NTB: NVE-sjefen ber nordmenn forberede seg på langvarig strømkrise

Publisert: 08/02/2022
Tekst: NTB
Foto:
Arkivfoto NTB/Håkon Mosvold Larsen


Strømprisen kan bli svært høy i lang tid, sier direktør Kjetil Lund i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Regjeringens strømstøtte varer i utgangspunktet fram til mars, men strømkrisen kommer til å vare i lengre tid, viser NVEs prognoser.

– Vi må være forberedt på at strømprisene kan komme til å holde seg høye gjennom dette året, sier Lund til E24.

Og prisene i sommer vil ligge på vinternivå.

– De vil antakelig gå noe ned i sommer, men vi må være innstilt at prisene kan bli langt høyere enn det vi er vant med for årstiden. Det er også mye usikkerhet knyttet til neste vinter, sier han.

Dersom gassprisene i Europa holder seg høye, vil også de norske strømprisene holde seg høye, påpeker Lund. Han understreker at det er for mange usikre faktorer, som gasspriser og vindkraftproduksjon, til å si noe om hvor lenge de skyhøye strømprisene vedvarer.

Statssekretær Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepartementet viser til at prisene påvirkes av en rekke faktorer. De er derfor usikre og kan endre seg fort.

– For at det høye prisnivået ikke skal vedvare i lang tid vil det være viktig å bygge ut mer kraft, skriver han i en epost til E24.

Vik legger til at regjeringen allerede har bekreftet at den vil stille opp med mer strømstøtte dersom situasjonen med ekstraordinært høye strømpriser vedvarer.

(©NTB)