NorgesEnergi med rekordoverføring til Regnskogfondet

Oppdatert: 29/04/2022
Toppbilde: Thomas Marant, Regnskogfondet


Kunder som velger å kjøpe opprinnelsesgarantier gjennom vår valgfrie tilleggstjeneste 100% Fornybar Energi bidrar samtidig til støtte til Regnskogfondet. I 2021 hjalp NorgesEnergis bidrag til å redde over 13000 kvadratkilometer regnskog. Det tilsvarer over 1,8 millioner fotballbaner!

Vern av regnskog er et av de mest effektive tiltakene for å redusere klimaendringer og bevare livsmangfoldet på jorda.

– Støtten fra engasjerte bedrifter som NorgesEnergi er veldig viktig når det kommer til å bevare regnskogen vi alle er avhengige av. Gjennom midlene fra NorgesEnergi får vi anledning til å gjennomføre viktige tiltak for å redde verdens siste regnskoger. Regnskogfondet er avhengig av støtte fra næringsliv og privatpersoner for å gjennomføre aktivitetene i våre 7 prosjektland, sier Anders Tufte, seniorrådgiver i Regnskogfondet.

"Støtten fra engasjerte bedrifter som NorgesEnergi er veldig viktig når det kommer til å bevare regnskogen vi alle er avhengige av. "

– Anders Tufte, Regnskogfondet

NorgesEnergi overfører 100 kroner i året til Regnskogfondet for hver privatkunde som har valgt tjenesten 100% fornybar energi i tilknytning til strømabonnementet sitt. Med denne valgfrie tjenesten kjøper vi opprinnelsesgarantier* tilsvarende ditt strømforbruk. 

For bedriftskunder som har tjenesten Grønn Verdi regnes støtten ut fra bedriftens strømforbruk.

I år kunne NorgesEnergi overføre totalt 5 456 920 kroner til Regnskogfondet for kunder som har hatt disse tjenestene i 2021. Dette bidraget representerer en økning i årlig beskyttelse av regnskog på hele 1876 kvadratkilometer. 

*Vi kan ikke bestemme produksjonsmåte på strømmen som leveres til huset ditt, men opprinnelsesgarantiene kjøpt gjennom oss sikrer at det blir produsert like mye vannkraft som du forbruker.

Totalt har NorgesEnergis kunder bidratt til å beskytte 13 103 kvadratkilometer regnskog i 2021. Dette tilsvarer over 1,8 millioner fotballbaner eller nesten like mye som hele Møre og Romsdal fylke. 

— I år er det nok en rekordoverføring til det viktige arbeidet Regnskogfondet driver, og det er vi stolte av. Dette viser at kunder som er opptatt av å få lavest mulig pris på strømmen, også ønsker å ta miljøansvar og aktivt bidra til å bevare klima og livsmangfoldet på kloden, forteller Hans-Erik Ramsdal som er daglig leder i NorgesEnergi.

"Vi er stolte over å kunne bidra med rekordstort bidrag til Regnskogfondet"

– Hans Erik Ramsdal

Hver kunde bidrar årlig med å:

- hindre karbonutslipp tilsvarende 27 tonn CO2

- redde ca. 500 kvadratmeter regnskog

- redde ca. 20 regnskogtrær fra ødeleggelse

Foto: Araquem Alcantara, Regnskogfondet

Hver kunde bidrar årlig med å:

- hindre karbonutslipp tilsvarende 27 tonn CO2

- redde ca. 500 kvadratmeter regnskog

- redde ca. 20 regnskogtrær fra ødeleggelse

Lyst til å være med å støtte regnskogen?

Les mer om 100 % fornybar energi

Bevaring av regnskog

For NorgesEnergi var Regnskogfondet en naturlig samarbeidspartner, da vær og klima er en viktig faktor for strømproduksjon og strømpriser.

– Regnskogen er en viktig klimaregulator, skogene er et gigantisk karbonlager. De årlige utslippene fra tropisk avskoging tilsvarer de årlige utslippene fra alle verdens biler, forteller Tufte i Regnskogfondet.

Det er en stor oppgave å redde regnskogen. Men det er ikke håpløst. Mye har skjedd også i positiv forstand de siste årene.

– Etter massiv kritikk sier stadig flere palmeoljeselskaper at de ikke lenger vil ødelegge regnskogen. Det er viktig, og viser hvor mye makt man har som forbruker, sier Tufte.

Mellom 50-80 % av alle jordas fugle-, dyre- og plantearter finnes i regnskogen. Foto: Araquem Alcantara, Regnskogfondet

Mellom 50-80 % av alle jordas fugle-, dyre- og plantearter finnes i regnskogen. Foto: Araquem Alcantara, Regnskogfondet

Opprinnelsesgaranti sikrer fornybar energi


Opprinnelsesgaranti er en sikkerhet for at det produseres like mye fornybar energi tilsvarende det kunden bruker. Dette er med på å sikre at europeiske kraftprodusenter satser på fornybar energi, som solenergi, vannkraft, bioenergi, bølgekraft og tidevannsenergi.

Kunder som velger å kjøpe tjenesten 100% fornybar energi (privatkunder) eller Grønn verdi (bedriftskunder) i tillegg til sin strømavtale hos NorgesEnergi, får opprinnelsesgaranti på strømmen. De opprinnelsesgarantiene vi kjøper er 100% vannkraft*. 

I 2019 ble 24% prosent av strømforbruket i Norge solgt med opprinnelsesgaranti, i følge NVE.

(*Vi kan ikke bestemme produksjonsmåte på strømmen som leveres til huset ditt, men opprinnelsesgarantiene kjøpt gjennom oss sikrer at det blir produsert like mye vannkraft som du forbruker.)

Dette gjør Regnskogfondet med pengene:


Midlene fra NorgesEnergi brukes til å beskytte prioriterte regnskogsområder i samarbeid med lokale miljø- og urfolksorganisasjoner.

Regnskogfondet opplyser at 87,6 % av de samlede midlene går direkte til å redde regnskogen, øvrige går til drift, innsamling og organisasjon.

Dette går støtten fra NorgesEnergi til:

Les mer om Regnskogfondets viktig arbeid