Slik blir strømprisen i vinter

Prisene på strøm har økt kraftig siden nyttår, men det er ikke unormalt at strømprisene øker om vinteren.

Vinterlandskap Bergen

Kaldt og tørt vær med lite vind har ført til at strømprisene har økt den siste tiden. Foto: Green F. - mostphotos.com

Oppdatert: 8. mars 2021


Etter et år med unormalt lave strømpriser i 2020, har strømprisene økt betydelig denne vinteren. De fleste har fått faktura for januar som var betydelig høyere enn fjorårets og du må regne med at fakturaen for februar også blir høy. 

Men det er bedring i vente; gjennomsnittsprisene er på vei nedover og 5. mars var systemprisen hos NordPool 40 øre/Kwh. Det er imidlertid endel prisforskjell mellom de ulike prissonene og prisene varierer time for time. 

Sjekk strømprisen der du bor

 

Vi har tatt en prat med Tor Reier Lilleholt, analysesjef hos analyseselskapet Volue (tidligere Wattsight). Han varslet i starten av året at strømprisene kom til å skyte i været sammenlignet med de prisene vi så i høst og i fjor vinter.  Og spådommen slo inn nesten umiddelbart.

- Allerede på nyåret så vi den høyeste prisen vi har hatt på fem år, sier han.

Det er flere ganger registrert priser godt over to kroner til nå i år. Til sammenligning var prisen helt nede på 5,9 øre/kWh rett før nyttår.

Lilleholt forklarer at prisstigningen henger sammen med at vinteren slo til for fullt. For når kulden setter inn og vinden uteblir, øker strømprisene.  Og helt siden nyttår har det vært kaldt og lite vind mange steder i Norge.

Tor Reier Lilleholt

Tor Reier Lilleholt

– Det kan se ut som om det kalde været kan vare til langt ut i februar og mars, selv om det fort kan endre seg igjen. Holder været seg kaldt, står vi foran en lengre periode der vi kan forvente at strømprisen ligger opp mot 40-50 øre/kWh, sier han.

Lilleholt mener at forbrukerne må regne med at også de neste strømregningen kan bli markant dyrere. 

– Det kan bli ganske store utslag når man både forbruker mer strøm og prisene blir vesentlig dyrere. Selve strømprisen og det rene forbruket er likevel kun en mindre del av strømregningen, de større, faste avgiftene til nettleie og offentlige avgifter vokser heldigvis ikke med strømprisveksten.


Slik gjør du strømregningen mindre

2020 var et år med svært lave strømpriser her til lands. I 50 av 53 uker hadde Norge lavest gjennomsnittlige strømpris sammenlignet med de andre nordiske land, ifølge enerwe.no. Gjennomsnittsprisen for forbrukerne, før det ble lagt på nettleie, elavgift, merverdiavgift og avanse til strømselskapene, var på 20,69 øre/kWh.

— Vi har nok blitt litt bortskjemte med de lave strømprisene vi hadde i fjor, sier Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi.

Hun tror fjorårets historisk lave strømpriser kan ha ført til at mange har blitt mindre bevisst på eget strømforbruk. Men nå som vi går inn i den kalde årstiden med stigende strømpriser, råder hun folk til å ta grep for å holde kostnadene nede.

Les også: Vinterens beste strømsparetips 

-  Det er mange ting du kan gjøre for å holde strømforbruket nede, sier hun og nevner alt fra å bruke miljøeffektive og strømbesparende oppvarmingskilder til å bli mer bevisst på ikke å la varme og lys stå på i rom der det ikke trengs. 

Aller størst besparingspotensiale er det på oppvarmingsbiten, mener hun.

–  Omkring 60–80 prosent av strømforbruket i private hjem går til oppvarming. Klarer du for eksempel å senke innetemperaturen én grad, reduserer du strømforbruket med hele fem prosent. Da blir det fort penger spart. 

Les også: Nordmenn kan spare nesten en halv milliard ved å senke innetemperaturen en grad

Digital termostat stue

Det er penger å spare på å skru ned innetemperaturen. Foto: mostphotos.com

Flere grunner til at kulden gir dyrere strøm

Grunnene til at sterk kulde som regel betyr dyrere strømpriser, er blant annet det at folk da øker strømforbruket sitt betraktelig.  Mange nordmenn har utelukkende elektrisk oppvarming hjemme, som de fyrer opp for fullt når utetemperaturen kryper nedover gradestokken.

Et annet moment er at Norge har hatt en vekst i strømforbruket, både fordi befolkningen har økt og fordi deler av norsk industri er elektrifisert. Dette til tross for at strømmen stadig brukes smartere. 

– Det oppstår altså periodevis mangel på kapasitet i systemet, forteller Lilleholt.

En annen grunn til prissvingningene om vinteren, er at man de siste årene har fjernet mer forutsigbar strømproduksjon – gjerne basert på kull og kjernekraft, og erstattet det med fornybar vindproduksjon. Når vinden forsvinner – som den ofte gjør i perioder med ekstrem kulde, klarer ikke vindproduksjon å produsere nok effekt. 

– Det er eksempler på at man bare får ti prosent utnyttelse av vindmøllene på de mest ekstreme dagene, sier han.

Analysesjefen mener derfor at vi må forberede oss på at strømprisene om vinteren kan svinge litt mer enn vi er vant til fordi den er avhengig av vind og temperatur. 

– Heldigvis vil vannressursene vi har i Norge være med på å dempe svingningene noe, sier han.

Dersom vintrene blir mildere og våtere, slik som de foregående vintrene har vært, vil strømprisene holde seg lave. 

- Med lavt strømforbruk og mye ekstra vann i magasinene kan prisene fort havne ned mot 20 øre/kWh; men det er altså dersom været slår helt om igjen til å bli veldig vått og mildt.

Les også: