NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Lønner det seg å koke opp vannet i vannkoker eller på komfyr?

Oppdatert: 25/08/2022


La si du har mulighet til å koke opp tevannet enten i vannkokeren, mikrobølgeovnen, på induksjonsplatetoppen eller den elektriske kokeplaten – hvilken bør du da velge for å bruke minst mulig energi?

Ifølge et eksperiment Framtiden i våre hender gjorde for noen år tilbake, viste det seg å være relativt stor forskjell.

Vannkokeren brukte nemlig betydelig mindre strøm enn for eksempel mikrobølgeovnen til å koke opp en liter med kaldt vann. Den nest gjerrigste på strømmen var induksjonsplatetoppen, deretter fulgte den elektriske kokeplaten. Mikrobølgeovnen, derimot, brukte mest strøm til oppgaven, skriver miljøorganisasjonen.


Les om eksperimentet til Fremtiden i våre hender

— Ikke overrasket

Førsteamanuensis Magnus Jahre ved Institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU er ikke overrasket.

Han forklarer samtidig at energien som må tilføres vannet for å få det til å koke, er den samme uavhengig om du bruker vannkoker eller komfyr.

— Det sentrale blir hvor mye av energien som leveres til vannet og hvor mye som går tapt på veien. Det er som forventet at både vannkoker og induksjonstopp er ganske effektive, slik som eksperimentet over viser. På en keramisk topp, derimot, går en del av energien tapt til omgivelsene.

Jahre legger til at et annet sentralt element er effekten til det elektriske apparatet, altså mengden energi det leverer per tidsenhet. Jo høyere effekt, jo kortere tid tar det å levere den energimengden som skal til for å få vannet til å koke.

— Dermed er det ikke slik at den metoden som koker vannet raskest nødvendigvis bruker minst energi.

Sjekk lista: Hva bruker mest strøm i hjemmet?

"Det er ikke slik at den metoden som koker vannet raskest nødvendigvis bruker minst energi"

- Magnus Jahre

Skal du ha billigst vann til tekoppen bør du koke det i vannkoker. Foto: Unsplash

Skal du ha billigst vann til tekoppen bør du koke det i vannkoker. Foto: Unsplash

Bruk lokk!

Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi påpeker at det ikke ligger den største energibesparelsen i å optimalisere vannkokingen, men at det likevel kan være penger spart på å være bevisst på de ulike elektriske apparatenes strømforbruk.

– Alle monner drar. Og når du koker opp vann, kan du også spare energi på å ikke koke opp mer vann enn du trenger, samt alltid bruke lokk dersom du koker opp via platetoppen, sier hun.