Unngå brannfare når du sparer strøm

Oppdatert: 24/08/2022


Det finnes mange grep man kan ta for å spare strøm og kutte strømutgiftene. Men ikke spar strøm for enhver pris. Noen sparetips medfører store farer og går stikk i strid med Brannvesenets advarsler.

Ikke sett på oppvaskmaskinen om natten

Vi vet at strømprisen er lavere når færre bruker strøm, og det er klart vi bruker mindre strøm om natten. Den nye nettleiemodellen innebærer også at nettleien for svært mange er billigere om natten. 

Det betyr likevel ikke at man bør la oppvaskmaskinen eller tøyvasken surre og gå etter man har lagt seg. Det kan være ekstremt farlig dersom det skulle oppstå en brann i en av disse elektriske apparatene.

Husk at oppvaskmaskin, tørketrommel og vaskemaskin ikke bruker allverdens med strøm, og det man eventuelt sparer oppveier ikke kostnadene ved en eventuell brann.

Strømmen er som regel dyrest om morgenen og om ettermiddagen. Unngå gjerne timene mellom 8-10 om morgenen og 16-18 om ettermiddagen, spesielt når strømprisen er på det høyeste.

Best oversikt over strømprisene får du ved å laste ned NorgesEnergi-appen

"Komfyr, vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin er noen av de mest brannutsatte apparatene"

Kilde: Brannvernforeningen

"Komfyr, vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin er noen av de mest brannutsatte apparatene"

Kilde: Brannvernforeningen

Ikke la vaskemaskin eller tørketrommel kjøre når du ikke er hjemme

Teknologien utvikler seg stadig, og den gjør det nå mulig å starte vaskemaskinen uten at man er hjemme. Det samme med tørketrommel og oppvaskmaskin.

Det hjelper deg til å bruke mer strøm når strømmen er billigere, men skulle det gå galt, for eksempel ved at lofilteret i tørketrommelen tar fyr, kan skadene bli enorme.

Brannvesenet og Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) råder oss til å være både våkne og tilstede når vi bruker slike maskiner.

Lader til mobiltelefon kan gå varm og begynne å brenne. 
Lader til mobiltelefon kan gå varm og begynne å brenne.

Vær forsiktig med å lade mobilen når du sover

Også her er det svært lite penger å spare enten man velger å lade om natten eller dagen. I tillegg medfører det en brannfare som kan få store konsekvenser dersom Jon Blund er på besøk. Her er det bedre å lade før sengetid.

For all del; ikke lad mobilen i senga. Dersom lader eller kabel går varm, kan sengetøyet raskt ta fyr. Dersom du MÅ lade om natta, sørg for å legge både telefon og lader på et ikke brennbart underlag, som for eksempel en kjøkkenbenk i stein eller en keramisk flis. 

Les også: Så mye koster det å lade telefonen

Ikke lad elbilen i vanlig stikkontakt

Har du elbil kan du trygt lade om natta dersom du har installert godkjent elbillader.

Hjemmeladeren tåler høy belastning over tid og lader effektivt. Lading i vanlig stikkontakt gir derimot økt risiko for overbelastning i el-anlegget, noe som i ytterste konsekvens kan gi varmgang eller branntilløp.

Fra 1. juli 2022 er det ikke lenger lov å installere vanlig stikkontakt som lader til elbil. Ved alle ny-installasjoner skal det installeres godkjent ladeboks.