Så enkelt kan du lyse opp hverdagen til andre

Publisert: 08/01/2021


– Vi kan alle bidra til at andre skal få det litt bedre, mener Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi. Hun oppfordrer alle til å snakke mer med dem de er glad i i denne utfordrende tiden. 

Da var vi der igjen. Hjemme i stua, uten noe særlig sosial kontakt med andre. For med stigende smittetrend har landets myndigheter stengt ned store deler av samfunnet en periode, slik at vi skal få bukt med coronavirusets herjinger.

Men det er lys i tunnelen. Ny vaksine, for eksempel, vil bidra til at vi får hverdagen tilbake om ikke så lenge.

- Ikke glem det når ensomhet, angst eller bekymringer tynger deg eller dine, sier Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi og oppfordrer samtidig alle til å gjøre en ekstra innsats for å skape lys og positiv energi for oss selv og andre i denne forbigående mørke tiden.

- Når man er drittlei av å være alene, hjelper det for eksempel med en telefonsamtale til en du er glad i. Det er et plaster på såret når man ikke kan treffes ansikt til ansikt, og den i andre enden vil garantert sette pris på omtanken, sier hun.

Hildegunn kontaktet en ny person hver dag i hele adventstida. Foto: privat

Hildegunn kontaktet en ny person hver dag i hele adventstida. Foto: privat

Ringte en ny person hver dag

Selv fikk hun ideen om å lage en skravlekalender etter å ha vært Ringevenn for Røde Kors i litt over et halvt år. Hver eneste dag i desember ringte hun en venn eller slektning hun ikke hadde snakket med på lenge.

Før hun startet, satte hun opp en liste over folk hun skulle kontakte. Navnene ble fordelt utover dagene i måneden, og når en ny dag kom, ringte hun personen på kalenderen for å slå av en prat eller avtale spasertur i friluft.

- På den måten fikk jeg skravlet litt med alt fra gamle tanter og tidligere kollegaer til studievenninner jeg ikke hadde sett på lange tider. Det var veldig koselig og var et lite bidrag til å spre litt lys og positiv energi til folk jeg setter pris på, sier hun.

Teinum forteller at telefonsamtalene ble tatt veldig godt imot av alle. Noen ble også litt overrasket – men selvsagt på en positiv måte.

- Da jeg ringte kusina mi som jeg sjelden snakker med på telefon, var hennes umiddelbare respons: “Hvorfor ringer du, du pleier jo aldri å ringe for å kjase?” Jeg lo og forklarte, og så lo vi enda litt mer sammen. Vi endte opp med å ha en kjempekoselig lang samtale.

Hildegunn lagde kalender der hun plottet inn navn på venner og familie som hun ville kontakte i løpet av førjulstida. Nå kan du laste ned vår kalender som fungerer hele året.

Hildegunn lagde kalender der hun plottet inn navn på venner og familie som hun ville kontakte i løpet av førjulstida. Nå kan du laste ned vår kalender som fungerer hele året.

- Prøv selv!

Teinum sier at erfaringen var så positiv at hun anbefaler andre å forsøke det samme – kanskje som en januar- eller februarkalender.

Last ned vår enkle "Skravlekalender"

Oppfordringen går også til dem som føler seg særskilt isolert og ensomme.

- I stedet for å sitte og synes synd på seg selv fordi ingen andre ringer, går det an å være proaktiv og ringe selv. Kjenner du noen som bor alene og har få personer rundt seg, kan du for eksempel være ekstra oppmerksom på å kontakte dem, sier hun.

Våg å dykke ned i hvordan man egentlig har det

Psykologspesialist Tor André Fjellstad i SPIRE Psykologtjeneste synes ideen om skravlekalender er spennende. Han tror så absolutt at tiltaket kan spre glede – i og med at det kan gi en opplevelse av å høre til i et større fellesskap. Det kan igjen motvirke ensomhet.

Psykologspesialist Tor André Fjellstad

Psykologspesialist Tor André Fjellstad

"De fleste mennesker trenger kontakt med andre for å ha det godt."

- Generelt har det vært en økning i psykiske plager under pandemien, og det er grunn til å tro at det har med ensomhet å gjøre. De fleste mennesker trenger kontakt med andre for å ha det godt.

Han råder samtidig til å forsøke å komme bak masken til den man ringer eller kontakter, og ikke bare snakke overflatisk med hverandre.

- Det er viktig at man tør snakke litt om hvordan man egentlig har det. De færreste har det bare bra, det er stort sett flere følelser i sving. Mange kan også kjenne seg ensomme, selv om de er sammen med andre. Husk at de beste lytterne ikke er de som forsøker å finne løsninger på den andres problem, men som bare lytter og tåler den andre, sier han.

Psykologspesialisten synes videre det er smart å forsøke å få den andre med seg ut på gåtur. På den måten får man både sosial kontakt, bevegelse, lys og luft – som alle har godt av.

- I tillegg kan det være enklere å snakke sammen når man går skulder til skulder enn om man snakker over telefon, sier Fjellstad.

Les også: 7 av 10 unge kjenner seg ensomme

Oppfordrer de ansatte til å skravle

Teinum i NorgesEnergi synes også at bedrifter bør ta ansvar for å legge til rette for gode mellommenneskelige relasjoner, til tross for at de fleste jobber på hjemmekontor.

På tampen av fjoråret ble for eksempel hennes arbeidsgiver landets første Skravelkopp-bedrift. Konseptet bygger på Skravlekopp-initiativet til Venke Knutson, som skal gjøre det enklere for folk å ta kontakt med andre – på kafeer, restauranter, men også på arbeidsplasser.

Alle ansatte i NorgesEnergi fikk hver sin Skravlekopp og oppfordring om å skravle mer sammen. Foto: NorgesEnergi

Alle ansatte i NorgesEnergi fikk hver sin Skravlekopp og oppfordring om å skravle mer sammen. Foto: NorgesEnergi

- For NorgesEnergis ansatte betydde sertifiseringen at vi fikk utdelt hver vår grønne skravlekopp og at vi ble delt inn i grupper på fire og fire. Vi ble deretter oppfordret til at hver gruppe skulle sette av tid til å være sosiale oss i mellom – for eksempel digitalt eller ved å møtes til en rask spasertur utendørs, forklarer Teinum.

Hun synes konseptet er veldig godt og har tro på at det vil være et viktig bidrag til at kollegaene skal klare å opprettholde et sosialt bånd seg imellom under corona-pandemien.

- Det er en fin måte å holde det sosiale på kontoret i hevd og skape mer av den viktige energien mellom oss mennesker, sier hun.

Bli en Skravlekopp du også - les mer om Skravlekopp