Nordmenn spekulerer i lavere strømpriser

Publisert: 28/09/2021
Hovedbilde: mostphotos.com


Til tross for rekordhøy strømpris er norske strømkunder skeptisk til å binde strømprisen.

Det kommer frem av en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av lavprisselskapet NorgesEnergi. Hele 46 prosent av de spurte svarer at de ikke er interessert i å binde strømprisen.

Analysesjef i Tor Reier Lilleholt i Volue Insight er den eksperten norske medier flokker seg rundt for å forstå hva som vil skje med strømprisen i fremtiden. Lilleholt har selv gått for fastprisavtale 1 år frem i tid, men det gjorde han for en tid tilbake.

– Du løper ingen stor risiko ved å binde deg for noen måneder, men samtidig må du være obs på at tilbudene kan endres raskt.

"Du løper ingen stor risiko ved å binde deg for noen måneder, men vær obs på at tilbudene kan endres raskt"

- Tor Reier Lilleholt

Småbarnsfamilien vil ikke binde i panikk

Jørgen Traasdahl bor sammen med kona Johanne og den lille babyen Alfred i en leilighet på Bjølsen i Oslo. I sommer tenkte Jørgen knapt nok over strømprisen og hvilken strømavtale familien har. Det har endret seg nå.

 

 

– De siste ukene har jeg tenkt mer og mer over strømregningen. Vi har jo nettopp gått over i en ny tilværelse som småbarnsforeldre, og da teller stabilitet og faste rammer. At strømprisen har nådd rekordnivåer og at det nå blir mye kaldere i været, bekymrer meg jo.

Undersøkelsen viser at bare 9 prosent synes det er svært interessant å binde strømprisen.
Undersøkelsen viser at bare 9 prosent synes det er svært interessant å binde strømprisen.

Jørgen er ikke blant de som vil binde nå

– Jeg hadde knapt ofret strømavtalen min en tanke, og har alltid bare gått ut fra at spotpris er det beste alternativet. Vi vil jo helst slippe mega-regninger som kan true familieøkonomien. Samtidig er har vi god kontroll og sunn økonomi, og det å binde oss til en dyr avtale i panikk er det siste jeg vil gjøre, sier familiefaren.

Spotprisavtale lønner seg over tid

De fleste strømkunder i Norge velger spotprisavtaler. Det har lenge vært anbefalt fra flere hold.

Les mer om våre strømavtaler

– For sent å binde strømprisen når markedsprisene allerede har steget så kraftig


Analysesjef i Volue, Tor Reier Lilleholdt ber folk følge godt med dersom de planlegger å binde.

Han mener fastpris er en OK forsikring, men mener du må følge godt med hvis det skal lønne seg å binde.

– Fastpris er en OK forsikring, men de er riktignok litt for seint å binde strømprisen når markedsprisene allerede har steget så kraftig. Hvis du ikke følger godt med kan det være du som ender opp med tapet, sier Lilleholt.

Det er vanskelig å spå strømprisene. Vær forsiktig med å binde prisen høyt over lang tid - det lønner seg sjelden. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Det er vanskelig å spå strømprisene. Vær forsiktig med å binde prisen høyt over lang tid - det lønner seg sjelden. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Norske strømkunder viser klokskap

– Jeg vil si at undersøkelsen viser at norske strømkunder viser klokskap. Det å binde strømprisen handler om å sove bedre om natta fordi du kan være helt sikker på hva du vil betale for strømmen. Det handler ikke nødvendigvis om å spare penger, selv om det også skjer av og til. Over tid vil det med stor sannsynlighet lønne seg å velge en spotpris-avtale, sier Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi.

"Tenk deg godt om dersom du vurderer å binde strømprisen for en lang periode."

– Geir Arne Gundersen

Gundersen advarer mot at det er lett å havne i en felle der du binder prisen på et for høyt nivå over for lang tid, særlig dersom eneste målet er å tjene penger på å ha fastpris.

–Du må ha ganske så god innsikt for å tjene på det dersom du binder over en lang periode. Når alle prater om å binde strømprisen er det nesten for sent.

NVE har sammenliknet ulike avtaletyper den siste tiårsperioden.
Statistikken viser at spotprisavtaler var rimeligst over tid.

NVE har sammenliknet ulike avtaletyper den siste tiårsperioden.
Statistikken viser at spotprisavtaler var rimeligst over tid.

Enkle strømsparetips som virker

Å ta grep for å spare strøm gjør at du både kan sove bedre om natta og spare penger.

Tips #01

Skru ned varmen

Skru ned temperaturen inne. Du kan spare hundrelapper på å redusere med ett par grader.

Tips #02

Dusj kortere

Varmtvann er en stor strømtyv, og en god varm dusj koster lett litt penger. Dusj kortere og sjeldnere, og monter gjerne et sparedusjhode for enda større besparelse. 

Tips #03

Tett gliper

Tettelister rundt vindu og dører er en billig investering som øker trivselen og reduserer strømregningen din. Tettelistene er billig i innkjøp, og lett å få tak i.