Foto: Serhii Mostovye - mostphotos.com 

10 enkle og billige tips som hjelper deg å spare strøm

Oppdatert: 18/10/2021


Vi har samlet sammen våre aller beste strømsparetips.

Tips 1: Senk innetemperaturen

Oppvarming er den store strømtyven i norske hjem. Mellom 60-80 prosent av strømforbruket i en gjennomsnittlig bolig i Norge, går til oppvarming.

Senker du innetemperaturen med bare én grad, reduserer du strømforbruket med hele fem prosent.

Sparepotensialet er stort; nordmenn kan spare nesten en halv milliard dersom alle husstander hadde senket temperaturen i januar, februar og mars

Tips 2: Monter tettelister rundt vinduer og dører

Sprekker rundt dører og vinduer gjør at kald luft trekker inn i boligen og kjøler ned innetemperaturen, som igjen fører til at du bruker mer strøm til oppvarming.

Det kan være vanskelig å oppdage dette problemet, og mange sliter med stort varmetap uten at de kjenner noe til trekken. Du blir kvitt sprekkene ved å montere tettelister, noe som er det enkleste og rimeligste du kan gjøre for å redusere energibruken.

Slik stopper du trekken

Tips 3: Flytt forbruket til billige timer

Om vinteren svinger ofte timeprisen på strøm voldsomt gjennom døgnet. Du kan derfor spare masse på å redusere strømforbruket i de dyreste timene. Sjekk Nord Pool for gjeldende priser kommende døgn

Les også: Strømprisrekord i Sør-Norge

Tips 4: Skaff deg sparedusj

En sparedusj kan halvere utgiftene til dusjing. Dårlig erfaring med sparedusj? Du vil bli overrasket over hvor effektive og behagelige de nyere modellene er.

Tips 5: Sjekk varmtvannsberederen

Mange varmtvannsberedere kommer med fabrikkinnstilt temperatur. Kanskje er din stilt inn unødvendig høy?

Det holder at temperaturen er max. 75 °C. Dette er mer enn nok for å få tatt knekken på legionella-bakterien.

Tips 6: Bruk oppvaskmaskinen

Bruk oppvaskmaskinen i stedet for å vaske opp for hånd. Den bruker nemlig mindre varmtvann enn du tror. Kjører du i tillegg et program uten tørking, sparer du enda mer strøm.

Tips 7: Trekk ut og skru helt av

Elektriske apparater i standby bruker mer strøm enn du tror, og bør skrus helt av når de ikke er i bruk dersom du ønsker å spare strøm.

‌Det samme gjelder ladere som ikke er tilkoplet. Gjør det til en vane å ta ut laderen når du er ferdig med å lade. Det minsker også brannfaren.

Bruk Prismatch! 

Får du tilbud om en billigere avtale, matcher vi prisen i 30 dager. 

Sjekk vilkårene for Prismatch

Tips 8: Slukk lysene

La det bli en vane å slukke lysene i rom du ikke bruker. Det koster kanskje ikke så mye at en pære står på noen timer, men ganger du det opp blir det fort penger av det.

‌Så mye kan du spare ved å skru av lysene

Tips 9: Lukk dørene

Lukk døren til rom eller seksjoner du ikke bruker. Da slipper du å bruke masse strøm - og penger - på å varme opp rom du ikke bruker eller oppholder deg i.

Tips 10: Bytt lyspærer

Erstatt gamle lyspærer med LED- eller sparepærer. Disse bruker mye mindre watt.

 

Sjekk at du har en billig strømavtale

Se våre avtaler