Derfor bør du sjekke strømavtalen din nå

Rådet fra ekspertene er tydelig: sjekk avtalen din nå som kulda kommer og strømforbruket øker.

Skrevet av: Merete Sillesen

Med vinteren rett rundt hjørnet betyr det enda høyere strømregning for de aller fleste. Følger du ikke godt med på avtalen din, kan du fort ende opp med å betale unødvendig mye for strømmen i vinter.

– Mange tror det er belysning, klesvask og elektriske apparater som fører til høye strømregninger, men i en normal enebolig går mesteparten av strømmen til oppvarming, sier Espen Sletvold som er kommunikasjonsrådgiver i Enova.

Høyere regning fra november til mars


Om boligen din bruker mye strøm henger naturligvis sammen med faktorer som boligtype, størrelse, isolasjon, hvilke varmekilder du har og antall beboere. Felles for de fleste er likevel at over 60 prosent av strømforbruket skjer i perioden november til mars.

Visste du at, ifølge Enova, har norske husholdninger verdens høyeste strømforbruk, sammen med blant andre Qatar og Saudi-Arabia?

Følg med på strømprisene


Det er ikke uvanlig at strømprisen du får kan ha endret seg fra du inngikk avtalen. Hos leverandører som opererer med rabatterte avtaler uten definerte tidsbegrensninger, må du som kunde selv følge med på strømprisene. Gjør du ikke det, kan det bli dyrt. På Forbrukerrådets nettsider er rådet tydelig: Det er lurt å bytte, særlig nå som vinteren er her og kulda kommer sigende. Da øker ofte strømprisene.

Det kan Christian Valland, produktansvarlig for NorgesEnergi, bekrefte. De aller fleste vil oppleve at strømregningen øker i denne perioden. Samtidig øker aktiviteten blant bevisste forbrukere som vet at det kan lønne seg å sjekke strømavtalen sin når vinteren kommer.

– For oss er det viktig å vise at vi kan levere billig strøm over tid. Det hjelper lite å komme med et godt introduksjonstilbud (lokketilbud), hvis du som kunde ikke kan stole på at du får beholde den avtalen du går inn på.Garantert fornøyde kunder


Strømbransjen har tidvis vært preget av tilbud som har vist seg å kun være billig en kort tid, før kunden flyttes over på andre avtaler med høyere priser. Derfor har NorgesEnergi lansert en ny avtale som har fått navnet Gul kampanje. Her finnes det ingen skjulte utgifter, ingen tekst med liten skrift, og du blir ikke flyttet over på andre (og dyrere) avtaler med helt andre vilkår etter kort tid.


Les alt om strømavtalen Gul kampanje her.


Når du først renoverer boligen din, lønner det seg å velge moderne energiløsninger samtidig.
Sjekk mulighetene for støtte via Enova-tilskuddet.Bytt oppvarmingskilde

Ulike typer varmepumper er klimavennlige alternativ til elektrisk oppvarming. Med en varmepumpe får du mer varme ut av hver kilowatt-time. Det kan også lønne seg å installere for eksempel vedovn eller pelletsovn.
6.

Etterisoler boligen

Utilstrekkelig isolering fører til kalde gulv og vegger, samt høy strømregning. Luftlekkasjer merkes ofte som trekk rundt vinduer, dører, i overgang mellom vegg og gulv/tak og langs gulv.
5.

Spar på varmtvannet

Det aller enkleste tiltaket du kan gjøre for å begrense energiforbruket til oppvarming av vann, er å bytte til sparedusj og montere sparedyser på vannkraner.
4.

Monter tettelister

Du finner enkelt luftlekkasjer rundt vinduet ved å føre et tent lys langs listene og langs vegg- og taklister inne i rommet. Flammen vil blafre dersom det er trekk.
3.

Styr temperaturen automatisk

Et varmestyringssystem et enkelt og rimelig tiltak, som tidsstyrer temperaturen i boligen din og sikrer effektiv energibruk når du er hjemme, og når du ikke er til stede. Med et godt varmestyringssystem kan energibruken til oppvarming normalt reduseres med 20 prosent.
2.

Senk temperaturen

Energibesparelsen ved redusert innetemperatur vil variere ut fra type bolig og over året, men som en tommelfingerregel kan en regne med at du reduserer energibruken til romoppvarming med cirka fem prosent for hver grad du senker innetemperaturen.1.

Enovas seks enkle råd for lavere strømregning

Kilde: EnovaDette er strømavtalen «Gul kampanje»

  • Gul kampanje gir deg billig strøm til spotpris gjennom en heldigital strømavtale.
  • De første 30 dagene får du spotpris med et avslag på 20 øre/kWh.
  • Etter 30 dager betaler du spotpris (+ fastbeløp 9 kroner og påslag 2,99 pr. kWh).
  • Avtalen har 9 måneder binding og Fornøydhetsgaranti.
  • Bytter du leverandør innen 9 måneder vil det medføre et gebyr på 500 kroner.
  • Avtalen kan kun bestilles digitalt og forutsetter eFaktura og AvtaleGiro som betalingsform.

Kilde: NorgesEnergi

NorgesEnergi_logo.png