NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Tre ting du aldri må glemme på visning

Det er fort gjort å bli blendet av fine rom, praktiske løsninger eller pent oppussede flater du ikke trenger å gjøre noe med. Men når du er på visning, bør du alltid ha den kritiske sansen skjerpet. Hvis ikke kan det fort bli dyrt.

Du har kanskje lett etter drømmeboligen i lang tid, og da er det fort gjort å glemme å være kritisk og stille grundige spørsmål når du står på visning og synes boligen ser like perfekt ut som du håpet.

Men skal du først kjøpe en bolig til millionbeløp, er det svært viktig å vite akkurat hva du kjøper.

Dersom du følger disse tre rådene, reduserer du risikoen for å ende opp med en pengeslukende bolig full av feil og mangler.

 

1. Les alle papirer før du drar på visning

Det er viktig at du starter forberedelsene allerede før visningen – og leser gjennom alle papirene om boligen. Det er nesten viktigere enn å gå på visningen, sier Carsten Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne.

Han påpeker at de viktigste papirene er dem uten bilder. Tilstandsrapport, eiendomsmeglers beskrivelse og selgers egenerklæring gir deg viktig informasjon om boligens tilstand før visning. Og når du så drar for å se på boligen, bør du bruke tiden til å sjekke utfordringene du fant i dokumentene eller stille megler spørsmål om ting du lurer på.

​— Dessuten kan du sjekke hvordan boligens utforming er, hva du synes om eventuell hage og innsyn i denne eller boligen for øvrig. Du bør også vurdere støyforhold, men husk at dersom visningen er på en søndag, er dette den mest stille dagen i uken, tipser han.

2. Gå over det elektriske med lupe

Det holder ikke å bare ta en rask titt i sikringsskapet. Du bør finlese tilstandsrapportens punkter om el-anlegget, samt snakke med både selger og megler om tingenes el-tilstand, råder Geir Arne Gundersen, markeds- og kommunikasjonsansvarlig i NorgesEnergi.

— Sjekk om sikringsskapet har nye eller gamle sikringer, og dersom selger sier at el-anlegget er nylig renovert, bør du be om å få se dokumentasjon på at jobben er gjort forsvarlig, sier han.

Gundersen tipser også om å se etter støpsler eller stikkontakter som er misfarget eller har brune flekker, i og med at det kan være tegn på at det er overbelastninger eller feilkoblinger i strømnettet.

"Husk alltid å få dokumentasjon på utført arbeid på det elektriske anlegget"

- Geir Arne Gundersen 

Hvis du har elbil, kan det også være lurt å sjekke at det er tilstrekkelig strøm til at du kan få montert opp egen kurs for lading, samt hjemmelader. 

Les også: Er det trygt å lade bilen i vanlig stikkontakt?

 

— Jeg ville også bedt om å få se energiattesten til boligen, for boligens energikarakter kan ha stor innvirkning på hvor høye strømregninger du får etter at du har flyttet inn i boligen. A er beste karakter, mens G er dårligste, sier han.

Les også: Slik forstår du energimerkingen

 

Siden oppvarming står for størsteparten av forbruket og kostnadene knyttet til strømbruk, råder Gundersen til å sjekke boligens oppvarmingskilder nøye.​

- Sjekk også alderen og tilstanden på vinduene. Er det kaldt ute når du er på visning, kan du for eksempel gå nærme vinduene for å kjenne om det trekker. Varmelekkasje via vinduer og dører har stor betydning for strømregningen, sier han.

3. Saumfar kjøkken og bad

Alle rom med vann, bør sjekkes ekstra nøye. Det er fordi eventuelle feil og mangler på rørsystemet kan være veldig kostbart å fikse, så det er en utgift man bør ta med i regnestykket dersom man bestemmer seg for å by på leiligheten eller huset.

— Se etter fuktskader under kjøkkenbenken eller bak badekaret. Finn også ut når badet sist ble pusset opp – og spør om all dokumentasjonen boligselger måtte ha på dette, råder Pihl.

Du bør også sjekke hvorvidt kjelleren virker tørr og fin, eller om du kjenner en kjellerlukt av fukt og mugg. I samme slengen bør du forhøre deg om boligens drenering.

— Hvis den er gammel, må den antakelig byttes ut etter hvert, og det er en utgift du bør regne med dersom du vurderer å legge inn bud på boligen, sier han.

Gundersen i NorgesEnergi anbefaler også å sjekke tilstanden på avløpsrøret fra boligen og ut i ledningsnettet.

- Det er det nok mange som glemmer, og dersom det skulle vise seg å oppstå feil her, kan det fort bli knalldyrt. For mange forsikringsselskap gir prosentvis reduksjon i skadeutbetalingen dersom røret er av betong eller metall og er over 20 år gammel, sier han.

Dersom du kjøper boligen: Unngå å bli sittende igjen med andres strømregning!

Et lite bonustips helt til slutt:

— Skulle du ende opp med å kjøpe boligen, må du for all del huske å bestille strømavtale før du flytter inn. Det er nemlig veldig dyrt å glemme, påpeker Gundersen.

For glemmer du det, får du såkalt «ventestrøm» fra nettselskapet, som er mye dyrere enn strømmen du kjøper gjennom en strømleverandør.

Les også: Så mye koster ventestrømmen 

— Dessuten, nye regler gjør at du kan sitte i saksen dersom du ikke melder flytting og vedkommende som flytter inn i din gamle bolig ikke bestiller strømavtale. Da blir du ansvarlig for strømforbruket til den nye eieren.

Huskeliste for visning 

1. Les alle dokumentene om boligen før du drar på visning!

2. Gå over det elektriske anlegget med lupe og sjekk boligens energimerking

3. Saumfar kjøkken og bad

4. Hvis du kjøper boligen: Meld flytting og bestill ny strømavtale før du flytter, hvis ikke kan du bli ansvarlig for andres regninger