De eldste er best til å holde oversikten over strømpris og strømkostnader

Over halvparten av oss bruker app eller andre verktøy for å få oversikt over strømpriser, strømkostnader og eget forbruk, viser en fersk undersøkelse Ipsos har gjort for NorgesEnergi.    

Publisert: 22/11/2023
Hovedbilde: mostphotos.com


Men det er de eldste som er aller ivrigst: 59 prosent av de over 60 år sier at de bruker apper eller andre verktøy, det samme svarer 58 prosent av 40-59 åringene. Til sammenligning er det kun 47 prosent av de mellom 18-29 år som gjør det, kommer det frem i undersøkelsen.

Så mange bruker app eller andre verktøy for å holde oversikt:

18-29 år: 47 prosent

30-39 år: 49 prosent

40-59 år: 58 prosent

60+ år: 59 prosent

Kilde: Ipsos-undersøkelse for NorgesEnergi, gjennomført oktober 2023

- Det er interessant, men det er tydelig av undersøkelsen at jo eldre folk er, jo mer bruker de apper eller andre verktøy, som for eksempel innlogging på Mine Sider hos strømleverandøren sin, for å holde oversikt over strømforbruk og strømkostnader, kommenterer Hans-Erik Ramsdal, daglig leder i NorgesEnergi.

Seks av ti
Nesten 6 av 10 over 60 år oppgir at de bruker app eller andre verktøy for å holde oversikt over strømpriser og -forbruk.

- Ipsos 10/23

Sammenheng mellom oversikt og bekymringsnivå?

Undersøkelsen viser samtidig at det er de yngste som bekymrer seg aller mest for om de vil klare å betale strømregningen dersom strømprisene øker.

41 prosent av de mellom 18 og 29 år er bekymret for dette, mot 9 prosent av de over 60 år. 

Les også: Flere enn før bekymret for privatøkonomien

- Vi vet ikke sikkert, men vi kan spekulere i om det er noen paralleller mellom det å ha lite oversikt over strømpriser, strømforbruk og kostnader, og det å være bekymret for om man klarer å betale regningene sine, sier Ramsdal og legger til at samme resonnement muligens også kan bety at god oversikt gir mindre bekymringer.

Ramsdal anbefaler uansett alle å følge med på både eget forbruk og på strømprisvariasjoner – de kan nemlig svinge mye gjennom et døgn. 

Eksempel fra NorgesEnergi-appen. Strømprisen 27.-28.11.23 i sone NO2 - sørvest. Laveste pris er 101 øre, høyeste pris er 278 øre.

Eksempel fra NorgesEnergi-appen. Strømprisen 27.-28.11.23 i sone NO2 - sørvest. Laveste pris er 101 øre, høyeste pris er 278 øre.

Slik kan strømprisen svinge gjennom døgnet
Slik kan strømprisen svinge gjennom døgnet
Strømpriser time for time 27. og 28. november 2023. Grafen viser strømprisene i sone NO2 - sørvest. Prisene varierer fra 101 øre til 278 øre, inkludert moms.

Eksempel fra NorgesEnergi-appen. Strømprisen 27.-28.11.23 i sone NO2 - sørvest. Laveste pris er 101 øre, høyeste pris er 278 øre.

- Timene med høyest strømpris er som regel mellom kl 7–10 om morgenen og kl 16–19 om ettermiddagen, altså når mange bruker strøm samtidig. Det er viktig å være klar over at det er penger å spare på å redusere strømforbruket i de dyreste timene og heller flytte energikrevende aktiviteter til timer med lavere strømpriser, informerer han. 

Hans-Erik Ramsdal

"Det er penger å spare på å bruke mindre strøm i de dyreste timene"

- Hans-Erik Ramsdal, NorgesEnergi

De eldre er også mer bevisst enn de yngre:
76 prosent av de over 60 år, og 74 prosent av de mellom 40-59 år er bevisst på variasjonen i strømprisene, mot 52 prosent av de mellom 18 og 29 år, viser undersøkelsen fra NorgesEnergi. 
Illustrasjonsfoto: mostphotos.com
De eldre er også mer bevisst enn de yngre:

76 prosent av de over 60 år, og 74 prosent av de mellom 40-59 år er bevisst på variasjonen i strømprisene, mot 52 prosent av de mellom 18 og 29 år, viser undersøkelsen fra NorgesEnergi

Slik får du oversikt - helt gratis! 

- Den gode nyheten er at det er enkelt å få oversikten, sier Ramsdal.

I NorgesEnergi-appen kan NorgesEnergi-kunder til enhver tid få oversikt over sine estimerte kostnader for strømbruken hittil i måneden.

- Tjenesten er selvfølgelig gratis for våre kunder, fortsetter han og legger til at det estimerte beløpet inkluderer alt fra strømforbruk, nettleie, strømstøtte og fastbeløp til eventuelle påslag og tilleggstjenester.

Fire grunner til å laste ned NorgesEnergi-appen

Strøm-appen, som er gratis å laste ned og bruke, gjør det enkelt for deg å ta kontrollen over strømforbruket ditt. Her er fire gode grunner til å bruke appen: 

1. Se estimert kostnad så langt i måneden
2. Se forbruket ditt per dag, måned og år
3. Se strømprisen din time for time
4. Få oversikt over faktura og betalingsstatus

Les mer om appen

Illustrasjoner fra NorgesEnergi-appen. Avvik kan forekomme.

Illustrasjoner fra NorgesEnergi-appen. Avvik kan forekomme.

Slik kan du få lavere nettleie

Det er også penger å spare på å ikke bruke mye strøm samtidig. Klarer du å redusere effekten du tar ut av nettet samtidig, kan du få lavere nettleie. Det er snittet av de tre største effekt-toppene på forskjellige dager som avgjør hvor mye du må betale for kapasitetsleddet i nettleien din. I appen får du oversikt over de foreløpige effekttoppene dine. 

Usikker på hvordan nettleien fungerer? Her får du oversikt

Som kunde hos NorgesEnergi kan du enkelt planlegge strømforbruket ditt ved hjelp av vår gratis app
Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Positive tilbakemeldinger

Siden NorgesEnergi-appen ble lansert i juni 2022, har omlag 54 prosent av kundene lastet ned appen. Av disse bruker 15 prosent appen daglig og 46 prosent er innom appen månedlig. 

App-tilbakemeldingene fra brukerne har stort sett vært positive. 67 prosent av de som gir feedback via iOS gir NorgesEnergi-appen fem stjerner. 

- Vi er veldig opptatt av at appen er stabil, enkel å bruke og at den gir nyttig informasjon til brukerne. Så vi er veldig glade for at så mange av kundene våre er tilfreds med den og bruker appen mye, avslutter Ramsdal.