Flere strømkunder tar miljøansvar

Publisert: 06/03/2021
Toppbilde: Araquem Alcantara, Regnskogfondet


Stadig flere av NorgesEnergis strømkunder er opptatt av miljøet og ønsker å sikre produksjon av fornybar energi gjennom strømregningen. I år kunne NorgesEnergi overføre nesten 4,7 millioner kroner til Regnskogfondet for kunder som har hatt opprinnelsesgaranti på sin strømavtale i 2020.

Vern av regnskog er et av de mest effektive tiltakene for å redusere klimaendringer og bevare livsmangfoldet på jorda.

– Støtten fra NorgesEnergi er helt uvurderlig. Gjennom midlene fra NorgesEnergi får vi anledning til å gjennomføre viktige tiltak for å redde verdens siste regnskoger. Regnskogfondet er avhengig av støtte fra næringsliv og privatpersoner for å gjennomføre aktivitetene i våre 9 prosjektland, sier Anders Bolstad, seniorrådgiver i Regnskogfondet.

"Støtten fra NorgesEnergi er uvurderlig"

– Anders Bolstad, Regnskogfondet

Opprinnelsesgaranti sikrer fornybar energi

I 2019 ble 18,4 % prosent av strømforbruket i Norge solgt med opprinnelsesgaranti, i følge NVE.

Opprinnelsesgaranti er en sikkerhet for at det produseres like mye fornybar energi tilsvarende det kunden bruker. Dette er med på å sikre at europeiske kraftprodusenter satser stort på fornybar energi, som solenergi, vannkraft, bioenergi, bølgekraft og tidevannsenergi.

Kunder som tar et aktivt miljøvalg og knytter 100 % fornybar energi (privatkunder) eller Grønn verdi (bedriftskunder) til sin strømavtale hos NorgesEnergi, får opprinnelsesgaranti på strømmen. De opprinnelsesgarantiene vi kjøper er 100 % vannkraft*.

 

(*Vi kan ikke bestemme produksjonsmåte på strømmen som leveres til huset ditt, men opprinnelsesgarantiene kjøpt gjennom oss sikrer at det blir produsert like mye vannkraft som du forbruker.)

Mellom 50 og 80 % av alle jordas fugle-, dyre- og plantearter finnes i regnskogen. Foto: Araquem Alcantara, Regnskogfondet

Mellom 50 og 80 % av alle jordas fugle-, dyre- og plantearter finnes i regnskogen. Foto: Araquem Alcantara, Regnskogfondet

Rekordoverføring til Regnskogfondet

— I år er det en rekordoverføring til det viktige arbeidet Regnskogfondet driver, og det er vi stolte av. Dette viser at kunder som er opptatt av å få lavest mulig pris på strømmen, også ønsker å ta miljøansvar og aktivt bidra til å bevare klima og livsmangfoldet på kloden, forteller Hans-Erik Ramsdal som er daglig leder i NorgesEnergi.

"Vi er stolte over å kunne bidra med rekordstort bidrag til Regnskogfondet"

– Hans Erik Ramsdal

NorgesEnergi gir 100 kroner i året til Regnskogfondet for hver privatkunde som har valgt 100 % fornybar energi. For bedriftskunder regnes støtten ut fra bedriftens strømforbruk.

I år kunne NorgesEnergi overføre totalt 4 678 215 kroner til Regnskogfondet for kunder som har hatt disse produktene knyttet til sin avtale i 2020.

 

Dette går støtten fra NorgesEnergi til:

Les mer om Regnskogfondets viktig arbeid

Bevaring av regnskog

For NorgesEnergi var Regnskogfondet en naturlig samarbeidspartner, da vær og klima er en viktig faktor for strømproduksjon og strømpriser.

– Regnskogen er en viktig klimaregulator, skogene er et gigantisk karbonlager. De årlige utslippene fra tropisk avskoging tilsvarer de årlige utslippene fra alle verdens biler, forteller Bolstad i Regnskogfondet.

Det er en stor oppgave å redde regnskogen. Men det er ikke håpløst. Mye har skjedd også i positiv forstand de siste årene.

– Etter massiv kritikk sier stadig flere palmeoljeselskaper at de ikke lenger vil ødelegge regnskogen. Det er viktig, og viser hvor mye makt man har som forbruker, sier Bolstad.

Hver kunde bidrar årlig med å:

- hindre karbonutslipp tilsvarende 27 tonn CO2

- redde ca. 500 kvadratmeter regnskog

- redde ca. 20 regnskogtrær fra ødeleggelse

Foto: Araquem Alcantara, Regnskogfondet

Dette gjør Regnskogfondet med pengene:


Midlene fra NorgesEnergi brukes til å beskytte prioriterte regnskogsområder i samarbeid med lokale miljø- og urfolksorganisasjoner.

Regnskogfondet opplyser at 89,9 % av de samlede midlene går direkte til å redde regnskogen, øvrige går til drift, innsamling og organisasjon.

Støtt regnskogen gjennom strømavtalen din:

100 % fornybar energi