Så mye koster det å lade elbilen din

Sjekk hvordan du enkelt beregner ladekostnadene.

— Det er mye dyrere å kjøre bensin- eller dieselbil enn elbil, sier Markeds- og kommunikasjonssjef i NorgesEnergi, Geir Arne Gundersen og viser til beregninger hos Norsk Elbilforening som sier at man kan spare mangfoldig tusenlapper om man velger å kjøre på strøm.

Men akkurat hvor mye det koster å kjøre bil, uansett drivstoff, avhenger av flere ting, som for eksempel type bil, bensinpris, dieselpris eller strømpris.

Så mye sparer du på å kjøre elbil

Likevel – dersom du lurer på hvor mye det koster deg i kroner og øre å lade elbilen din, kan du ganske enkelt regne ut et overslag på det, sier Gundersen.

Han forklarer at man tar utgangspunkt i strømprisen og ganger den med elbilens batterikapasitet. Denne finner du for eksempel hos de ulike bilimportørene eller hos Elbilforeningen.

Selv om batterikapasiteten som oppgis ikke alltid er realistiske på norske veier, gir den likevel en viss peiling.

For å vise et omtrentlig regnestykke for Hyundai Kona EV, har vi tatt utgangspunkt i en strømpris på 1 kroner per kWh, som inkluder nettleie, skatter og avgifter. Deretter ganger vi det med elbilens batterikapasitet, som er 67 kWh. Da får vi et overslag på at det koster 67 kroner å lade denne bilen, forklarer han.

På samme vis beregnes det at det koster 100 kroner å lade opp en Tesla Model X, 75 kroner for en Tesla Model 3LR og 40 kroner for en Nissan LEAF.

Har du en VW e-up! eller en Peugeot iOn blir ladeutgiftene henholdsvis 19 og 16 kroner.

— Og en Kia e-Niro koster omtrent 67 kroner å lade, mens tilsvarende for Citroën Berlingo og Mercedes-Benz B250e er henholdsvis 16 og 36 kroner, sier Geir Arne og understreker nok en gang at ladekostnadene varierer med strømprisen.

— Dessuten de vil jo også påvirkes av hvor langt du kjører og hvor ofte du bruker bilen, sier han.

Finner du ikke din bil i eksemplene over? Sjekk Elbilforeningens oversikt over batterikapasiteten til elbiler og regn ut selv din ladekostnad.

Finn rekkevidden på dagens elbiler her

Priseksempel Bergen - Oslo

Korteste reisevei Bergen-Oslo er ca. 46 mil. Vi tar høyde for en gjennomsnittlig strømpris på 1 kwh, inkludert faste kostnader, nettleie og avgifter. (Kilde: SSB)

En gjennomsnittlig elbil bruker mellom 1-2 kWh pr. mil.

Ser vi kun på strømprisen vil det da koste mellom 50 og 100 kroner for å kjøre strekningen Bergen-Oslo med en hjemmeladet bil.