Halvparten av oss er misfornøyd med statens strømstøtte
Publisert: 09/02/2022
Oppdatert: 25/08/2022 - med nye tall for strømstøtten
Illustrasjonsfoto: mostphotos.com
*Undersøkelsen ble utført i januar 2022, da staten nettopp hadde lansert økning av strømstøtten fra 55% til 80% av gjennomsnittlig spotpris over 70 øre/kWh.
Skyhøye strømpriser har ført til rekorddyre strømregninger, og det til tross for at staten har innført en ordning for strømstøtte. Men ordningen er langt fra god nok, mener mange av oss. Det viser en fersk undersøkelse Ipsos har utført på vegne av NorgesEnergi*.
I den kommer det nemlig frem at 49 prosent er misfornøyd med strømstøtten fra regjeringen. En del er også usikre på hvor godt de liker ordningen.
- Det er et sterkt signal til myndighetene, kommenterer Hans-Erik Ramsdal, administrerende direktør i NorgesEnergi.

"Det er et sterkt signal til myndighetene"
- Hans-Erik Ramsdal
En “vits” og et “hån”
NorgesEnergi tok funnet et hakk videre og spurte følgere på Facebook om de var fornøyd med strømstøtten fra staten. Også der var dommen hard.

Skjermdump fra Facebook
“Absolutt ikke” skriver en, mens en annen svarer “Nei, hytta har blitt fire ganger dyrere selv om den er vinterstengt”.
En tredje kaller ordningen for en “vits” og et “hån”, mens en fjerde skriver “Nei, jeg har ikke fått noe”.
- Det siste der er faktisk et viktig poeng for en del, for selv om ordningen gjelder alle, er det prisområder hvor strømprisen er på under 70 øre i snitt og derfor ikke gir grunnlag for kompensasjon. I januar var det husholdninger i prisområdene 1, 2 og 5 som fikk strømstøtte, ikke de i 3 og 4, sier Ramsdal i NorgesEnergi.
Fritidsboliger er heller ikke dekket av strømstøtteordningen.

"Jeg ser frem til en ny gjennomgang av hele strømproblematikken"
-Berit Furulund
Berit Furulund fra Oslo forteller til NorgesEnergi at hun er uenig i hele strømpolitikken, og derfor ser hun heller ikke på strømstøtten som noen god løsning.
- Den er kun en kriseløsning og et tegn på at strømmen er priset altfor høy. Jeg ser frem til en ny gjennomgang av hele strømproblematikken – slik at vi slipper ulik strømpris i sør og nord, samt en strømpris som gjør at folk kan betale sin egen strømfaktura.

"Som sjef for et av Norges største strømselskaper får jeg vondt i magen av å sende ut skyhøye strømregninger som jeg vet vil bli mottatt med bekymring."
- Hans-Erik Ramsdal
- Kompliserte saker
Da kompensasjonsordningen ble introdusert før jul, bestemte Stortinget at strømstøtten kun skulle gis dem med strømpris over 70 øre per kilowattime.
Det er på et nivå som er nesten dobbelt så høyt som normalprisen for strøm er, skriver Nettavisen. Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå har nemlig snittprisen på strøm fra januar til mars de siste ti årene vært på rundt 37 øre per kilowattime.
- Som sjef for et av Norges største strømselskaper får jeg vondt i magen av å sende ut skyhøye strømregninger som jeg vet vil bli mottatt med bekymring. Kompensasjonsordninger er fint, men ifølge beregninger vil staten tjene over 44 milliarder kroner på økte strømpriser. Når folk vet at tiltakene , skjønner alle at staten fremdeles går i pluss i denne krevende situasjonen. Det tror jeg provoserer mange, sier Ramsdal.
Slik fungerer strømstøtten din
- Folk er veldig forvirret
Strømstøtten fremstår også som vanskelig å forstå, påpeker Facebook-bruker Hans Joachim Becker fra Etne. Han mener det kunne vært enklere og mindre byråkratisk om regjeringen hadde gjort det litt annerledes.
- De kunne ha fjernet el-avgift og moms i stedet for å finne på lureriet med 80 prosent refusjon, som bare skaper forvirring, foreslår han.

"De kunne ha fjernet el-avgift og moms i stedet for å finne på lureriet med 80 prosent refusjon, som bare skaper forvirring."
- Hans Joachim Becker
Hans- Erik Ramsdal i NorgesEnergi forteller at Becker er langt fra alene om å synes at kompensasjonsstøtten er forvirrende.
- Kundesenteret vårt får svært mange henvendelser om strømstøtten for tiden, det er tydelig at folk sliter med å finne ut hvordan strømstøtten slår ut for dem. Og det forstår vi godt, sier Ramsdal og legger til at det faktisk er nettselskapene som skal administrere støtteordningen.
Ordningen skal fungere slik at støtten kommer som et fratrekk på regningen din automatisk, slik at du slipper å gjøre noe som helst for å få støtte du er kvalifisert til. Et eventuelt tilgodebeløp vil bli trukket fra på strømdelen av regningen din dersom du har gjennomfakturering.
Får du en faktura for strøm og en for nettleie, vil tilgodebeløp bli utbetalt til kontoen din. Derfor er det lurt å sikre seg at nettselskapet har riktig kontoinformasjon på deg. Det kan du finne ut ved å logge deg inn på "Min Side" hos din netteier.
- Vi vil gjerne hjelpe alle våre kunder, men dersom du lurer på noe om strømstøtten er det nettselskapet ditt som sitter på svarene, ikke strømselskapet. Slik er ordningen lagt opp fra myndighetenes side.