NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Slik fungerer sparedusjen

Publisert: 22/08/2019


De fleste har fått med seg at sparedusjen sparer strøm, men her får du vite hvordan den egentlig virker.

- Prinsippet er at man lager en innsnevring i dusjhodet eller slangen, og dermed reduseres vannmengden som kommer ut, forklarer Are Skaar Nielsen, fagsjef sanitærteknikk hos Rørentreprenørene Norge. 

Han sier samtidig at det er en utbredt misforståelse at trykket blir dårligere når vannmengden reduseres. 

 

"Det er en utbredt misforståelse at trykket blir dårligere når vannmengden reduseres"

- Are Skaar Nielsen

"I sparedusjens spede begynnelse så var det mange som følte at de måtte dusje lengre for å bli rene, og da gikk jo vinningen opp i spinningen. Nyere teknologi og teknikk sørger derimot for at det ikke er tilfelle lenger."

- Are Skaar Nielsen

Han forklarer at dysene i dusjhode gjerne er mindre, men at selv om det kommer mindre vann gjennom dem så vil trykket være det samme. 

- Man kan sammenligne det med et hvilket som helst rør. Det går mer vann gjennom et stort rør enn et mindre, uten at trykket reduseres. 

Nielsen anbefaler sparedusj i vanlige dusjer fordi det sparer både miljøet og lommeboken, men sier samtidig at deres rørleggere monterer færre sparedusjer nå enn for få år siden. 

 

"Det henger sammen med at mange velger takdusjer med såkalt fossefall, og de krever mye vann. Men beste måten å spare strøm er å unngå disse dusjene og heller montere sparedusj i vanlige dusjer."

- Are Skaar Nielsen