Vinteraktiviteter for hele familien – på budsjett

Du må ikke tømme lommeboken for å ha en leken og aktiv vinter. Du kan låne utstyr, oppnå hyttedrømmen og underholde hele familien for en billig penge. Her er tipsene!

Skrevet av: Tina Aasen

Lyst til å prøve noe nytt? Skøyter, snowboard, twintip-ski, sovepose eller telt? Nå kan du låne alt til vinterleken – helt gratis! Den nasjonale foreningen BUA har mye utstyr til både sommer- og vinteraktiviteter. 84 slike sentraler eller «utstyrsbibliotek» har poppet opp over hele landet, og 32 nye steder vil åpne i løpet av vinteren. Her er det bare å løpe og låne.

– Det har tatt litt av. Bare i år har vi fått 40 nye utlånssteder, og i løpet av fire år har vi åpnet i hundre kommuner, forteller daglig leder i BUA, Monica Vogt.


Aktive barn – helt gratis


Formålet med BUA er å få flere barn og unge i aktivitet, uten å øke forbruket. De både kjøper inn nytt utstyr og tar imot pent brukt.

35.bua.jpg
GettyImages-86518342.jpg

Foto: Frøydis Falch Urbye

– Vi gjør det lett for folk å prøve flere aktiviteter. Det er dumt å investere i snowboard før du har testet om det er noe for deg. Da hoper det seg fort opp med utstyr. Tilbudet er rettet mot barn og unge, men alle kan låne – hele familien, sier Vogt.

Pågangen er stor. Over hele landet ser de en femdobling av antall utlån vinterstid, med en topp i februar.Monica Vogt, daglig leder i BUA

– Vi har twintip-ski (med tupp i begge ender), snowboard, snowkickers som er sparkesykler for snø og mye annet, men det vi låner ut aller mest er langrennsski og skøyter i alle varianter.

De som låner er fra alle samfunnslag. BUA finansieres gjennom tilskudd fra Bufdir (Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet), Gjensidigestiftelsen og Sparebankstiftelsen.

Finn din nærmeste BUA her.

Alle kan dra på hytta!


Lyst på en hyggelig og billig hyttetur? Den Norske Turistforening (DNT) har 4300 kilometer med vinterruter i Sør-Norge og rundt 500 hytter til utlån. En koselig natt på en ubetjent hytte koster bare 100-250 kroner. Hyttene har kokemuligheter og noen har også mat dere kan kjøpe. Opphold på en betjent hytte med full pensjon koster inntil 800 kroner for DNT-medlemmer. Overnatting blir billigere hvis du sover på større rom eller sovesal. Disse prisene er for Oslo-området og andre landsdeler kan ha litt andre priser.

De fleste hyttene er åpne året rundt, men vær obs på at mange er låst, så minst én i følget må være DNT-medlem og låne med seg nøkkel. Det er også lurt å sjekke om hyttene er åpne og ledige, hvis du vil overnatte. Det gjør du på ut.no, hvor du også finner mange fine turtips både til fots og på ski!

Foto: Ingvild Telle

Lei hytte med flere


Et annet tips er å leie hytte med andre. Mange hytter der ute er store og har flust av soverom, og når flere deler blir hyttedrømmen plutselig overkommelig. Hyggelig og sosialt er det også! Du finner bra hytter både på FINN.no, AirBnB og hos ulike hytteleiefirma over hele landet. Drømmer du om å «skifte stue» en helg eller kanskje i juleferien, så kan hytte med venner eller storfamilien være tingen.

ITL_6082.jpg
ITL_6203.jpg

Foto: Ingvild Telle

Foto: Ingvild Telle

Mye bruktsalg i vinter


Hvorfor kjøpe nytt når du finner mye bra brukt? Så langt i år er det lagt ut over 110 000 salgsannonser under «skisport» på FINN.no. Kommunikasjonsrådgiver Adéle Blystad i FINN.no tipper tallet vil øke frem mot nyttår.

