Derfor bør du sjekke stikkontakter og ledninger for varmgang

Oppdatert: 15/06/2023
Hovedbilde: mostphotos.com - Andrey Popov


Dette enkle tipset reduserer brannfaren.

– Oppdager du brune eller misfargede merker på støpsler, stikkontakter eller ledninger hjemme, er det bare en ting å gjøre: Ringe elektriker! sier Geir Arne Gundersen, markeds- og kommunikasjonsansvarlig i NorgesEnergi.

Fenomenet han beskriver, som kalles varmgang, skyldes gjerne kontaktsvikt og dårlige forbindelser i støpsler og kontakter. Fabrikasjonsfeil og dårlige tilkoblinger er vanlige grunner til at dette oppstår.

"Oppdager du brune merker på ledninger og kontakter - ring elektriker"

- Geir Arne Gundersen

"Vi anbefaler at man gjør dette to ganger i året, for eksempel etter sommerferien når også lynsesongen er over, samt midt på vinteren når man bruket mest strøm og belastningen på el-anlegget et størst"

- Mona Cicilie Stormoen, Elsikkerhetsportalen

Øker brannfaren


- Varmgang øker sjansen betraktelig for brann, og også for elektriske støt. Så dersom du oppdager misfarging eller smeltet deformerte hull på kontakter, støpsler og ledninger, er det viktig at du får elektriker til å komme med en gang, bekrefter Mona Cicilie Stormoen, informasjonsansvarlig hos Elsikkerhetsportalen.

 

- Vanlig fenomen


Ifølge Stormoen er varmgang et relativt vanlig fenomen, og dermed noe alle bør ta på alvor. Hun mener det er viktig at folk jevnlig tar en sjekkerunde både i bolig, på hytta og i garasjen. Trekk ut støpselet til alle store forbruksapparater som varmtvannsbereder, komfyr, tørketrommel, vaskemaskin og lignende. Studer også ledninger og stikkontakter. 

- Vi anbefaler at man gjør dette to ganger i året, for eksempel etter sommerferien når også lynsesongen er over, samt midt på vinteren når man bruket mest strøm og belastningen på el-anlegget et størst, sier hun.