NorgesEnergi har blitt til Fortum. Logg inn på Min side eller Bestill strømavtale hos Fortum.

Derfor har Tor Erik rødt lys i utelampen

Publisert: 19/04/2021
Hovedbilde - illustrasjonsfoto fra unsplash.com - Terry Vlisidis


Smarthusteknologien utvikles i en rasende fart og det er ikke lett å henge med i svingene. Men det er fullt mulig å velge noen få og enkle løsninger som er både strømbesparende, praktiske og morsomme.

- Når Liverpool spiller så lyser utelampen rødt, sier Tor Erik Malmstein.

Når Liverpool spiller kamper så lyser det rødt utenfor huset til familien Malmstein. Foto: Tor Erik Malmstein

Når Liverpool spiller kamper så lyser det rødt utenfor huset til familien Malmstein. Foto: Tor Erik Malmstein

Han jobber i The Light Group og kan det meste som en seriøs fagperson i hans bransje bør kunne om både smarthusteknologi og strømsparing. Det hindrer ham likevel ikke i å leke litt med teknologien i eget hjem.

- Om natten lyser utelampen svakt blått, men jeg endrer det aldri før fotballkampen er ferdigspilt.

Det blå lyset er nattbelysningen og den er betydelig svakere enn det vanlig hvite lyset. Foto: Tor Erik Malmstein

Det blå lyset er nattbelysningen og den er betydelig svakere enn det vanlig hvite lyset. Foto: Tor Erik Malmstein

Men hvis det kommer folk, blir lyset uansett hvitt og mye sterkere, og på dagtid slukkes utelampene automatisk.

Bevegelsessensoren registrerer når det kommer folk og da blir lysere hvitt og sterkere. Foto: Tor Erik Malmstein

Bevegelsessensoren registrerer når det kommer folk og da blir lysere hvitt og sterkere. Foto: Tor Erik Malmstein

"Når Liverpool spiller så lyser utelampen rødt."

- Tor Erik Malmstein

Dette kan du begynne med

Malmstein forteller at smarthusteknologi bør være standard i nye hus i dag, men at det er fullt mulig å ettermontere større eller mindre elementer av teknologien i eldre boliger. Det kan være alt fra bevegelses- eller tidsinnstilt belysning, til varme som forhåndsprogrammeres eller styres via mobiltelefonen.

- Poenget med smarthusteknologi er jo å benytte løsninger som er tilpasset brukeren og brukerens behov. Men hvis en i første rekke tenker på strømsparing, vil nok det mest effektive være å gjøre tiltak knyttet opp mot oppvarming.

Det kan for eksempel være så enkelt som å sette smartplugger på vanlige panelovner, slik at man slipper å styre disse manuelt. Eller, hvis en har en temperaturstyrt varmepumpe klargjort for smarthus, kan en legge til automatisk nattsenking på denne.

Smarthusteknologien gjør at du enkelt kan styre belysning og temperatur fra mobiltelefonen. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Smarthusteknologien gjør at du enkelt kan styre belysning og temperatur fra mobiltelefonen. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Smart med bevegelsessensor

Hvis en også monterer bevegelsessensorer på oppvarmingsløsninger og belysning, vil en kunne spare enda mer.

- Da unngår man unødvendig oppvarming dersom det uansett ikke er noen hjemme, og man slipper å huske på å slukke lyset etter seg.

I hans eget hjem har familien rett og slett vendt seg av med å gjøre dette.

- Vi har sensorer i alle rom som er koblet opp mot en felles sentral. På forhånd har jeg programmert all belysning slik vi ønsker, som for eksempel at lyset kommer på når vi går inn i et rom.

På badet har han programmet lyset slik at det kommer svakt på dersom noen går inn om natten og så slukkes det en stund etter at det har vært bevegelses i rommet.

- Så har jeg programmert det slik at lyset blir mye sterkere når en kommer inn om morgenen og uansett må våkne.

Siden alle lysene i huset deres er forhåndsprogrammert etter deres behov, er det ingen i familien som trenger tenke mer på dette. Bortsett fra når Liverpool spiller kamp.

- He he, bare da, ja.

Programmer både lys og varme i huset med smarthusteknologi

Spar penger uten å foreta deg noe

Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi sier at man sparer strømutgifter uten å tenke over det når en først har installert smarthusteknologi.

- Husk at det ikke trenger å være så komplisert å automatisere noe av dette. En kan begynne helt enkelt, som for eksempel å kjøpe lyspærer med innebygd lyssensor som gjør at lampen slukkes om dagen. Dessuten er det mange som har termostater for nattsenking på både varmekabler og ovner, og da er det smart å huske på å bruke disse.

"Smart strømsparing trenger ikke være komplisert."

- Geir Arne Gundersen

Det lønner seg

Ifølge Enovas beregninger vil en kunne redusere energibruken til oppvarming med rundt fem prosent for hver grad innetemperaturen senkes. Med et automatisk system vil det dessuten være enklere å regulere varmen etter behov.

Det er også Gundersens erfaring.

- Vi må ha lys og varme, men alle tiltak som hjelper slik at vi ikke selv må huske på å skru av og ned vil føre til at vi sparer strøm uten å tenke over det. Det kan fort bety noen hundrelapper spart i løpet av året.

Malmstein anbefaler å ta kontakt med en elektriker for å få en gjennomgang av hvilke smarthusløsninger som kan passe akkurat hos deg, men sier også at det finnes mange enkle løsninger en selv kan kjøpe i vanlige elektroforretninger.

- De selger for eksempler pakker med trådløse sett til belysning og oppvarming som du kan programmere og styre via telefonen din. Det gjør det enkelt å justere ned varmen hvis du ikke er hjemme, og disse pakkene koster ikke mer enn det du trolig fort vil spare inn på reduserte strømutgifter.