at firmaet ikke har ansvarsrett, er ting som i de fleste situasjoner er store nok til at du kan nekte overtakelse før de er rettet, sier Opdahl.
Men dersom det er mindre feil eller mangler, som for eksempel at kjøkkenvasken ennå ikke er på plass, stiller det seg annerledes. Da er mangelen normalt ikke stor nok til at du kan nekte overtakelse, men den skal likefullt ordnes og ferdigstilles innen rimelig tid.
TIPS 3: Hold igjen penger
Dersom det foreligger mangler, har du også lov til å holde tilbake deler av kjøpesummen uten at du behøver å være enig med entreprenøren om det. Finner du for eksempel mangler til 300 000 kroner, kan du holde tilbake beløpet.
- Det kan kanskje være vanskelig å anslå kroneverdien på manglene i en litt stresset situasjon på overtakelsen. Da er det lov å gjette, men det går også an å ta en telefon til en takstmann og få en litt mer kvalifisert gjetning, tipser Opdahl.
Han forteller at mange frykter at det å holde tilbake penger er ensbetydende med mislighold av kontrakten, men advokaten beroliger med at det er ikke tilfelle så lenge du har deponert det aktuelle beløpet i en bank. Du kan altså ikke bli sittende med pengene på din egen konto.
- Sett dem inn på en depositumskonto i banken, der banken kun kan utbetale beløpet ved enighet mellom partene eller rettskraftig dom. Da har du ikke misligholdt kontrakten selv om entreprenøren ennå ikke har fått pengene sine.
Dersom entreprenøren ikke har stilt bankgaranti kan du også holde tilbake penger tilsvarende dette beløpet. Pass derfor på at entreprenør kan dokumentere at slik bankgaranti er stilt, før du betaler kjøpesummen.

Du har lov til å holde igjen penger dersom du setter dem inn i en depositumskonto i banken. Foto: mostphotos.com
TIPS 4: Husk å bestille strøm, slik at du slipper dyr ventestrøm
Når du overtar nøklene for din nye bolig, bør du umiddelbart huske å inngå en avtale med et strømselskap som gir deg en gunstig pris. Gjør du ikke det, vil du definitivt merke det på de neste strømfakturaene, påpeker Geir Arne Gundersen, som er ansvarlig for marked og kommunikasjon i NorgesEnergi.
Hun forklarer at du da vil automatisk bli satt opp på nettleieselskapenes ventestrømavtale. De første seks ukene vil prisene være regulert av olje- og energidepartementet, men etter denne perioden, er det helt opp til netteier å prise ventestrømmen.

"Ventestrømmen du får fra netteier er mye høyere enn strømselskapenes priser"
- Geir Arne Gundersen
- Og da får du langt høyere priser enn det strømselskapene opererer med, uansett hvilken avtale du måtte velge. Påslaget du må betale på strøm levert av nettleieselskapet er mye høyere sammenlignet med strøm levert fra et strømselskap. Litt avhengig av hvor stort forbruket ditt er vil det koste deg hundrevis av kroner, sier Gundersen.
Les også: Så dyr er ventestrømmen