NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Kun 3 av 10 beskytter seg mot lynskader

Sist oppdatert: 15/08/2023


De fleste lynskadene skjer på tampen av sommeren. Men bare 3 av 10 sier at de beskytter tingene sine når det lyner melder Frende Forsikring i en pressemelding via NTB.

Det er stor forskjell fra år til år, men august måned peker seg ut som den måneden med flest lynnedslag i Norge. Det er Østlandet som har flest registrerte lynnedslag og færrest langs kysten av Nordland. 

I 2022 ble det registrert over 182.000 lynnedslag i Norge. Det er en nedgang fra året før. 

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Lynskader koster millioner

Også skadekostnader i forbindelse med lynskader varierer stort fra år til år, men 60 % av alle lynskader inntreffer i sommermånedene. Tall fra Finans Norge viser at det ble utbetalt 66 millioner i erstatning for lynskader i fjor. Dette er godt under toppåret 2014 med 630 millioner (KPI-justert). 

Lynskader kan gi store skader på elektrisk anlegg og kan i verste fall føre til brann. I 2022 ble det registrert 515 branner og 1331 skader på elektrisk anlegg i Norge. (Kilde: Finans Norge)

20 prosent gjør ingenting

I følge en undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring er det kun 3 av 10 som beskytter boligen sin mot lynskader.

2 av 10 sier at de aldri gjør noe som helst når det lyner og tordner.

- Det taper både nordmenn og forsikringsselskapene mange penger på. Skadene er ofte enkle å unngå, vi må bare gidde å gjøre den lille jobben. Hvis vi kunne luket bort en del av disse sakene er det bra for alle parter, sier Øystein Øren, brannekspert i Frende Forsikring.

- Tingene dine varer lenger, du slipper brannskader og forsikringsselskapene sparer penger som i verste fall kan føre til at forsikringene blir dyrere på grunn av store utbetalinger, sier branneksperten i Frende.

En gruppe kan slappe helt av

Øysten Øren sier at det er en gruppe som kan slippe å ta ytterligere grep når det lyner.

- De som har overspenningsvern hjemme kan slappe av. Men det har ikke folk flest. Ifølge undersøkelsen vår har bare 1 av 10 dette, sier Øren.

- Sagt på en annen måte må 90 prosent av oss reagere og beskytte tingene våre når det lyner. Det kan bli veldig dyrt å la være, sier han.

Overspenningsvern i sikringsskapet er en god forsikring mot lynskader. Illustrasjonsfoto: NorgesEnergi

Overspenningsvern i sikringsskapet er en god forsikring mot lynskader. Illustrasjonsfoto: NorgesEnergi

Dette bør du gjøre når det lyner

1. Installer overspenningsvern

Med overspenningsvern i sikringsskapet kobler sikringen seg ut ved overbelasting. Da trenger du heller ikke å engste deg for lynskader mens du er på ferie eller er borte fra hjemmet når det lyner.  

2. Trekk ut støpselet fra stikkontakten

Har du ikke overspenningsvern bør du trekke ut støpsler fra elektriske anlegg og apparater som TV, radio, PC, ruter, hvitevarer og mobiltelefoner på lading. NB: Ikke trekk ut fryseboks og kjøleskap, men husk at disse også kan bli ødelagt av lyn. 

3. Bruk ekstern lader og datatrafikk

Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det lyner, bruk en ekstern lader og datatrafikk på mobilen.

4. Ikke bad i badekar

Vann leder elektrisitet, derfor bør du ikke bade mens det lyner. I verste fall kan lynet følge vannledninger i huset. 

 

Slik sjekker du om du har overspenningsvern

Alle elektriske anlegg som har blitt montert etter 2010 skal ha overspenningsvern, men denne regelen ble innført i 2012, uten tilbakevirkende kraft. Har du et anlegg fra 2012 eller tidligere kan du enkelt sjekke i sikringsskapet om du har overspenningsvern. 

Overspenningsvernet er en liten "boks" inne i sikringsskapet. Det skal ha et lite "vindu" som viser en farge, enten grønt, blått eller grått. Dersom fargen inne i vinduet er rød, er overspenningsvernet defekt og må byttes. 

Bytt overspenningsvern etter en smell

Dersom overspenningsvernet blir utsatt for en smell må det byttes. Dette ser du ved at vinduet i overspenningsvernet er rødt. Du kan ikke bytte overspenningsvern på egen hånd,  men kontakte en autorisert elektroinstallatør. Bytte av overspenningsvern oppgis å koste mellom 1800-2500 kroner på ulike nettsider. 

Oppgrader sikringsskapet

Har du et svært gammelt sikringsskap bør du vurdere å oppgradere til nytt. Et sikringsskap har som hovedregel en levetid på omtrent 30 år. 

Strømforsikring dekker egenandelen

Med den valgfrie tilleggstjenesten Strømforsikring kan du få dekket egenandelen på forsikringen med inntil 5000 kroner ved lynnedslag eller elektrisk fenomenskade.

Les mer om Strømforsikring

Neonskilt Strømforsikring