NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

 Foto: Elsikkerhet Norge

Foto: Elsikkerhet Norge

Derfor bør du sjekke jordfeilbryteren nå

Oppdatert: 15/06/2023

Virker ikke jordfeilbryteren som den skal, bør du få den fikset umiddelbart.

– Det er utrolig viktig å sjekke jordfeilbryteren regelmessig, tipser Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi. 

For dersom det har oppstått feil i den, og man ikke oppdager denne, kan det i verste fall føre til brann - og fare for liv og helse.

"Selv sjekker jeg jordfeilbryteren hjemme hos meg selv en til to ganger i året."

- Hildegunn Skage Teinum

Sjekk jordfeilbryteren minst en gang i halvåret

Elsikkerhet Norge råder alle husholdninger til å sjekke jordfeilbryteren sin regelmessig, og gjerne to ganger i året. 

- Noen produsenter av sikringsskap gir informasjon om hvor ofte de mener jordfeilbryteren bør testes, og det er en god plan å følge denne anbefalingen, sier Lars Petter Johansen, brannetterforsker og elsikkerhetsingeniør i Elsikkerhet Norge. 

Informasjon om dette finner du gjerne på døren inne i sikringsskapet. Skulle det ikke stå noen anbefalinger der, er Johansens råd klart: 

- Da kan du teste en gang i halvåret. ​

Sjekk i sikringsboksen din for å finne ut hvor ofte du bør teste jordfeilbryteren.

Derfor er jordfeilbryteren så viktig

Den viktigste grunnen til å teste jordfeilbryteren, er for å forsikre seg at den fungerer som den skal. Hvis du ikke tester denne, risikerer du at mekanikken inne i jordfeilbryteren gror fast - eller at den er defekt og dermed ikke løser seg ut når det oppstår jordfeil.

Jordfeil kan oppstå i alt fra varmekabler, lysrørarmaturer og varmtvannsberedere til komfyr, fryser, brødrister og utvendige skjøteledninger. Når en jordfeilbryter oppdager at det er en feil i et elprodukt, skal jordfeilbryteren sørge for at strømmen kobles ut på den aktuelle kursen som forsyner produktet med strøm. 

Jordfeil kan oppstå ved feil i ledningsnettet eller elektrisk utstyr. Foto: NorgesEnergi/S&B-N

Jordfeil kan oppstå ved feil i ledningsnettet eller elektrisk utstyr. Foto: NorgesEnergi/S&B-N

Enkelt å teste jordfeilbryteren

Ifølge fagmannen er det enkelt å teste jordfeilbryteren. 

- I eldre anlegg er jordfeilbryteren gjerne en egen enhet. Da holder det at du sjekker bryteren ved å trykke på testknappen, forklarer han. 

I nyere anlegg, derimot, er jordfeilbryteren ofte tilknyttet hver enkelte kurs inne i de ulike sikringene. Har du det slik hjemme hos deg, må du sjekke jordfeilbryteren på hver enkelt kurs ved hjelp av testknappen. 

Oppdager du at jordfeilbryteren ikke virker, eller at du får støt eller kjenner mindre kilinger når du berører vasker, kraner eller elektriske apparater, kan dette skyldes jordfeil

- Det er i så fall alvorlig, og du bør raskt få en elektriker til å undersøke det, tipser elsikkerhetsingeniøren.