Slik kan småbarnsfamilier spare både strøm og penger

Med en kasse full av enkle og smarte sparetips, ble en småbarnsfamilie utfordret på sitt eget strømforbruk.

Skrevet av: Ingvild Telle

– Jeg tror småbarnstiden er en periode hvor man makser ut den minst bærekraftige livsstilen. Alle små justeringer kan hjelpe, sier Rebecca Wexelsen.

I en bygård fra 1894 på Adamsstuen i Oslo bor hun sammen med Sveinung Bjelland og tre barn. Det knirker litt i de originale tregulvene under beina. Rundt oss svirrer hunden Kompis og datteren Alva på ett år.


Den gule konvolutten


På kjøkkenbordet står en liten trekasse med en gul konvolutt og noen pakker mel. Rebecca og Sveinung har sagt ja til å ta en liten utfordring. Og med seg har de nysgjerrige Frans (10 år) og Filippa (12 år), som lurer fælt på hva som skjer.

Vi har nemlig gitt dem et sparekit med enkle tips og triks familien kan bruke for å spare både strøm og penger. Familien kan selv velge hvilke tips de skal følge.

Rebecca åpner den gule konvolutten. «Tips til å spare penger på kjøkkenet», står det på et ark. Med en magnet, henger de lappen på kjøleskapet.

– Her er det myyye vi kan bli bedre på, sier Sveinung og kikker på resten av gjengen.

– Hva er det, spør Frans og kikker oppi trekassen.

– Vi skal bake brød, utbryter Filippa.

Norges energi-202.jpg

Nordmenn ligger på brødtoppen. Vi elsker brød. Til frokost, i matpakka og til kvelds. Spesielt småbarnsfamilier sverger til skiver, og de spiser fort fire brød i uken. Det koster cirka 11 kroner å bake sitt eget brød. Med hjemmebakt kan derfor helt vanlig familie spare over 5000 kroner i året.


Ypperlige brødbakere


Frem kommer gjær, vann, brødblanding, sleiv og bolle. Filippa og Frans tar utfordringen på strak arm. Ut av bollen ruller en fin deig som de deler i to, knar og former til to selvbakte brød.

Mens brødene hever, fisker Rebecca opp en bunke lapper fra den gule konvolutten. Enkle, hverdagslige tips som kan gjøre familielivet både lettere og billigere.

– Hva? Er det billigere å bruke oppvaskmaskinen enn å vaske opp for hånd, utbryter Rebecca overrasket. Hun blir oppriktig glad når hun får vite at oppvaskemaskinen bruker mindre vann enn mange tror. Med et program uten tørking er det enda mer penger spart.

– Og vi har faktisk helt ny varmtvannsbereder, men har aldri tenkt på å sjekke temperaturen, sier Sveinung. Han har nemlig ikke vært klar over at det holder med en temperatur på maks 75 grader. Det eneste man sikre er at temperaturen er over 65 grader for å unngå bakteriefare.

Norges energi-266.jpg
Norges energi-279.jpg
Norges energi-260.jpg

Barna lar seg engasjere av et fiffig triks, som går ut på å klemme dorullen. Frans løper inn på badet og finner frem en dorull og klemmer alt han kan. En klemt dorull gir papiret motstand, som gjør at du bruker mindre toalettpapir ved hvert dobesøk.

– Penger spart, flirer Frans fornøyd.

Ved lysbryteren henges opp en lapp der det står «Skru av lyset. Lukk døren». Ekspertene snakker nemlig gjerne om å ha varme og kalde soner hjemme. Varme soner er rommene der du oppholder deg mest i, og lukkede dører holder på varmen. Kalde soner er rom som blir mindre brukt.

På vaskemaskinen sier lappen «Gå for full maskin». Står du der med to-tre ullgensere som må vaskes? Da er rådet fra ekspertene tydelig: Fyll maskinen med andre klær som kan vaskes på 30 eller 40 grader. Ofte trenger klærne bare en rask skylling, og kan derfor like greit vaskes i et skånsomt skumbad sammen med ullplaggene.

Barna lar seg engasjere av et fiffig triks, som går ut på å klemme dorullen. Frans løper inn på badet og finner frem en dorull og klemmer alt han kan. En klemt dorull gir papiret motstand, som gjør at du bruker mindre toalettpapir ved hvert dobesøk.

– Penger spart, flirer Frans fornøyd.

Ved lysbrytere og dører henges opp lapper der det står «Skru av lyset» og «Lukk døren». Ekspertene snakker nemlig gjerne om å ha varme og kalde soner hjemme. Varme soner er rommene der du oppholder deg mest i, og lukkede dører holder på varmen. Kalde soner er rom som blir mindre brukt.

På vaskemaskinen sier lappen «Gå for full maskin». Står du der med to-tre ullgensere som må vaskes? Da er rådet fra ekspertene tydelig: Fyll maskinen med andre klær som kan vaskes på 30 eller 40 grader. Ofte trenger klærne bare en rask skylling, og de kan derfor like greit vaskes i et skånsomt skumbad sammen med ullplaggene.

Tips! Har du lyst å gjøre som familien Bjelland Wexelsen? Print ut egne lapper og heng dem opp i huset.
Norges energi-167.jpg

En liten uke har gått


– Jeg ble så glad av det med oppvaskmaskinen, ler Rebecca etter en uke med sparetipsene i hus. Slike nyheter er en lettelse for barnefamilier med høyt forbruk av kopper og kar.

Brødbakingen var ellers noe de oppdaget at de trivdes godt med. Det hjemmelagde brødet fylte både huset med god lukt og imponerte naboer og gjester. Ladere er trukket ut av støpselet. Lys er slukket, dører lukket og matrester er spist opp.

– Vi har faktisk noen tips vi selv vil fortelle om, sier Sveinung. På kjøkkenet brer varmen seg fra en ganske ny peis. Den erstattet den gamle, åpne peisen som stod der før, og for den gamle fikk de 5000 kroner i byttestøtte fra Oslo kommune.

– Det er bra for luftkvaliteten, og den nye vedovnen gir mer effektiv oppvarming. Leiligheten er god og varm, og det brenner sakte, sier Rebecca.

– Jeg tror vi har spart en del strømpenger på den, sier Sveinung fornøyd.

Fem tips til å spare penger på kjøkkenet


Bak ditt eget brød
Kjøper du brød til 30 kroner i butikken er det mange tusen kroner å spare ved å bake selv. En familie som spiser cirka fire brød per uke vil kunne spare mellom 70 og 100 kroner hver eneste uke, avhengig av oppskrift. Det kan utgjøre så mye som 5 200 kroner i året.

Lag din egen pizzabunn
En del vann, to deler mel, en kvart pakke gjær, en klype salt og en spiseskje olje. Vipps så har du en klassisk og billig pizzabunn til 6-7 kroner, i stedet for butikkenes ferdig-bunner til mellom 20 og 40 kroner.

Spar på vannet når du lager mat
Bruk mindre vann når du koker poteter og ris, så sparer du strøm under matlagningen.

Ikke tilbered halvfrossen mat
La frosne varer tine helt før du tilbereder dem – du bruker inntil 50 prosent mer strøm ved å tilberede halvfrossen mat.

Bruk opp restene
Spis opp maten din, enten med en gang eller som rester. Sitter du igjen med mye forskjellig? Lag en tapas-middag!

Bytt til en billig strømavtale

NorgesEnergi_logo.png
NorgesEnergi_logo.png