Slik fungerer strømmarkedet

Norge er den største vannkraftprodusenten i Europa. Kraftmagasinene rundt om i landet fylles av nedbør og smeltevann gjennom årets ulike sesonger. Store og velfylte vannmagasiner gir muligheter for strømproduksjon også i de deler av året hvor det ikke kommer nytt vann i magasinene.

Snøen som faller om vinteren får vi glede av som smeltevann når våren og sommeren kommer. Regnvær og været generelt kan variere mye – både mellom årstidene og fra år til år.

Strøm er ferskvare

I Norge lagrer vi vann i magasinene. Strøm kan vi derimot ikke lagre, så når strømmen først er produsert, er den en ferskvare som må brukes med en gang. Vinteren er den årstiden vi bruker mest strøm, derfor gjelder det å ha velfylte magasiner før den setter inn.

De store kraftmagasinene i Norge finner vi der naturen har gitt oss fortrinn i form av muligheter for slike magasiner, kombinert med fall ned til et produksjonsanlegg. Jo høyere fall, jo mer elektrisk energi får vi ut av vannet. Jo større magasiner, jo større lagerkapasitetet. Plasseringen av magasiner innebærer at det er viktig at nedbøren kommer riktig sted. For eksempel vil mye nedbør på Østlandet gi liten eller ingen innvirkning på fyllingsgraden, fordi magasinene ikke befinner seg i dette området.

Fri konkurranse

Omsetning av strøm i privatmarkedet er av-regulert i Norge, det vil si at det er markedsprinsippene som råder - med fri konkurranse og mange aktører. Norge av-regulerte strømmarkedet gjennom Energiloven i 1991, og var først ut av de nordiske landene. Privatpersoner kan ikke selv handle direkte på kraftbørsen.

Marked uten grenser

Strømmarkedet er ikke begrenset av landegrenser. Store overføringskabler mellom landene gjør at det norske strømnettet er fysisk koblet sammen med strømnettet i andre deler av Europa.

Norden er samlet som ett omsetningsområde og handel foregår på kraftbørsen Nord Pool Spot. Produsenter i flere land selger sin produksjon til Nord Pool Spot, hvor strømomsetningsselskaper igjen kan kjøpe strøm som de videreselger til egne kunder.

Nord Pool Spot

Nord Pool Spot var verdens første kraftbørs for kjøp og salg av strøm. I dag er Nord Pool Spot den største i sitt slag i verden, og er den ledende markedsplassen for kjøp og salg av strøm i Norden, Baltikum, Tyskland og Storbritannia. http://nordpoolspot.com/

 

Interessert i en forvaltningsavtale?

Bedrift aktiv er en strømavtale der våre kraftforvaltere kontinuerlig handler kraft, med mål om å slå spotprisen - hver måned.