Nye regler for klimaanlegg og varmepumper

17.08.2019

Det vil bli strengere regler for kuldemedier fremover. Kanskje et perfekt tidspunkt for å oppgradere klimaanlegg og varmepumper?

Gamle kuldemedier fases ut, nå er det på høy tid å oppgradere klimaanlegg og varmepumper for å unngå en avgiftssmell.

Gamle kuldemedier fases ut, nå er det på høy tid å oppgradere klimaanlegg og varmepumper for å unngå en avgiftssmell.

 

Gamle kuldemedier

Varmepumper sparer energi og er i utgangspunktet et godt valg for miljøet. Men kuldemediet som sirkulerer inne i aggregatene for kjølemaskiner og varmepumper kan være en belastning for klima.

Kuldemedier med fluor-forbindelsene har en drivhuseffekt som er cirka 2000 ganger sterkere enn CO2, per kilogram. Et vanlig kuldemedie som har vært mye brukt i klimaanlegg hittil er R-410A; typiske fyllingsmengder på 50 kg tilsvarer 105 tonn CO2.

Norske myndigheter ønsker at nye, snillere kuldemedier skal velges fremfor de gamle som inneholde fluor (kjent som HFK, F-gasser, eller klimagass). Avgiftsnivåer på disse gamle kuldemediene har derfor økt kraftig og vil fortsette å øke fremover. I eksempelet over er avgift 1060 kr per tonn CO2 ekvivalenter i 2019.  Denne kostnaden vil merkes av byggeiere ved påfyllinger ifm service, og når aggregatene skal kondemneres.

Byggeiere bør vurdere å benytte anledningen nå til å bytte ut eldre aggregater mot nye som har kuldemedie med lavere drivhuseffekt (GWP på engelsk).

 

Nye strenge regler

Frem til 2025 skal det fases inn strengere grenser for maksimal GWP i mange anlegg, noe som vil begrense valgmulighetene. Markedet tilbyr nye syntetiske kuldemedier som f.eks HFOer, mens Miljødirektoratet følger med på hvordan nedbrytningsproduktene fra disse vil kunne påvirke miljøet globalt.

 

Naturlige kuldemedier

Et fremtidsrettet valg er å satse på naturlige kuldemedier som er ikke omfattet av avgifter og regelverk i F-gass forordningen. Ammoniakk og propan har gode og velkjente egenskaper, men brannfarlig og giftighet stiller spesielle krav til plassering og utforming av tekniske rom. CO2 som kuldemedie har lettere krav til tekniske rom, men anlegget totalt sett kan være noe dyrere.

Ekspertråd er nødvendig for å vurdere hvilke kuldemedie og aggregat som passer best for akkurat dine behov.

 

 

Kilde: Artikkelen er skrevet av Norconsult på vegne av NorgesEnergi Bedrift