Dette bør du tenke på når du skal velge utelampe til inngangspartiet

 


Seks tips til ting du kanskje aldri har tenkt på, men som kan utgjøre den store forskjellen.

- Utelys skal ikke bare være funksjonelt, men det skal også bidra til å skape et flott uteareal ved å lyse opp punkter vi ønsker å fremheve, sier Martine Sortodden hos Lampehuset.

Det kan for eksempel både være praktisk og fint å lyse opp hele veien frem til inngangspartiet. Fremme ved døren kan et lys være prikken over i-en stemningsmessig – men også gjøre det enklere å se trappetrinn, nøkkelhull eller dørlås. Det kan også være flott å lyse opp en stilig mur eller et flott tre i et inngangsparti.

- Riktig utebelysning ønsker deg velkommen og skaper et hyggelig uttrykk, sier hun.

 

Utelampen Bore skaper stemning utendørs. Foto: Lampehuset

Utelampen Bore skaper stemning utendørs. Foto: Lampehuset

Hvilke utelys og hvor mange?

Hvilke eller hvor mange utelys du bør sette opp hjemme hos deg selv, avhenger av hvordan utearealene og inngangspartiet ditt er. Har du et lite inngangsparti, kan det godt hende at en enslig vegglampe eller taklampe med litt lysstyrke vil være tilstrekkelig.

Har du derimot større arealer, kan det være fint å kombinere flere typer utelamper og lysstyrker.

- Er inngangspartiet ditt bredt, kan det for eksempel være effektfullt å ha en vegglampe på hver side av ytterdøren. Er inngangspartiet overbygd med tak, kan den beste og fineste løsningen kanskje være å kombinere en taklampe med en eller flere vegglamper, tipser Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi.

Selv er hun opptatt av av at utelampene drar lite strøm, og anbefaler alltid å sjekke hvor energieffektive lampene er. Det samme gjør Enova, som skriver på sine nettsider at de anbefaler utelys med LED-pærer med lyssensor eller tidsstyring.

"Husk å sjekke hvor mye strøm lampene bruker."

- Hildegunn Skage Teinum

Mange muligheter for belysning utendørs

Det finnes mange flotte utelamper på markedet, i alle typer prisklasser. Det betyr at det bør være noe for enhver smak.

Martine Sortodden i Lampehuset har flere favoritter, blant annet vegglampen Arbour. Den avgir sterke lysstråler med varmhvitt lys både oppover og nedover veggen. Vegglampen DL31 Outdoor, synes hun også er stilig. Den skaper en flott lyseffekt på veggen den henges opp på.

Philips Arbour LED-utendørsvegglampe avgir to sterke lysstråler med varmhvitt lys oppover og nedover veggen. Foto: Lampehuset

Philips Arbour LED-utendørsvegglampe avgir to sterke lysstråler med varmhvitt lys oppover og nedover veggen. Foto: Lampehuset

En av Martines favoritter er vegglampen Arbour. 

Andre vegghengte utelamper hun trekker frem, er Bore utelampe i rustikk design og Dust vegglampe.

Phillips har laget denne vegglampen som heter Dust myGarden. Lampen kaster varmt, hvitt LED-lys nedover veggen. Foto: Lampehuset

Phillips har laget denne vegglampen som heter Dust myGarden. Lampen kaster varmt, hvitt LED-lys nedover veggen. Foto: Lampehuset

- Men jeg synes også det er utrolig flott å pynte inngangspartiet med lykter og andre dekorasjoner for å få den rette stemningen. Jeg synes for eksempel at de utendørs gulvlyktene Delphia, Yankton og Maison tilfører det lille ekstra foran inngangen til en bolig, sier hun.

Bunnen til gulvlykten Maison er tung, slik at den står stødig i vær og vind.

Foto: Lampehuset.

Utelampen Delphia ligner en lykt. Den har håndtak og en fem meter lang kabel, som gjør at du lett kan flytte på lampen.

Foto: Lampehuset.

Utelykten Yankton kan være flott å sette på trappen eller på plattingen, men den er også fin å ha opphøyd på et utebord.

Foto: Lampehuset

Seks ting du bør tenke gjennom når du skal velge utebelysning

Før du bestemmer deg for utelys, bør du tenke gjennom flere ting. Sortodden mener det er spesielt seks ting, som kan påvirke resultatet og hvor fornøyd du blir.

Tips 1:
Når du skal belyse inngangspartiet til huset, er det viktig å tenke på at lyset ikke skal blende – verken deg, besøkende eller naboen. Velg lamper som sprer lyset nedover mot bakken. Velg styrke på pæren ut fra faktorer som lampens skjerming og retningen lyset skal gå.

Tips 2: 
Godt lys ved inngangspartiet bør plasseres slik at det ikke gir skygge over nøkkelhullet eller låsdisplayet til inngangsdøren.

Tips 3:
Sørg får at husets nummerskilt blir godt opplyst.

Tips 4:
En sensor eller LED-lyspære med sensor, som automatisk tenner lyset når det blir mørkt, sparer deg for strømutgifter. Dessuten får det huset til å se bebodd ut når du er bortreist.

Tips 5:
Lys skaper stemning. Plasserer du et lyspunkt i utkanten av inngangspartiet eller hagen, skaper du et inntrykk av mer rom og dybde.

Tips 6:
Pass på å velge lamper og belysning som er godkjent til utendørs bruk. Bruk fagfolk til å installere lyspunkter og lamper som krever det.