– Sport og friluftsliv er blant kategoriene som vokser mest, og særlig skiutstyr er populært. Det har nok sammenheng med at flere ser verdien av gjenbruk, samtidig som det er blitt mer populært å tilbringe tid på fjellet og ute i naturen de senere årene, sier Blystad.

Langrennsski, alpinski og randonee-ski selges det mye av. Særlig lurt kan det være å kjøpe pent brukte ski til barn som vokser, og her kan du finne nesten ubrukt utstyr til en billig penge. En annen populær bruktside er Tise, som er særlig bra for kjøp og salg av klær. Plukk opp Oakley-briller for et par hundrelapper, moderne skøyter og skiklær i alle fasonger.

SJEKKLISTE FOR BRUKTE SKI OG SNOWBOARD


Ikke kjøp ski med ødelagte bindinger.

Sjekk at det er noe igjen av stålkantene på skiene og at det ikke er noe brudd i kanten.

For langrennsski, let etter ski med riktig spenn. Det kan være en fordel å kjøpe ski av en som er omtrent like tung og høy som deg selv.

Ikke kjøp for gamle ski, helst ikke eldre enn fem år.

Tenk nøye gjennom hvilke ski og skisko som passer til ditt bruk.

Tenk på lengden når du kjøper brett. Det bør nå opp et sted mellom haken og nesen. Et kortere brett er lettere å trikse med.

Full fart i snøen


Der det er snø finner du akebakker. I Bergen kan du ta Fløibanen opp og ake ned igjen. Med Akebillett kan du ake fra Fløyen til Skansemyren og ta Fløibanen opp igjen hele kvelden, om du vil. Oslo har mange fine akebakker, som den berømte Korketrekkeren hvor du tar t-banen opp igjen. Her kan du ha med egen kjelke, men det er ofte greit å leie. Blir du medlem i Akeforeningen, leier du gratis kjelke hele sesongen! Sverresborg er av de flotteste akebakkene i Trondheim, og her kan du låne både sparker og akebrett.


Gratisturer og annet gøy


Friluftsrådene over hele landet har gratis vinteraktiviteter. Prosjektleder for friluftsaktivitetene i Oslo og omland Friluftsråd, Anne Marie Dalen, jobber til daglig med voksenopplæringen og mottaksklasser i Oslo og Akershus. Friluftsrådet tar blant annet lærere og elever med på ski, aking, isfiske og andre aktiviteter gjennom hele året.

– I Oslo arrangerer vi også blant annet den årlige Markadagen, et samarbeid med Fylkesmannen og andre organisasjoner, som skjer 1. mars 2020. Her er det langrenn, hest og slede, skileik og baking på Skullerudstua. Dagen er veldig populær, sier Dalen.

Den Norske Turistforening arrangerer ofte gratisarrangementer, som hytteturer på ski og nissemoro i skogen, juleverksted og julegrøt. Gå til DNTs nettsider for å se ditt lokaltilbud. Sjekk også ut vintertilbudet hos Barnas Røde Kors der du bor, et fritidstilbud for barn mellom 6-13 år.

FLERE HETE VINTERTIPS


Spis middag ute. Tenn bål og grill pølser eller varm middagen på primus. Mat smaker best ute!

Besøk svømmehallen. Det er deilig å bade om vinteren, og barnebillettene er ofte billige.

Heng på biblioteket. Mange bibliotek har gratistilbud til barna, som høytlesning og teater.

Besøk markeder. Det er koselig å rusle rundt på markeder med en kopp kakao eller gløgg.

Åpen gård. De fleste kommuner har åpne gårder hvor du får hilse på dyrene.

Prøv pilking! Drill et hull i isen og senk snøret. Spennende for alle.

Gå på vannet. Lån skøyter og ha det gøy. Bare sørg for at isen er trygg!

Bytt til en billig strømavtale

NorgesEnergi_logo.png
NorgesEnergi_logo.png